sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jftjk

Pandemie. Covid-19. Coronavirus. Știm, vezi cele trei cuvinte peste tot și, mai mult ca sigur, te-ai săturat de știrile care au acest subiect. Noi nu suntem aici să-ți prezentăm noi rapoarte cu numărul de îmbolnăviri, ci să analizăm cum s-au schimbat trendurile în 2020 în ceea ce privește turismul. Cu multe granițe închise și cele mai multe aeronave rămase la sol, întreaga populație a mapamondului a fost nevoită să treacă la „recalcularea traseului” de vacanță. Zone exotice, precum Bali sau Punta Cana, altădată asaltate de turiști din toate colțurile lumii, au sărit din paginile calendarului pe 2020, locul lor fiind ocupat de alte destinații, mult mai accesibile din punct de vedere fizic. Concret, tendințele și schimbările impuse de la o oră la alta au determinat trecerea de la un stil de turism global la unul responsabil, local. Ce înseamnă acest lucru și către ce s-au îndreptat cei mai mulți români pentru concediul din acest an poți afla din rândurile următoare. 

Vacanță la cort 

sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-stalf

Probabil cunoști cel puțin un cuplu sau o familie care și-au făcut bagajele și s-au aventurat într-o experiență care, odinioară, reprezenta o opțiune dedicată mai mult adolescenților - vacanța la cort. Practic, orice loc care permite, legal, camparea este perfect pentru câteva zile de libertate, departe de rutina zilnică, accentuată mai mult ca niciodată în ultimile luni. La mare, la munte sau în deltă, cortul a fost alegerea multor români anul acesta, fiind și cea mai ieftină opțiune de vacanță. O simplă investiție într-un cort de două persoane, cu toate accesoriile de care ai mai putea avea nevoie pentru un confort ridicat chiar și atunci când dormi la doar câțiva centimetri de pământ, nu depășește 500 de lei. În condițiile în care te vei putea bucura și în anii viitori de el, noi spunem că opțiunea unei vacanțe la cort este una excelentă pentru 2020. 

Iată ce nu ar trebui să-ți lipsească din bagajul pe care ar trebui să îl iei cu tine la cort:

  • haine subțiri, haine groase, costume de baie, haine de ploaie
  • trusa de medicamente și materiale medicale de prim ajutor
  • loțiuni de plajă și repelente pentru insecte (spirale, lumânări, lămpi, creme, spray-uri)
  • saci de dormit, saltele de camping, pături
  • ustensile de gătit
  • tacâmuri și veselă de unică folosință
  • saci menajeri de diferite dimensiuni
  • chibrituri, brichete sau alte aprinzătoare pentru foc
  • lanternă
  • produse alimentare care nu necesită congelare (conserve)
  • hârtie igienică și șervețele umede
  • mingi, palete de badminton și jocuri 
  • cel puțin un bidon cu apă, pentru uz menajer

Lista cu toate campingurile din România este una suficient de generoasă, așa că aruncă o privire la propunerile noastre și alege să te bucuri de câteva zile în inima naturii în cel mai ieftin mod cu putință!

sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-skwwf

Vacanță cu rulota

Căutând să evite zonele aglomerate, dar și resorturile arhipline de turiști, mulți români au închiriat sau și-au folosit propria rulotă pentru a străbate kilometri întregi, în căutarea relaxării responsabile. Într-un material mai vechi îți explicam de ce să montezi un cârlig de remorcare și iată că mulți români i-au găsit cea mai bună întrebuințare la momentul potrivit. Dacă mașina ta este prevăzută cu un cârlig auto, iar rulota e gata echipată, înseamnă că singurul lucru pe care îl vei mai avea de făcut va fi să alegi din topul traseelor auto de vacanță în România pe cel care te încântă cel mai tare. 

sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jrulm

Poți, la fel de bine, să închiriezi un camper, însă costul excursiei va fi cu mult mai mare, în această situație. În România, prețul pentru o singură zi petrecută în autorulotă poate varia între  100 și 200 de euro pentru un vehicul cu o capacitate de 4-6 persoane. La această valoare se va adăuga și o taxă de curățenie și igienizare, care se învârte în jurul sumei de 100 de euro, dar și o garanție de care trebuie să dispui înainte de a închiria camperul, care poate oscila între 500 și 750 de euro pentru întreg sejurul, din care se pot acoperi eventuale defecțiuni sau incidente. 

Pentru toți acești bani vei beneficia de paturi rabatabile, frigider, congelator, aragaz cu butelie, chiuvetă, apă caldă, apă rece, baie cu duș, loc de luat masa în interior, dulapuri și ustensile de gătit, adică strictul necesar de care ai nevoie pentru a fi confortabil chiar și atunci când ești departe de o cameră de hotel. 

sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-ffzos

La fel ca și în cazul concediului la cort, vacanța cu rulota sau cu camperul îți va permite să respecți distanțarea socială și să te aventurezi pe ce trasee dorești, fără a depinde de un grup de excursioniști, un program bătut în cuie sau ore de masă impuse. Lista cu obiecte necesare sugerată mai sus poate fi completată în cazul rulotei cu câteva produse de curățenie și cel puțin două seturi de lenjerie de pat, dar și de  perne și pături suplimentare, dacă este cazul.

Vacanță last minute

sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zktza

Cei mai curajoși dintre români au ales, totuși, să își petreacă acest concediu în afara țării, în statele care au mai permis accesul turiștilor străini. Ofertele agențiilor de turism și ale companiilor aeriene care mai efectuează transferuri în această perioadă destul de delicată sunt foarte tentante, așa că cei mai mulți pasionați de vacanțe în străinătate au așteptat până în ultimul moment o variantă cu mult mai ieftină decât cele din anii trecuți. Trendul s-ar putea prelungi până la finalul acestui an sau s-ar putea practica chiar și în 2021, ținând cont de faptul că situația mondială este încă una incertă în ceea ce privește numărul de noi îmbolnăviri, dar și restricțiile impuse ca urmare a pandemiei. 

Dacă te gândești să te aventurezi și tu într-o excursie în afara țării, dar preferi să stai departe de riscurile momentului și alegi să pleci cu propria casă pe roți pe continent, consultă sfaturile noastre referitoare la tot ce trebuie să știi într-un concediu cu rulota în Europa.

Concluzia noastră este una pozitivă. Deși nimeni nu e confortabil cu situația actuală, pandemia este o ocazie perfectă pentru a descoperi trasee mai puțin cunoscute din România și locuri pe care nu ai avut până acum ocazia să le explorezi, așa că urcă-te în mașină și condu, cu responsabilitate, până la destinația ta de vacanță de anul acesta! 

Echipa AutoGedal vă dorește un concediu minunat și călătorii în siguranță!

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.