Montarea suportului pentru biciclete - Primul pas în practicarea unui sport pentru toată familia

Ciclismul este un sport îndrăgit de un număr mare de practicanți din întreaga lume. Cu o istorie de peste 150 de ani, acest sport a trecut din domeniul performanței în cel al practicării la nivel de amator, fiind preferat datorită posibilității de a fi făcut împreună cu familia, fără a fi necesare investiții semnificative sau parcurgerea unor cursuri de aprofundare complexe și lungi. În plus, ciclismul permite vizitarea unor locuri de o frumusețe remarcabilă, ce pot fi cunoscute mult mai bine decât din viteza automobilelor. Tot mai mulți români ce locuiesc la oraș își procură echipamentele necesare pentru ca la sfârșit de săptămână sau în micile vacanțe să evadeze cu mașina din aglomerația orașului, să așeze pe suport bicicletele lor și ale copiilor și să meargă într-un loc relaxant, în mijlocul naturii.

În articolul de mai jos vei afla cum se montează suporturile ce permit transportarea bicicletelor cu mașina, de câte tipuri sunt acestea și care sunt criteriile de care trebuie să ții cont pentru a alege un echipament potrivit. De asemenea, vei descoperi câteva recomandări de trasee de ciclism, ce pot fi practicate în acest mod.

Cuprins

1. Montarea suportului de bicicletă - Tipuri diverse de suporturi

1.1. Montarea suportului de bicicletă pe haion

1.2. Montarea suportului de bicicletă pe bare

1.3. Montarea suportului de bicicletă pe roata de rezervă

1.4. Montarea suportului de bicicletă pe cârligul de remorcare

2. Montarea suportului de bicicletă - Sfaturi pentru alegerea dispozitivului potrivit

3. Montarea suportului de bicicletă pentru parcurgerea celor mai frumoase trasee de ciclism din România

1. Montarea suportului de bicicletă - Tipuri diverse de suporturi

Majoritatea bicicletelor au dimensiuni mari, ceea ce face imposibilă transportarea cu ajutorul automobilelor obișnuite. În sprijinul persoanelor care locuiesc departe de traseele de ciclism căutate, producătorii de accesorii pentru biciclete au venit cu soluția montării unor suporturi ce se potrivesc exact pe diferite modele de automobile, ce permit transportarea în siguranță de la 1 până la 4 biciclete. Aceste suporturi au fost construite în așa fel încât autoturismul să nu necesite modificări, iar montarea și demontarea să se facă mai ușor, fără a fi necesare scule complicate și cunoștințe tehnice aprofundate. Pentru a răspunde tuturor nevoilor, pe piață există astăzi patru tipuri de suporturi, în funcție de locul lor de prindere: pe haion, pe bare, pe roata de rezervă și pe cârligul de remorcare.

1.1. Montarea suportului de bicicletă pe haion

Haionul, care reprezintă, de fapt, ușa din spate a autoturismului, este un loc pe care pot fi montate o gamă diversă de suporturi pentru biciclete, cu 1, 2 sau 3 spații, unde se vor așeza biciclete pentru copii sau adulți, cu greutate de până la 15 kilograme pentru fiecare dintre ele. Suportul de biciclete cu prindere pe haion beneficiază de un sistem de prindere personalizat pentru a se potrivi la perfecție pe diferite modele de mașini. Prinderea se face prin intermediul unor chingi speciale, ușor de așezat.

Pentru protejarea suprafețelor acoperite de vopsea ale automobilului, cadrul de suport este acoperit cu tampoane speciale, din material moale, precum spumă, cauciuc sau plastic. Un avantaj al acestui tip de suport este faptul că accesul la portbagaj nu este restricționat, portbagajul putând fi ridicat fără a fi necesară îndepărtarea lui, dar fiind obligatorie, totuși, demontarea bicicletelor.

Pentru a nu apărea situații în care suportul nu se potrivește pe un anumit model de mașină, există posibilitatea unor reglaje în anumite puncte mobile esențiale, elementele de prindere fiind în acest fel compatibile cu aproape orice automobil.

Există și modele de top, dotate cu elemente extra, precum antifurtul, sistemul de fixare a bicicletelor reglabil (în acest mod se pot fixa și biciclete cu cadre speciale, cum ar fi cele de damă sau cele BMX), montajul în partea superioară a automobilului pentru a nu bloca vederea la stopuri și la numărul de înmatriculare, accesul la portbagaj, chiar cu bicicletele montate.

1.2. Montarea suportului de bicicletă pe bare

Dacă autoturismul este dotat cu bare transversale pe plafon, cea mai bună alegere este un suport de biciclete cu prindere pe barele transversale. În acest mod pot fi transportate 1 sau 2 biciclete, fără a bloca într-un fel vizibilitatea din interiorul autovehiculului și fără a se modifica lungimea acestuia. Diversele modele de suporturi cu prindere pe barele transversale sunt universale, reglabile, în așa fel încât să poată transporta aproape orice model de bicicletă.

Montarea suportului este foarte facilă, cu ajutorul unor cleme sau chingi speciale. Suporturile permit transportarea unor biciclete de până la 20 de kilograme, sistemul de prindere fiind extrem de sigur, nepermițând sub nicio formă desprinderea bicicletei din suport. Piesele care vin în contact cu mașina sau cu bicicletele sunt acoperite cu cauciuc moale, pentru a se evita producerea unor zgârieturi sau îndoituri. Acest suport poate fi montat pe majoritatea modelelor de autoturisme cu bare prevăzute din fabrică, indiferent de forma acestora.

1.3. Montarea suportului de bicicletă pe roata de rezervă

În cazul în care autoturismul cu care vor fi transportate bicicletele are o roată de rezervă montată pe haion (de regulă, pentru autovehiculele de tip SUV sau pentru cele de tip off-road), este necesară montarea unui suport de biciclete cu prindere pe roata de rezervă, care permite fixarea a una sau două biciclete. Suportul se prinde de anvelopa de rezervă, fie prin intermediul unei chingi, fie cu ajutorul unui șurub special, ce este fixat de jantă. Suporturile sunt construite din aluminiu sau oțel. Dispozitivul este potrivit indiferent dacă roata de rezervă este așezată pe centrul haionului sau în lateral.

1.4. Montarea suportului de bicicletă pe cârligul de remorcare

Suporturile de biciclete pentru cârligul de remorcare sunt cele mai populare, deoarece pot transporta în siguranță până la 4 biciclete cu mărimi diferite, cu o sarcină totală de până la 60 de kilograme. Un alt motiv pentru care sunt alese este montajul facil, într-adevăr, fiind necesară prezența unui cârlig de remorcare. În funcție de model, suportul se fixează pe cârlig, prin înșurubarea unui singur șurub, în acest fel putând fi utilizat chiar și de către persoanele care nu au deloc cunoștințe tehnice.

Bicicletele se montează cu ajutorul unor manșoane și a unor chingi de cauciuc, ce asigură atât stabilitatea bicicletelor, împiedicându-le să se lovească între ele în timpul transportului, cât și imposibilitatea desprinderii bicicletelor din suport. Sistemul de prindere a fost realizat în așa fel încât să se potrivească pe orice cârlig de remorcare, indiferent de modelul mașinii sau de dimensiunile acestuia. Printre avantajele sistemului se mai numără posibilitatea accesului facil la portbagaj, precum și utilizarea unor accesorii (antifurtul, vizibilitatea stopurilor și a numărului de înmatriculare).

2. Montarea suportului de bicicletă - Sfaturi pentru alegerea dispozitivului potrivit

În magazinele de specialitate există sute de modele de suporturi cu caracteristici tehnice diverse. Alegerea celui potrivit poate fi una dificilă dacă informarea nu este făcută anterior achiziției și nu se ține cont de sfaturile specialiștilor în această privință:

  • Înainte de a cumpăra suportul pentru bicicletă se va avea în vedere ca acesta să fie compatibil cu automobilul pe care va fi montat. Majoritatea suporturilor sunt construite în așa fel încât să se potrivească perfect pe un anumit model, puține fiind tipurile care sunt reglabile;
  • În funcție de necesități, există diverse accesorii ce pot completa sistemul, oferind o ușurință în utilizare, o siguranță mai mare în trafic (accesoriu pentru asigurarea vizibilității stopului și a numărului de înmatriculare) și o securitate crescută în fața infractorilor prin sistemele speciale;
  • Respectarea întocmai a recomandărilor producătorilor în ceea ce privește montajul și utilizarea dispozitivului este esențială pentru siguranța în trafic și pentru evitarea unor defecțiuni ale automobilului sau bicicletelor. În această privință, cel mai important este să se utilizeze doar modelele compatibile cu autoturismul și să nu se depășească limita de greutate ce poate fi susținută în siguranță.

Alegerea în funcție de poziția de montare a suportului de bicicletă

Locul de prindere al suportului este important, existând în această privință 4 opțiuni. Cel de pe plafon are ca avantaj posibilitatea transportării bicicletelor fără a afecta vizibilitatea, în schimb necesită existența unor bare transversale. Dacă automobilul nu este dotat cu astfel de dispozitiv, acesta va trebui să fie procurat suplimentar, pentru a permite montarea suportului pentru bicicletă dorit. Modelul montat în spatele autovehiculului, pe haion, cârlig de remorcare sau roată de rezervă, este mai ușor de fixat, însă poate să împiedice vizibilitatea în partea din spate a mașinii și poate să adauge câțiva zeci de centimetri la lungimea automobilului, ce va face mai dificile parcările în spații înguste.

Alegerea în funcție de numărul de biciclete ce pot fi montate

Pe piață există suporturi ce permit montarea a 1, 2, 3 sau chiar 4 biciclete, ce pot fi alese în funcție de numărul de membri pe care îl are familia. Dacă utilizatorul dorește să se antreneze pentru performanță, pe trasee complicate, unde începătorii și copiii nu ar face față, un suport pentru o bicicletă este cea mai bună soluție, deoarece are dimensiuni reduse, necesită o investiție limitată și poate fi montat și demontat foarte ușor. În cazul familiilor numeroase, un suport cu 4 lăcașuri este perfect, mai ales că el permite transportarea în siguranță atât a bicicletelor de dimensiuni mari pentru adulți, cât și a celor pentru copii.

3. Montarea suportului de bicicletă pentru parcurgerea celor mai frumoase trasee de ciclism din România

Majoritatea persoanelor ce practică ciclismul locuiesc la oraș, ceea ce, din păcate, îi împiedică pe cei mai mulți să practice sportul preferat, din cauza aglomerației din trafic, a poluării puternice și a lipsei unor trasee special amenajate. Din fericire pentru aceștia, România este o țară cu zone extrem de frumoase, ușor de accesat, deoarece se află la distanțe relativ apropiate de marile orașe. Iubitorii naturii, istoriei și peisajelor frumoase își pot încărca bicicletele pe mașini cu ajutorul suporturilor speciale și în câteva ore pot ajunge într-un ținut de vis unde își pot petrece ziua în mod plăcut alături de prieteni, colegi sau de membrii familiei.

Opțiunile sunt diverse, existând atât trasee lejere, situate în zona de câmpie, cu dificultate medie, aflate în zona de deal, cât și trasee pentru împătimiții de adrenalină din zonele montane.

De regulă, nu există trasee special amenajate pentru bicicliști, aceștia fiind obligați să utilizeze șoselele obișnuite, însă, în anumite zone rurale, traficul este lejer, ceea ce permite rularea în siguranță, chiar și pentru cei lipsiți de experiență pe două roți. Printre cele mai deosebite trasee se numără:

  • Valea Bistriței este un loc mai puțin vizitat, din cauza izolării, ceea ce îl face perfect pentru iubitorii ciclismului. Traseul are aproape 100 de kilometri și este situat de-a lungul râului Bistrița prin localitățile Cârlibaba, Vatra Dornei, Rusca, Broșteni, Pietroasa. Drumul este divers, parcurgându-se zone asfaltate, pietruite sau chiar de pământ, iar peisajul este extraordinar de frumos;
  • Traseul dintre Sighișoara și Malancrav este special amenajat pentru ciclism, trecând prin localități pline de istorie, unde pot fi vizitate castele medievale sau sate idilice;
  • În munții Maramureșului există mai multe trasee amenajate pentru cicloturism, atât pentru începători, cât și pentru avansați. Aici pot fi vizitate sate tradiționale, unde pot fi admirate celebrele sculpturi în lemn și gustate specialitățile culinare ale zonei;
  • Stâna de Vale este o zonă turistică preferată de mulți români, datorită aerului extrem de curat și a peisajelor ce taie răsuflarea. În zonă există câteva trasee amenajate cu distanțe variabile, unele ajungând chiar și pe vârfuri situate la peste 1600 de metri altitudine;
  • Clisura Dunării poate fi vizitată și pe biciclete, pornind din orașul Orșova. Pe parcursul a aproape 100 de kilometri pot fi vizitate numeroase atracții turistice, precum Cazanele Dunării, biserici și mănăstiri ortodoxe, precum și celebra statuie a regelui dac Decebal.

În concluzie, persoanele interesate de natură, peisaje frumoase și de locuri pline de istorie și tradiție ar trebui să se gândească să-și procure un suport pentru biciclete, pe care să-l monteze la automobilul personal, pentru a se bucura de momente de neuitat, departe de aglomerația și haosul cotidian.

Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.