Acte necesare numere roșii auto și remorcă

În situația în care vrei să-ți cumperi o mașină, căreia să îi atașezi o remorcă, ai de parcurs câțiva pași obligatorii pentru a putea circula în deplină legalitate. Dacă nu ai mai făcut asta până acum, vei afla care sunt actele necesare, cât te costă numerele roșii, cât sunt valabile și alte informații esențiale pentru a circula în deplină legalitate.

  • Care sunt actele necesare pentru numere roșii
  • Unde trebuie să mergi pentru înmatricularea provizorie
  • Contravaloarea numerelor roșii: cât te costă
  • Care este valabilitatea numerelor provizorii
  • Cum înmatriculezi mașina sau remorca cu numere negre

Care sunt actele necesare pentru numere roșii

Orice autovehicul neînmatriculat, respectiv fără plăcuțe cu numere de înmatriculare, pentru a putea circula provizoriu pe drumurile publice din România, are nevoie de un set de numere roșii. Ele sunt cunoscute, așadar, și ca numere provizorii.

Rolul acestora este să îți ofere timpul necesar pentru a reuși să înmatriculezi autovehiculul definitiv, respectiv să obții plăcuțele de înmatriculare cu numere negre. Totodată, în perioada pre-înmatriculării, poți circula cu un autovehicul cu numere roșii, având o autorizație provizorie pentru circulație.

Aceleași reguli se aplică și pentru un vehicul fără tracțiune, așa cum este remorca.

Pentru spațiu suplimentar și sigur atunci când circuli pe drumurile publice, consultă oferta de cutii portbagaj pe care o găsești pe Autogedal.ro. Alege montaj autorizat și bucură-te de garanția și funcționalitatea produselor pe care le comercializăm.

Acte necesare numere roșii mașină

Ți-ai cumpărat o mașină, nouă sau rulată, și vrei să o conduci cât mai repede?

În cazul în care mașina este nouă, achiziționată din reprezentanța auto sau de la un dealer autorizat, aceștia te vor ajuta să obții rapid numerele roșii.

Altfel, dacă vei cumpăra o mașină neînmatriculată, pe cont propriu, va trebui să te ocupi de înmatricularea ei, respectiv de obținerea autorizației provizorii de circulație. În lipsa numerelor roșii, mașina poate fi transportată doar pe platformă. Prin urmare, nu poți circula cu ea.

Actele necesare pentru numere roșii mașină sunt următoarele:

  1. Cererea solicitantului;
  2. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
  3. Copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
  4. Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
  5. Dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie - vezi cât trebuie să achiți la capitolul contravaloare numere roșii;
  6. Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu număr provizoriu - vezi cât trebuie să achiți la capitolul contravaloare numere roșii;
  7. Dovada declaraţiei vamale, după caz, pentru vehiculele achiziţionate din afara UE, pentru care se solicită autorizarea de circulaţie provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depăşesc 30 de zile.

Pe lângă documentele de mai sus, persoanele juridice trebuie să prezinte și alte documente, pentru a obține numere roșii, după cum urmează:

  • Certificatul de înregistrare al firmei (CUI-ul);
  • Delegație specială pentru persoana care depune actele și care ridică numerele roșii provizorii;
  • Actul constitutiv, doar dacă solicitantul este și administratorul firmei.

Clarificări și precizări importante privind înmatricularea auto

Clarificăm situația cea mai des întâlnită la noi: achiziționarea unei mașini din Germania. Dacă mașina cumpărată din Germania are numere de tranzit galbene, ea poate fi condusă doar pe teritoriul german. Prin urmare, cel mai bine este să obții un set de numere zoll roșii, cu o valabilitate care te avantajează ca timp și costuri. Perioada maximă de circulație cu numere zoll este de 12 luni.

În cazul înmatriculării provizorii a unei mașini achiziționate din străinătate, persoana care depune actele trebuie să prezinte și documentul care atestă dreptul de proprietate (copie și original) din țara în care s-a făcut achiziția. Întregul proces poate fi rezolvat prin mandatar, cu o procură specială, autentificată la notar.

Mai mult, dacă nu pot fi aduse documentele de înmatriculare din statul străin, autoritățile locale vor oferi drept de circulație de cel mult cinci zile, fără a depăși data la care expiră asigurarea RCA, așa cum arată Ordinul MAI nr. 120/2020, cu modificările ulterioare.

Pentru mașinile aduse din afara spațiului comunitar (țări non-europene), va mai trebui să prezinți, la actele necesare de înmatriculare provizorie, și declarația vamală. Documentul este obligatoriu, indiferent dacă înmatriculezi mașina ca persoană fizică sau juridică.

Din anul 2023, declarația vamală devine obligatorie și pentru autoturismele care au fost cumpărate din Regatul Unit.

Declarația vamală este documentul care recunoaște plata taxelor vamale, adică taxa vamală și TVA. Taxa vamală este 10% din valoarea reală a mașinii, iar TVA pentru mașini din spațiul extracomunitar este de 19% din valoarea autovehiculului. Suma se plătește atunci când intri cu mașina în țară, însă se poate achita și la serviciul vamal.

Acte necesare numere roșii remorcă

Și în cazul folosirii unei remorci neînmatriculate vei avea nevoie de numere roșii pentru a putea circula cu ea. Actele necesare pentru numere roșii remorcă sunt similare cu cele de la un autovehicul.

Dacă ai în plan achiziția și folosirea unei remorci, va trebui să te asiguri că circuli cu ea în deplină legalitate și siguranță rutieră. În plus, vei avea nevoie de un carlig de remorcare potrivit. Contactează-ne și te ajutăm să faci o alegere inspirată. În funcție de brand și efectuarea unui montaj autorizat, garanția poate ajunge la 5 ani.

La numere roșii trebuie asigurare RCA?

Da, și la numere roșii trebuie să ai o asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA) valabilă. Caută, așadar, să-ți faci RCA numere roșii până să ajungi la autoritățile competente în ceea ce privește înmatriculările auto. Polița de asigurare o poți încheia pe o perioadă de cel puțin 30 zile. Vei afla mai jos de ce este necesar acest interval de timp.

La numere roșii trebuie rovinietă?

Știm deja că rovinieta este obligatorie pentru circulația pe drumurile publice din România, însă ea nu se plătește în cazul în care ai o autorizație provizorie de circulație. Așadar, nu ai nevoie de rovinietă la numere rosii.

După ce autovehiculul este înmatriculat, excepție făcând numerele verzi ale autovehiculelor electrice, atunci rovinieta se încheie pe 7, 30, 90 de zile sau 1 an.

Unde trebuie să mergi pentru înmatricularea provizorie

Pentru a-ți înmatricula provizoriu mașina sau remorca, va trebui să ajungi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din localitatea ta.

În cât timp se eliberează numerele roșii? Pe loc, în baza unei programări prealabile. Acolo unde nu se poate face asta, va trebui să îți aștepți rândul la ghișeele care se ocupă de serviciile de înmatriculare provizorie. Pe lângă numerele roșii, vei primi și autorizația care ține loc de talon.

Contravaloarea numerelor roșii: cât te costă

Contravaloarea numerelor roșii este de 40 de lei. Pe lângă această taxă de numere provizorii, va trebui să achiți și 13 lei pentru eliberarea autorizației de circulație provizorie.

Unde se plătesc taxele pentru numere roșii? Taxele pot fi plătite pe platforma online ghișeul.ro, prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul Trezoreriei statului sau în numerar, la ghișeu, atunci când depui actele necesare pentru numere roșii.

Care este valabilitatea numerelor provizorii

Valabilitatea numerelor provizorii este, de regulă, de 30 de zile. Poți prelungi valabilitatea numerelor roșii cu încă două seturi, respectiv un total de 90 de zile de circulație provizorie. De altfel, din 2021 ai varianta de a opta direct pentru numere roșii valabile pentru 90 de zile. Condiția este ca polița RCA să acopere integral această perioadă de timp, respectiv valabilitatea numerelor roșii eliberate.

Ce se întâmplă dacă expiră numerele roșii? Sfatul nostru este să nu întârzii mai mult decât este necesar cu procedura de înmatriculare definită a vehicului. În caz contrar, circulația cu numere roșii expirate, adică cu un vehicul neînmatriculat, se sancționează cu amendă și suspendarea permisului de conducere.

Un aspect foarte important de știut este că un vehicul, cu sau fără tracțiune, poate circula cu numere roșii doar pe teritoriul României. Așadar, trecerea frontierei cu un autovehicul sau remorcă care deține numere provizorii nu este posibilă.

Cum înmatriculezi mașina sau remorca cu numere negre

Pentru a-ți înmatricula permanent mașina sau remorca cu numere negre, va trebui să te adresezi tot Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din localitatea ta. 

Există mai multe situații în care te poți regăsi și tu. De exemplu, contează dacă autovehiculul este nou sau secondhand, respectiv ce specificații tehnice are remorca. Prin urmare, sunt anumite condiții și pași de urmat, aici intrând, opțional, și taxa de număr preferențial.

Pentru detalii complete, citește articolul nostru despre acte necesare inmatriculare auto si remorca.

Ce faci cu numerele roșii după înmatricularea permanentă?

Plăcuțele de înmatriculare cu numere roșii nu se predau autorităților competente, nefiind obligat să faci asta. Cu alte cuvinte, la schimbarea lor cu numerele negre, acestea rămân în proprietatea ta. S-a ajuns la această decizie din simplul motiv că numerele roșii au statut de numere provizorii, fiind folosite pe o durată determinată, dar și pentru că există o multitudine de combinații de numere pe care autoritățile le au la dispoziție.

În concluzie, obținerea și prelungirea numerelor roșii de circulație provizorie nu reprezintă un proces dificil. Te poți ocupa personal de toți pașii pe care îi ai de urmat sau ai varianta de a apela la firme specializate.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.