Ai primit o amendă pentru rovinietă? Află unde se plătește și alte informații privind valabilitatea rovinietei

Rovinieta este una dintre multele cheltuieli pe care le ai cu un autovehicul. În lipsa ei, poți primi o amendă rovinietă mai mare decât contravaloarea stabilită de autoritatea competentă. Află cum și unde o poți plăti, dar și alte informații utile despre rovinietă și valabilitatea rovinietei.

  • Ce este rovinieta și când este necesară
  • De unde se cumpără. Valabilitate rovinietă
  • Cât este amenda pentru rovinietă
  • De câte ori poți fi amendat din cauza lipsei rovinietei
  • Unde plătesc amenda pentru rovinietă
  • Alte informații pe care să le știi despre rovinietă (Q&A)

Ce este rovinieta și când este necesară

Dincolo de revizii, reparații, combustibil, asigurare RCA, taxe și impozite anuale, mai ai o cheltuială obligatorie. Este vorba de rovinietă sau taxa de drum. Autoritatea competentă responsabilă este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Legislația rovinietei are la bază Ordonanta nr. 15/2002, privind aplicarea tarifului de utilizare, completată de OUG nr. 8/2015, respectiv Ordinul nr. 769/2010 privind normele metodologice.

Rovinieta este o modalitate de taxare a șoferilor care circulă pe drumurile de pe teritoriul României. Cu alte cuvinte, pentru a avea drept legal de circulație cu mașina, va trebui să achiți rovinieta. Aceasta este necesară pe toate drumurile naționale din afara orașelor, precum autostrăzi, drumuri principale, drumuri secundare, drumuri expres sau drumuri europene.

În cazul în care circuli cu mașina doar în interiorul orașului de domiciliu, rovinieta nu este necesară. De asemenea, dacă ai o mașină cu numere roșii, în curs de înmatriculare permanentă, nu va trebui să plătești rovinieta.

Totuși, majoritatea șoferilor sunt nevoiți să plătească această taxă de drum, alegând o perioadă de valabilitate rovinietă favorabilă nevoilor de deplasare rutieră.

Ca o mică paranteză, pentru simpla ta informare, autovehiculele folosite de unităţile instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică, siguranţă naţională, de serviciul de pompieri, protecţie civilă, poliţie şi alte servicii de urgenţă, autobuzele folosite exclusiv pentru transportul urban, vehiculele folosite pentru întreţinerea drumurilor și persoanele cu dizabilități care au vehicule adaptate nevoilor sunt exceptate de la plata rovinietei.

Pleci într-o vacanță în țara noastră? Dacă iubești să te plimbi cu bicicleta, va trebui să te asiguri de transportul în siguranță a acesteia. Vezi gama noastră de suporturi pentru biciclete, cu livrare rapidă și retur în 14 zile.

De unde se cumpără. Valabilitate rovinietă

Pentru a părăsi localitatea la volanul unei mașini, ești obligat, pe lângă celelalte documente obligatorii, să ai o rovinietă valabilă. Taxa este valabilă pentru orice autovehicul înmatriculat sau nu în România, indiferent dacă ai sau nu reședința pe teritoriul României.

O rovinietă se poate cumpăra din mai multe locații, precum:

  • orice subunitate CNAIR;
  • oficiile Poștei Române;
  • benzinării, precum OMV-Petrom, Rompetrol, MOL, Socar sau Lukoil;
  • online, pe site-uri specializate ca e-rovinieta.ro sau roviniete.ro;
  • puncte de lucru aparținând de Banca Transilvania;
  • prin SMS, la numărul de telefon 7500. Plata rovinietă SMS se poate face în toate rețelele din România.

Valabilitatea rovinietei o stabilești tu, alegând una dintre opțiunile disponibile:

  1. Rovinietă valabilă 1 zi;
  2. Rovinietă valabilă 7 zile;
  3. Rovinietă valabilă 30 de zile;
  4. Rovinietă valabilă 90 de zile;
  5. Rovinietă valabilă 12 luni.

Consultă noile tarife CNAIR, actualizate în martie 2024.

Informațiile necesare pentru plata rovinietei sunt:

  • pentru persoane fizice: certificatul de înmatriculare (talonul) sau documente vamale, dacă autovehiculul este înmatriculat temporar.
  • pentru persoane juridice: certificatul de înmatriculare sau carte de identitate a vehicului (CIV), în original și copie conformă cu originalul semnată și ștampilată de administratorul societății comerciale, cartea de identitate a celui care plătește pentru întocmirea facturii, contractul de leasing (pentru mașina care a fost achiziționată în leasing), documente vamale (dacă autovehiculul a fost înmatriculat temporar).

Păstrează chitanța și factura pentru orice tip de rovinietă. Este recomandat să faci asta cel puțin un an de zile, conform recomandărilor CNAIR, pentru a avea dovada plății și a soluționa eventualele amenzi eronate. Totodată, asigură-te că informațiile furnizate operatorului care eliberează rovinieta sunt corecte. În cazul depistării unei erori, poți face o contestație amendă rovinietă la CNAIR. Ai nevoie de o cerere de modificare a erorii, împreună cu talonul și documentul care atestă efectuarea plății.

Majoritatea drumurilor naționale din țara noastră sunt monitorizate cu camere video control rovinietă, pentru identificarea autovehiculelor care circulă fără taxa de drum achitată. Mai precis, cele peste 100 de camere instalate scanează plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Totodată, vei vedea și indicatoare rutiere care semnifică faptul că urmează o cameră de control rovinietă. Dacă o astfel de cameră te prinde fără o rovinietă valabilă, vei fi sancționat contravențional. Vezi în rândurile următoare cât costă amenda și unde o poți plăti.

La Autogedal găsești cârlige de remorcare, scuturi metalice, cutii de portbagaj și multe alte accesorii auto utile. Pentru a beneficia de garanție și toate funcționalitățile produselor noastre, te putem ajuta cu montaj autorizat. Avem peste 70 de parteneri la nivel național, care operează la cele mai înalte standarde.

Cât este amenda pentru rovinietă

Amenda pentru lipsa rovinietei se stabilește în funcție de categoria din care face parte autovehiculul, A, B, C, D, E, F, G sau H (vezi tabel). Astfel, poate varia de la minimum 275 de Lei, pentru un autoturism, și maximum 5.500 de Lei, pentru un autocar.

 

 

Tipul vehiculului

 

 Cuantumul amenzii contravenţionale (lei)

minim

maxim

 

H

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

 

2.750

 

5.500

 

G

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

 

1.550

 

3.100

 

F

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0 t, cu minimum 4 axe (inclusiv)

 

5.950

 

11.900

 

E

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0 t, cu maximum 3 axe (inclusiv)

 

3.550

 

7.100

D

Vehicule de transport marfă cu 7,5 t mai mic decât MTMA mai mic decât 12,0 t

2.750

5.500

C

Vehicule de transport marfă cu 3,5 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t

1.550

3.100

B

Vehicule de transport marfă MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t

950

1.900

A

Autoturisme

275

550

Sursă: CNAIR

În cât timp poți plăti rovinieta? 

Dacă ai circulat fără rovinietă și o cameră de control te-a surprins, o poți plăti până la ora 00:00 în ziua în care ai ieșit din localitate. Probabil, din diverse surse, vei auzi și tu această afirmație. Totuși, în OUG nr. 8/2015, regăsim alineatul (81) care precizează următoarele: dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date a SIEGMCR şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat. Prin urmare, din punct de vedere legislativ, ești pasibil să primești amendă, chiar dacă plătești rovinieta. 

În cât timp vine amenda de rovinietă? 

Conform aceleiași OUG nr. 8/2015, respectiv legea rovinietei actualizată, vei primi o înștiințare de plată prin poștă în cel mult două luni de la săvârșirea contravenției. Reține faptul că procesul-verbal de constatare poate fi întocmit și în lipsa ta.

De câte ori poți fi amendat din cauza lipsei rovinietei

Poți fi amendat de mai multe ori în cursul unui an de zile. Totuși, de la momentul încălcării contravenției, până la primirea înștiințării de plată a amenzii, ești sancționat o singură dată.

Dacă după acest interval de timp continui să circuli cu o rovinietă fără valabilitate, poți primi o nouă amendă. Prescrierea amenzii se întâmplă dacă în mai mult de 4 luni de zile nu primești înștiințarea de plată.

Unde plătesc amenda pentru rovinietă

CNAIR nu colectează în mod direct amenzile pentru rovinietă. Așadar, o plată amendă rovinietă persoane fizice se face la bugetul local, iar o plată amendă rovinietă persoane juridice se face la bugetul de stat.

Modalitățile de plată a rovinietei

  • Poți face plata amenzii rovinietă online, pe platforma online ghiseul.ro;
  • În conturi de plată amendă rovinietă de la unitățile de Trezorerie ale Statului.

În urma achitării amenzii, va trebui să trimiți către CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică) o copie după dovada de plată și procesul verbal. De asemenea, după plata amenzii, pentru evitarea altor sancțiuni, ești obligat să cumperi o rovinietă.

Dacă amenda contravențională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării, poți achita doar jumătate din valoarea amenzii.

Alte informații pe care să le știi despre rovinietă (Q&A)

Cum verifici dacă ai o rovinietă valabilă?

Poți intra pe site-ul CNAIR. După completarea numărului de înmatriculare, seriei de șasiu și a codului de siguranță, vei avea afișate informații despre rovinietă, inclusiv data și ora la care aceasta expiră.

Ai nevoie de o rovinietă pentru remorcă?

Nu ai nevoie de rovinietă pentru remorcă. În acest caz, se cumpără rovinieta pe numărul de înmatriculare al vehiculului trăgător, pentru masa totală maximă autorizată a ansamblului (MTMA). Astfel, pentru a stabili categoria, se adună masele totale maxime autorizate a vehiculului trăgător și a remorcii. Dacă MTMA depășește 12 tone, categoria se stabilește în funcție de numărul de axe.

Ce faci dacă schimbi numărul de înmatriculare?

În cazul în care îți schimbi numărul de înmatriculare, rovinieta rămâne valabilă numai dacă în baza de date CNAIR se efectuează modificarea. Prin urmare, la o subunitate CNAIR va trebui să prezinți o cerere împreună cu cartea de identitate a vehiculului (CIV). Modificarea, dacă este justificată, se realizează pe loc.

Ce faci dacă ai vândut autovehiculul, dar ai primit amendă pentru rovinietă?

Această situație se întâmplă atunci când ai vândut autovehiculul fără să efectuezi transcrierea dreptului de proprietate. Prin urmare, amenzile rutiere îți revin ție. Ai dreptul să faci contestație la procesul verbal primit, însă, totodată, trebuie să te adresezi organului fiscal competent din zona de domiciliu pentru soluționarea situației.

Care sunt situațiile de restituire a tarifului de utilizare?

Sunt trei situații principale în care CNAIR îți returnează contravaloarea tarifului de utilizare:

  1. Radierea din circulație a vehiculului;
  2. Efectuarea unei plăți duble, pentru perioade de valabilitate care se suprapun;
  3. Achitarea unui tarif pentru o categorie de vehicule superioară a celui în cauză.

Pentru oricare dintre aceste situații, va trebui să te adresezi CNAIR.

Transferul dreptului de proprietate este important într-o procedură de înmatriculare a unui autovehicul second-hand. Citește mai multe despre transcrierea dreptului de proprietate, astfel încât să te asiguri de claritatea și legalitatea proprietății asupra mașinii.

Amenzile pentru rovinietă expirată sunt cheltuieli suplimentare cauzate de o rea-voință sau neatenție. Prin urmare, cel mai bun sfat este să te asiguri că ai o rovinietă valabilă și că o prelungești la timp!

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.