Cele mai bune scuturi auto

Un autovehicul este un ansamblu tehnic alcătuit din sute de componente care, împreună, conlucrează la îndeplinirea scopului principal: asigurarea autonomiei de deplasare a pasagerilor. După cum este deja cunoscut, un conducător auto responsabil se va gândi adesea la uzura pieselor mașinii, cel puțin a acelora care asigură funcționarea de bază. Vehiculele parcurg zeci sau chiar sute de kilometri zilnic și acest lucru duce, inevitabil, la uzura pieselor principale, așa cum este cazul, doar ca titlu de exemplu, a celor care se află în constantă mișcare și au de-a face cu forțele de frecare: frânele, rulmenții, direcția, pneurile etc. 

 

Totuși, există o zonă care, de cele mai multe ori, este trecută cu vederea de către majoritatea șoferilor. Această zonă este cea de sub mașină, acolo unde apropierea de suprafața de rulare este cea mai mare și unde există, de fapt, cele mai mari riscuri de deteriorare a unor componente esențiale ale vehiculului. Nu trebuie uitat că însuși propulsorul se află dispus foarte aproape de sol, iar din cauza gropilor, denivelărilor, bucăților de rocă sau de asfalt desprinse din covorul asfaltic, prafului, noroiului, apei, pietrișului și a altor obiecte grosiere care, la viteza de deplasare a unei mașini moderne, pot fi antrenate și se poate ajunge la pagube destul de costisitoare.

 

Din fericire, soluția protecției părții inferioare a zonei motorului poate fi asigurată prin montarea unui scut auto care poate asigura o protecție adecvată propulsorului și altor componente sensibile din compartimentul motor așa cum este cazul, de exemplu, a cutiei de viteze.  

 

În acest articol vei afla câteva detalii și informații pe care ar trebui să le iei în considerare dacă mașina ta nu are un scut auto sau dacă acesta trebuie înlocuit.  

 

Cuprins

1. Rolul scuturilor auto și importanța montării unui astfel de dispozitiv

2. Tipuri de scuturi auto - principalele modele și materiale de fabricație ale scuturilor de motor

3. Ce scut auto sa alegi? Diferențele dintre scutul din plastic și scutul metalic 

4. Înlocuirea unui scut metalic sau a unui scut din plastic

5. Întrebări și răspunsuri despre scuturile auto de motor

 

1. Rolul scuturilor auto și importanța montării unui astfel de dispozitiv

Scutul de motor sau placa de protecție a acestuia este un panou cu forme geometrice potrivite ”anatomiei” caroseriei mașinii, care se montează în partea inferioară a compartimentului propulsor. Rolul acestui scut este de a proteja motorul de impactul cu diverse elemente care pot ricoșa în timpul mersului sau de impactul cu denivelările carosabilului ori cu bordurile înalte. 

 

 

Deși i se spune scut de motor, rolul acestui element este de a proteja nu doar propulsorul, ci și alte componente esențiale ale vehiculului. Cutia de viteze este, de exemplu, unul din principalii beneficiari ai unui scut de motor, știut fiind faptul că acest ansamblu este unul deosebit de sensibil, iar deteriorarea prin impact puternic a acestui element poate conduce la reparații sau înlocuiri extrem de costisitoare. De asemenea, baia de ulei sau chiulasa motorului este un element care solicită o protecție specială, deoarece lovirea puternică a acesteia poate duce la apariția unor fisuri. Transmisia este un alt ansamblu tehnic care este protejat de scutul motorului. 

 

Rezultă astfel, destul de evident, necesitatea montării unui scut de motor bun, de calitate, care să te scutească de neplăceri și evenimente neprevăzute la drum. 

 

Desigur, scutul, odată montat, se va afla în prima linie de apărare și, mai mult ca sigur, va suferi lovituri și deteriorări, fapt pentru care este posibil să fie necesară schimbarea lui cel puțin o dată pe durata de viață sau de folosire a mașinii. Totuși, mai ales în cazul scuturilor de motor metalice, schimbarea este necesară doar dacă scutul este atât de deteriorat încât nu-și mai poate îndeplini funcția de bază.

 

Din punct de vedere tehnic, ai putea conduce mașina și fără un scut de motor montat, dar acest lucru este total nerecomandat. Chiar dacă nu vei avea ghinionul unor lovituri puternice sau ricoșeuri de pietre sau resturi de covor asfaltic care să lovească în motor sau în celelalte ansambluri, praful, noroiul ori apa murdară pot ajunge foarte ușor la părțile sensibile din compartimentul propulsorului și, în timp, le poate deteriora. Schimbarea unei chiulase de motor crăpate, a transmisiei ori a unei cutii de viteze costă mai mult decât un scut auto de motor.  

 

În plus, un scut de motor protejează componentele menționate și împotriva ruginei care le poate ataca dacă sunt expuse constant la apă. De asemenea, nu trebuie uitată protecția acustică pe care un scut o asigură habitaclului, astfel că gradul de confort cu acest element montat este net superior, zgomotele datorate rulării mașinii fiind atenuate. Din punct de vedere aerodinamic, scutul de motor are un rol destul de important, chiar dacă nu de nivelul conceptului și designului formei generale a mașinii. Totuși, prin reducerea rezistenței aerului la înaintare, acest element aduce beneficii și în privința consumului de combustibil, dar și în ceea ce privește manevrabilitatea generală a mașinii. 

2. Tipuri de scuturi auto - principalele modele și materiale de fabricație ale scuturilor de motor

Sectorul industriei auto produce diverse tipuri de scuturi de motor în funcție de modelul și fabricantul fiecărui autovehicul. Există, astfel, diverse materiale din care se pot fabrica scuturi de motor. Cele mai cunoscute și mai des întâlnite sunt plasticul și metalul.

 

Desigur, există și materiale precum fibra de sticlă care, de fapt, este un material plastic ranforsat și, de aceea, ceva mai rezistent, deoarece este alcătuit din fibre de sticlă așezate într-o matrice de rășini. Este de notat că fibra de sticlă este mai ușoară decât plasticul clasic care, însă, este mult mai flexibil, fiind alcătuit din polimeri organici. 

 

În ceea ce privește scuturile de motor metalice, acestea pot fi confecționate din metale feroase - așa cum este cazul oțelului - sau din metale neferoase - așa cum este cazul aluminiului. 

3. Ce scut auto sa alegi? Diferențele dintre scutul din plastic și scutul metalic

 

Alegerea unui scut de motor bun poate crea unele dileme celor mai mulți dintre șoferi. Diversitatea modelelor și a materialelor de fabricație poate pune în încurcătură un utilizator neinformat, și, tocmai de aceea, vei afla în cele ce urmează o serie de diferențe și de avantaje ale fiecărui material din care se confecționează scuturile de motor. 

 

  • Scuturile din plastic 

 

Plasticul este un material destul de des întâlnit în domeniul scuturilor de motor care oferă protecție de nivel primar în special împotriva prafului, noroiului sau apei.  

 

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

- Scuturile de motor din plastic sunt ușoare și flexibile

- Există varianta fibrei de sticlă care este chiar mai ușoară decât plasticul brut

- Impactul asupra greutății mașinii este nesemnificativ

- Prețul unui scut de motor din plastic este mai mic

- Plasticul și fibra de sticlă sunt materiale cu o rezistență limitată la impact

- Poate fi nevoie să schimbi de mai multe ori un scut din plastic sau din fibra de sticlă deteriorate de o lovitură mai serioasă

 

  • Scuturile de motor din aluminiu

 

Scuturile de motor fabricate din aluminiu sunt mai rezistente decât cele din plastic și mult mai ușoare decât cele din oțel. 

 

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

- Deși este un metal moale, aluminiul oferă suficientă protecție motorului și componentelor

- Aluminiul este un metal ușor care se poate găuri la impact puternic

- Un scut din aluminiu se repară mai greu decât unul din oțel 

- Este un material mai scump decât plasticul

 

  • Scuturile de motor din oțel 

 

Acest tip de scut este unul care oferă cel mai înalt grad de protecție motorului și componentelor. 

 

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

- Scuturile metalice de motor din oțel sunt cele mai durabile modele 

- Protecția oferită de un scut metalic din oțel este la cel mai ridicat nivel

- Scuturile de motor din oțel pot oferi protecție chiar și pentru mașinile offroad sau pentru drumuri foarte accidentate 

- Nu vor exista riscuri la lovirea bordurilor înalte

- Se pot repara foarte ușor eventualele deformări sau chiar spărturi în corpul scutului

- Prețul unui scut metalic din oțel poate fi ceva mai ridicat

- Greutatea este ceva mai mare decât în cazul aluminiului sau plasticului, dar nu atât de mare încât să aibă un impact asupra consumului mașinii 

 

4. Înlocuirea unui scut metalic sau a unui scut din plastic

Scutul auto de motor, fie că este vorba de un model metalic, fie că este vorba de unul din plastic sau fibră de sticlă, are o durată de viață limitată în timp, ca orice altă componentă. Impacturile puternice, în timpul rulării pe drumuri denivelate, cu pietre sau cu alte resturi ori parcarea neatentă pe borduri înalte poate conduce la deteriorarea scutului. 

 

După inspecția vizuală a stării scutului instalat, se poate trage concluzia necesității înlocuirii acestuia. Este recomandabil să achiziționezi un scut de motor metalic sau din alt material care să corespundă perfect modelului mașinii tale pentru a nu avea surprize neplăcute la montaj. Așadar, dacă mașina ta este Honda, trebuie să achiziționezi un scut de motor metalic pentru Honda, iar dacă mașina ta este Opel, trebuie să te îndrepți către categoria scuturilor de motor metalice pentru Opel

 

Schimbarea scutului vechi, deteriorat, cu unul nou se poate face și în regie proprie, fără a fi nevoie de apelarea la un service auto, dacă respecți o serie de pași, precum și unele norme obligatorii de siguranță:

 

  • Parchează mașina într-un loc orizontal și ferit de trafic. Dacă mașina a fost folosită anterior, este recomandat să aștepți până când motorul și celelalte componente se răcesc. 

  • Folosind un cric auto, ridică mașina la o înălțime destul de mare pentru a avea acces la scutul de motor.

  • Pentru o mai bună vizibilitate, este indicată folosirea unei lanterne cu ajutorul căreia se pot localiza mai ușor zonele de prindere cu șuruburi.

  • Cu ajutorul unei cârpe sau lavete poți șterge zonele de prindere dacă mașina este nespălată de mult timp pentru a înlesni accesul cu șurubelnița. 

  • Se vor desface pe rând șuruburile de prindere și șaibele aferente, după care vechiul scut se va desprinde cu grijă, protejând ochii pentru a nu fi afectați de eventualele resturi de praf sau noroi uscat ce se pot disloca la detașare.

  • Se va pune în poziție noul scut de motor astfel încât orificiile de prindere să se potrivească în lăcașurile dedicate și se vor strânge bine șuruburile de prindere sau clemele, în funcție de mecanismul fiecărui model. 

  • Acum se poate da jos mașina de pe cric și se poate efectua o tură de probă. Se recomandă ascultarea cu atenție a eventualelor zgomote neobișnuite. Dacă nu există probleme, înseamnă că scutul a fost bine strâns și nu există riscul desprinderii. 

 

Așadar, ține cont de informațiile din acest articol în momentul în care trebuie să cumperi un scut metalic pentru motor. Respectă pașii pentru montare și bucură-te de toate avantajele pe care un astfel de produs ți le poate aduce atât ție, cât și autovehiculului tău. 

 

Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com

 

5. Întrebări și răspunsuri despre scuturile auto de motor

Dacă montez un scut auto de motor, mi se va încinge motorul?

 

Deși poate părea că un scut auto izolează ermetic compartimentul motor, toate piesele și angrenajele din acea zonă a caroseriei, nu trebuie uitat că scutul în sine are o serie de perforații care permit aerului să circule liber în zona motorului. Mai mult, motorul se răcește prin intermediul radiatorului, care are priza de aer dispusă frontal, deci în afara acoperirii scutului. 

 

Scutul mașinii va adăuga la greutatea vehiculului și va conduce la creșterea consumului?

 

Deși greutatea scutului auto de motor depinde de volumul și mărimea mașinii pe care se monteaza, în final, greutatea acestuia, chiar și în cazul scuturilor de motor metalice nu poate fi mai mare de circa 7 Kg, astfel că nu va influența semnificativ greutatea vehiculului sau consumul de combustibil. 

 

Pot schimba scutul de motor singur?

 

Schimbarea scutului auto nu este o operațiune foarte dificilă si aceasta poate fi făcută chiar de către proprietarul mașinii dacă dispune de uneltele necesare și respectă normele de siguranță. Ai nevoie de un cric auto și de un set de chei sau șurubelnițe potrivite pentru a demonta vechiul scut și a-l monta pe cel nou. 

 

Pot merge cu mașina fără un scut auto montat?

 

Lipsa scutului auto nu afectează calitățile tehnice ale mașinii, astfel că se poate rula și fără acest device montat. Dar îți vei asuma riscul de a afecta motorul, cutia de viteze și alte componente esențiale prin impactul diverselor resturi, pietre sau prin acoperirea cu pelicule de noroi și praf. 

 

Cum aflu cand trebuie să schimb scutul motorului?

 

Ca orice altă componentă a mașinii, scutul auto are o perioadă de viață. Momentul schimbării acestuia poate fi determinat prin inspecția vizuală simplă și determinarea gradului de uzură.



0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.