Cele mai bune tăvițe de portbagaj

 

Aspectul exterior al unei mașini este completat în mod armonios de un interior curat și bine întreținut. Unii proprietari de autovehicule își consideră mașina personală ca o veritabilă prelungire a locuinței și fac eforturi vizibile pentru a păstra o curățenie impecabilă în interior. 

O contribuție esențială la menținerea curățeniei interioare a unui autovehicul este dotarea spațiului din zona podelelor cu protecții adecvate. În habitaclul mașinii un rol esențial îl poartă covorașele auto, dar și spațiul de depozitare al obiectelor și bagajelor poate beneficia de aportul unei tăvițe de portbagaj care protejează tapițeria din această zonă. 

În acest articol vei afla mai multe detalii despre cele mai bune tăvițe de portbagaj și despre diversele materiale din care sunt confecționate - unul din factorii care pot cântări decisiv în alegerile pe care le vei face.

 

Cuprins

1. Alegerea unei tăvițe de portbagaj - calea spre confort și estetică a interiorului mașinii  

2. Cum alegi tăvița de portbagaj potrivită - principalele modele și materiale de fabricație + criterii importante de care să ții cont 

3. Cum să cureți și să întreții tăvițele de portbagaj 

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre tăvițele de portbagaj

 

1. Alegerea unei tăvițe de portbagaj - calea spre confort și estetică a interiorului mașinii

Dacă te-ai săturat să muncești și să pierzi timp prețios de fiecare dată când trebuie să-ți cureți portbagajul după ce ai așezat în el o mulțime de obiecte murdare care au lăsat urme inestetice, a venit, poate, timpul să te orientezi spre montarea unei tăvițe de portbagaj care te va scuti de acest efort pe viitor. 

 

Dacă ai mers la pescuit sau la vânătoare ori poate ai participat la o competiție de mountain biking, după care ai plasat echipamentul tău, plin de noroi, în mașină, portbagajul este primul care va suferi consecințele unei lipse elementare de protecție. Desigur, ai putea proteja platforma acestuia cu ajutorul unei folii de plastic sau al unui material textil, dar dezavantajul acestei soluții, pe lângă faptul că este o modalitate de acțiune total inestetică, este că materialele enumerate se pot mișca și strânge atunci când muți dintr-un loc în altul diverse obiecte. Astfel, gradul de protecție pe care îl oferă această soluție ad-hoc este foarte scăzut. 

 

Soluția estetică și, în același timp eficientă, este dotarea portbagajului cu o tăviță adecvată formei și mărimii sale. Acest accesoriu protejează în mod complet podeaua de murdărie, de zgârieturi, de eventuale vărsări de lichide care pot păta, sau, în cazul transportului de animale, de părul sau eventualele ”accidente” fiziologice care pot avea loc la un drum mai lung.  

 

Dintre motivele de natură estetică sau practică care pot conduce către necesitatea alegerii unei tăvițe de portbagaj se pot menționa:

 

  • Protejarea suprafeței de depozitare a portbagajului 

 

Indiferent de natura a ceea ce vei plasa în portbagajul mașinii - de la cumpărărturi, la unelte folosite la grădinărit sau la amenajări interioare sau chiar până la animalul de companie - acest spațiu este, până la urmă, unul dintre cele mai folosite locuri din întregul ansamblu util al vehiculului. Tot din acest motiv, există nenumărate ocazii în care capitonajul din fabrică al podelei portbagajului poate fi deteriorat, rupt, zgâriat sau pătat, fenomene care pot compromite în mod ireversibil aspectul general al mașinii și, mult mai important, îi pot scădea valoarea de piață atunci când ai de gând să o vinzi. 

 

O tăviță de portbagaj potrivită mărcii și modelului tău de mașină te poate scuti foarte ușor de aceste inconveniente. 

 

  • Acoperirea sau mascarea unor suprafețe deteriorate

 

Tăvițele de portbagaj pot îndeplini și rolul de a masca o suprafață deteriorată a unui portbagaj, eventual al unei mașini second-hand. Înlocuirea tapițeriei originale a portbagajului poate costa mai mult decât această soluție simplă și economică. 

 

  • Protecția bunurilor transportate

 

În general, tăvițele de portbagaj adaugă, în funcție de grosimea materialului din care sunt confecționate, un strat suplimentar de consistență moale, mai ales în cazul modelelor din material flexibil, asemănător cauciucului. Consistența moale constituie o protecție suplimentară atunci când este vorba de transportul unor bunuri fragile în portbagaj. 

 

  • Împrospătarea stilului interior al mașinii

 

Pe lângă rolul predominant utilitarist, tăvițele de portbagaj pot aduce și o notă proaspătă de stil mașinii tale, mai ales dacă optezi pentru modele din gama premium, care pot fi prevăzute cu marcaje ale mărcii mașinii sau cu modele stilizate în relief. 

2. Cum alegi tăvița de portbagaj potrivită - principalele modele și materiale de fabricație + criterii importante de care să ții cont

Alegerea unei tăvițe de portbagaj trebuie să țină cont de calitatea și durabilitatea acesteia. Desigur, poți găsi diverse oferte care te pot atrage, dar trebuie să ai în vedere că fiecare model corespunde unei anumite mărci și unui anumit model de mașină. De aceea, este recomandat să faci alegerea dintr-un magazin dedicat accesoriilor auto, care oferă o mare varietate de modele potrivite pentru o serie întreagă de ani de fabricație. 

 

  • Tăvițe de portbagaj din plastic sau polietilenă

 

Materialele plastice sunt folosite pe scară largă în industria auto. Polietilena este un polimer termoplastic obținut prin reacțiile chimice de polimerizare în industria petrochimică. Acest material este foarte rezistent din punct de vedere chimic, dar poate suferi la contactul cu anumite hidrocarburi sau solvenți.  

 

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

- Polietilena este un material impermeabil, care oferă protecție împotriva scurgerilor de lichide

- Rezistă la temperaturi ridicate sau joase, dar și la diverse substanțe chimice dacă acestea se varsă accidental în portbagaj

- Au o flexibilitate bună, astfel că se pot instala ușor în spațiul dedicat

- Curățarea se face simplu, cu ajutorul spălării sub jet de apă

- Pot avea o rezistență în timp și la uzură mai mică decât în cazul TPE

 

  • Tăvițe de portbagaj din elastomer termoplastic TPE 

 

TPE este un material care se aseamănă foarte mult cu cauciucul natural în privința proprietăților fizice și a aspectului exterior. Dar, în plus față de cauciucul natural sau sintetic, acest nou tip de material este ceva mai rigid, fapt care-l transformă într-un excelent candidat pentru fabricarea tăvițelor de portbagaj. 



AVANTAJE

DEZAVANTAJE

- Material flexibil asemănător cauciucului, dar cu o rigiditate mai mare 

- Impermeabilitatea perfectă a materialului oferă protecție totală împotriva murdăriei de orice tip, a scurgerilor de apă sau alte lichide, precum și a petelor datorate unor substanțe ce se pot vărsa în portbagaj

- Tăvițele de portbagaj din acest material sunt ușoare și pot fi instalate simplu 

- Materialul se poate curăța ușor, manual, sau la spălătorie, sub jet de apă

- TPE este un material reciclabil în proporție de 100%

- Materialul nu emană mirosuri  

- Prețul acestor modele poate fi ceva mai ridicat

 

Criterii importante la alegerea unei tăvițe de portbagaj de calitate

 

La alegerea tăviței de portbagaj perfecte pentru nevoile tale, este recomandat să acorzi atenție anumitor criterii care te pot ghida în procesul de achiziție:

 

  • Materialul din care este confecționată tăvița 

 

Decizia privind alegerea unuia sau altuia dintre materialele constructive ale acestor accesorii auto depinde în mare măsură de preferințele proprii. Dacă vrei un produs rezistent în timp și pe care să-l folosești o perioadă îndelungată, ai putea alege materiale din plastic, polietilenă sau TPE. De asemenea, proprietarii de mașini care vor să nu schimbe prea mult aspectul interior original al mașinii se pot orienta către modele din fibre textile. 

 

  • Mărimea

 

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere la achiziționarea unei tăvițe de portbagaj este mărimea acesteia. Chiar dacă modelul ales cuprinde în specificații marca și anul de fabricație al mașinii tale, este mai sigur să măsori spațiul interior al portbagajului tău și să compari ulterior cu produsul pe care îl dorești.  

 

  • Marginile și relieful imprimat

 

Aproape în toate situațiile, este recomandat să cumperi o tăviță de portbagaj care să aibă marginile supraînălțate. Acestea previn pătrunderea apei sau a altor lichide în spațiul interior al portbagajului și permit o curățare eficientă și simplă. De asemenea, nervurile sau formele în relief de pe suprafața tăviței au rol antiderapant pentru diversele obiecte transportate. 

 

  • Grosimea

 

O grosime mai mare a tăviței de portbagaj adaugă la gradul de protecție la transport al obiectelor fragile, mai ales dacă este vorba de un material de fabricație din gama cauciucului sau TPE-ului. De asemenea, grosimea tăviței este un factor atenuator al zgomotelor ce se pot produce în timpul mersului de către bagaje, alte obiecte sau unelte. 

3. Cum să cureți și să întreții tăvițele de portbagaj


Avantajul instalării unei tăvițe pentru portbagaj constă tocmai în simplitatea asigurării unei curățenii constante pe podeaua acestuia. Iată câteva operațiuni simple pe care le poți executa în mod regulat sau doar atunci când ai transportat obiecte care au lăsat resturi sau urme în portbagaj:

 

  • Scuturarea energică

 

Scoate tăvița de portbagaj și scutur-o viguros dacă observi resturi de praf sau de altă natură în interior. Este prima și cea mai simplă operațiune pe care o poți face singur. De asemenea, ai putea să lovești ușor tăvița - doar dacă aceasta este confecționată din cauciuc sau din alt material flexibil - pentru a disloca noroiul întărit. 

 

  •  Folosește o perie

 

Noroiul uscat se poate întări între nervurile tăviței de portbagaj și poate deveni destul de greu de înlăturat chiar și prin scuturare. Se recomandă în acest caz așezarea tăviței pe sol și folosirea unei perii sau a unei raclete - după caz - pentru a disloca resturile de noroi sau de altă natură care sunt întărite. 

 

  • Folosirea aspiratorului 

 

Dacă este vorba de o tăviță confecționată din materiale rigide care nu se poate scutura asemenea celor din cauciuc, se poate apela la soluția de aspirare, fie cu ajutorul aspiratorului propriu, fie cu cel disponibil la spălătoriile auto. Avantajul soluției este că tăvița nu mai trebuie scoasă de la locul ei. 

 

  • Folosește o soluție de curățat 

 

După scuturare sau aspirare și după îndepărtarea materialului grosier, se poate apela la pulverizarea pe întreaga suprafață a tăviței a unei soluții de curățare. Se poate folosi o soluție specială de curățare a plasticului sau a cauciucului, după caz, sau chiar un amestec de apă călduță cu detergent comun. După aplicarea soluției de curățat se poate acționa cu ajutorul unui burete sau al unei perii moi pentru a insista asupra zonelor mai murdare. 

 

  • Clătirea 

 

Clătirea tăviței de portbagaj se poate efectua cu ajutorul unui furtun conectat la un robinet cu apă curentă, sau, în cazul unei spălătorii auto, cu un jet puternic de apă de la aparatul compresor. 

 

  • Uscarea

 

Este recomandat ca după curățare, tăvițele să fie lăsate să se usuce complet înainte de a le poziționa la loc în portbagaj. Graba instalării unei tăvițe ude poate conduce la crearea de mucegai în interior. De asemenea, nu este indicat să lași tăvițele din cauciuc să se usuce în bătaia directă a razelor solare puternice, deoarece materialul poate îmbătrâni și pot apărea crăpături inestetice pe suprafața acestuia. 

 

Așadar, ține cont de informațiile din acest articol înainte de a alege o tăviță de portbagaj pentru mașina ta, fie ea personală, fie cea folosită în interes de serviciu. Nu uita că aceasta are nevoie de curățare periodică pentru a-și menține aspectul! 

 

Sursa foto: Pexels.com

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre tăvițele de portbagaj

Care sunt cele mai accesibile tăvițe de portbagaj din punctul de vedere al prețurilor?

 

Deși diverse modele de tăvițe de portbagaj pot atinge prețuri destul de ridicate, acest lucru nu se traduce neapărat în faptul că va trebui să faci economii importante pentru a cumpăra un model de calitate. Exista o largă varietate de modele accesibile din punctul de vedere al prețurilor, mai ales dacă ești în căutarea utilității și mai puțin a designului. 

 

Ce tăvițe de portbagaj sunt mai potrivite pentru echipamentul sau încălțămintea plină de noroi?

 

Dacă ești adeptul mountain biking-ului sau al drumețiilor pe vreme umedă ori dacă lucrezi în domeniul agriculturii sau al reparațiilor de utilități, este foarte posibil ca echipamentul și încălțămintea să fie pline de noroi la finalul activității, când vrei să te schimbi și să le depozitezi în portbagaj. De aceea, este ideal să alegi tăvițe de portbagaj confecționate din plastic sau elastomer termoplastic (TPE) - un material asemănător cauciucului - care se pot spăla și usca foarte simplu.  

 

Care sunt tăvițele de portbagaj recomandate pentru iarnă ?

 

Iarna, încălțămintea de schimb sau clăparii schiurilor sunt pline de zăpadă sau gheață, iar depozitarea lor în portbagaj înseamnă o cantitate apreciabilă de apă rezultată din topire. Astfel că nu este indicat să ai o tăviță de portbagaj confecționată din material textil. Tăvițele din plastic sau din TPE cu marginile ridicate pot colecta apa pe care apoi o poți scurge destul de simplu în exterior. 

 

Am neapărată nevoie de o tăviță de portbagaj?

 

Poți circula și fără un astfel de accesoriu, dar, în timp vei observa cum tapițeria portbagajului se va murdări și va fi tot mai dificil de curățat. În plus, se pot întâmpla mereu accidente așa cum este cazul vărsării unor lichide care pătează, iar în lipsa unei protecții adecvate aspectul interior al portbagajului va avea de suferit. 

 

Care este diferența între o tăviță de portbagaj obișnuită și una din gama premium?

 

Tăvițele de portbagaj standard sunt, de regulă, mai subțiri și sunt confecționate din cauciuc sau TPE. O tăviță de portbagaj din gama premium este ceva mai groasă, iar marginile sunt finisate cu mai multă atenție, acestea fiind chiar supraînălțate pentru a se evita scurgerea lichidelor către tapițeria portbagajului. 

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.