Condusul cu remorca: sfaturi de care să ții cont pentru a nu întâmpina probleme pe drum

Pleci într-o vacanță, în camping, te muți sau chiar transporți obiecte de mari dimensiuni într-un anumit loc? Sfaturile pentru tractarea unei remorci îți vor înlătura ușoara anxietate și te vor ajuta să te simți încrezător pe drum. Deja se știe faptul că tractarea unei remorci poate fi puțin deranjantă, mai ales dacă este deosebit de mare sau grea. Dacă nu ești obișnuit să faci acest lucru, este posibil să ai nevoie de informații despre cum să tractezi o remorcă în siguranță și ușor.

Cuprins

1. Condusul cu remorca: echiparea corespunzătoare + cât de mult poți tracta?

2. Importanța siguranței în timpul conducerii cu remorci

1. Condusul cu remorca: echiparea corespunzătoare + cât de mult poți tracta?

Trebuie să te asiguri că ești echipat corespunzător, pentru a tracta remorca aleasă. Aceasta înseamnă că trebuie să ai mașina potrivită, bara de remorcare, cârligul de remorcare potrivit tipului de mașină și alte echipamente de siguranță. Fiecare model de mașină are nevoie de un alt tip de cârlig de remorcare, existând, așadar, cârlige de remorcare pentru Audi, cârlige de remorcare pentru Skoda etc.

Asigură-te că ai ajuns să cunoști specificațiile și cerințele mașinii tale, citind manualul. Același lucru se aplică și pentru remorca ta. Sunt compatibile una cu cealaltă? Este sigur ca una să fie cuplată de cealaltă? De asemenea, va trebui să te asiguri că remorca este conectată corect la vehiculul tău.

Cât de mult poți tracta?

Greutatea maximă de remorcare este fie valoarea specificată de producătorul vehiculului, fie capacitatea barei de remorcare. Trebuie să te conformezi celei mai mici dintre cele două sume. De asemenea, ar trebui să ai grijă să nu depășești masa brută combinată a mașinii tale. Aceasta se referă la cantitatea totală pe care vehiculul tău, plus orice ar fi transportat, poate să o cântărească, ceea ce și include și remorca.

De exemplu, presupunând că masa brută combinată a mașinii este de 3000 kg și vehiculul tău cântărește 1000 kg. Vei avea la dispoziție 2000 kg (maximum) pentru remorcă în sine, precum și pentru încărcătura remorcii. Dar, apoi, trebuie să adaugi și greutatea ocupanților vehiculului și orice echipament pe care aceștia îl poartă. Dacă depășești acest prag și ai un accident, este foarte puțin probabil să fii acoperit de asigurarea auto.

2. Importanța siguranței în timpul conducerii cu remorci

Principalul lucru de reținut atunci când tractezi o remorcă este că va trebui să conduci mai precaut. Greutatea și dimensiunea adăugată vehiculului înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru a opri, a încetini, a accelera, a depăși și a vira. Va trebui să planifici cu mult înainte, pentru încetinire sau oprire, ceea ce înseamnă că trebuie să fii și mai atent la ceea ce se întâmplă înainte, în spatele și în jurul tău.

Nu uita să lași o distanță de oprire mai mare între tine și mașina din fața ta. Dacă conduci pe vreme rea, va trebui să ai mai multă grijă. Acordă timp suplimentar și pentru călătoria ta. Nu dorești să intri în panică din cauza întârzierii, deoarece este esențial să conduci lin și cu precauție, odată ce remorca este cuplată. Dacă trebuie să depășești în timp ce tractezi o remorcă, asigură-te că decalajul este suficient de mare. În plus, va trebui să compensezi potențiala balansare a remorcii, ceea ce reprezintă încă un motiv pentru a rămâne la o viteză redusă. Dacă începi să te legeni, menține-ți calmul și menține cursul drept, în timp ce încetinești din accelerație (fără frânare).

Iată câteva sfaturi generale, de reținut atunci când tractezi o remorcă:

  • când accelerezi și încetinești, fă-o în mod constant, deoarece trebuie să controlezi două vehicule;
  • nu frâna brusc, deoarece poți face ca remorca să își schimbe poziția;
  • amintește-ți să nu utilizezi frânele pentru a încetini, deoarece poți face acest lucru ridicând piciorul de pe pedala de accelerație;
  • verifică presiunea din anvelope înainte de tractare, întrucât presiunea incorectă poate cauza balansarea remorcii;
  • ai grijă să nu faci virajele într-un mod prea îngust – din nou, mișcă-te cât mai încet și constant posibil.

Așadar, condusul cu o remorcă nu este tocmai una dintre cele mai ușoare sarcini. Din fericire, poți să faci asta într-un mod facil și sigur, atât timp cât urmezi sfaturile de siguranță recomandate mai sus. Și, nu în ultimul rând, nu uita faptul că, înainte de a porni la orice drum, trebuie să primeze siguranța și confortul tău și al pasagerilor tăi.

Sursa foto: Shutterstock.com

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.