Cum pregătești mașina pentru drum lung sau pentru o călătorie de durată

Călătoria cu mașina proprie este una dintre cele mai inteligente și mai atractive opțiuni de vacanță pentru mulți șoferi. Unii dintre pasageri aleg să se odihnească, cineva preferă picnicuri, iar unii pleacă într-o excursie la mare cu mașina sau vizitează alte țări. Indiferent de traseul ales, o etapă necesară a călătoriei viitoare este pregătirea mașinii pentru o călătorie lungă, astfel încât să se evite necazurile pe drum.

Cuprins

1. Pregătirea mașinii pentru drum lung

2. Sfaturi pentru pregătirea mașinii înainte de a pleca la drum lung - ce trebuie să fie în portbagaj?

2.1 Cum pregătești mașina pentru drum lung - asigurarea confortului și siguranței copiilor

2.2 Cum pregătești mașina pentru drum lung - cum să-ți aranjezi corect bagajele + alte sfaturi utile

 

1. Pregătirea mașinii pentru drum lung

O mașină este un mecanism complex în care totul este interconectat. Prin urmare, orice defecțiune, chiar și cea mai mică, poate deveni o jenă serioasă și îți poate strica vacanța. Verificarea mașinii ar trebui să înceapă cu o evaluare a aspectului, deoarece după iarnă, cu fluctuații constante de temperatură, poate avea de suferit atât vopseaua, cât și corpurile de iluminat și multe alte accesorii.

Mai întâi trebuie să speli temeinic mașina și să inspectezi caroseria pentru defecte. Dacă se constată deteriorări, acestea trebuie îndepărtate prin lustruire. Însă, dacă sunt zgârieturi adânci, atunci poți apela la un service. De asemenea, nu va strica să inspectezi geamurile și farurile mașinii. Dacă pe ele apar fisuri, poți corecta imperfecțiunile cu fotopolimeri sau poți efectua lucrarea cu o pastă de lustruit.

Când îți dai seama cum să te pregătești pentru o călătorie lungă cu mașina, ar trebui să acorzi atenție faptului că cele mai importante componente ale vehiculului includ părțile sale mobile. Spre exemplu, presiunea în anvelope și integritatea cauciucului trebuie verificate cu atenție, chiar dacă nu reprezintă o problemă la inspecția vizuală

Verificarea fluidelor tehnice

Înainte de o călătorie lungă, asigură-te că verifici lichidele:

  • lichid de frână,
  • lichid de răcire (antigel),
  • ulei de motor: dacă uleiul de motor a fost schimbat recent (în ultimele câteva luni), acesta trebuie completat până la nivelul specificat de producător. De asemenea, când mai rămân între 1 și 2 mii de kilometri înainte de schimbarea uleiului conform planului, se recomandă schimbarea acestuia înainte de călătorie.
  • lichid parbriz: este suficient să adaugi un „spălător” de vară sau apă obișnuită în rezervorul de spălare a parbrizului.
  • nu va fi de prisos să verifici aerul condiționat pentru conținutul de freon dacă dorești să eviți o călătorie într-o mașină “fierbinte”.
  • de asemenea, este necesar să te asiguri că nivelul uleiului este suficient și lichidul de transmisie în direcție. Dacă nu sunt suficiente, este necesar să se inspecteze apariția unei scurgeri.

Verificarea anvelopelor

După verificarea lichidelor, orice șofer priceput ar trebui să acorde atenție anvelopelor. Verifică dacă presiunea este corectă. De asemenea, este necesar să se verifice direct starea anvelopelor.

Verificarea luminii

Totul este simplu aici. Aprinde una câte una luminile de parcare, semnalizatoarele, faza scurtă, faza lungă etc. Dacă vreun dispozitiv nu funcționează, trebuie să înlocuiești becurile sau să vizitezi un service auto pentru diferite piese și pentru montaj.

Diagnosticarea motorului și a bateriei

Vara, bateria se uzează mai repede, deoarece nu își folosește toate capacitățile. Pentru a exclude această problemă, trebuie să repeți periodic ciclurile de antrenament în care dispozitivul este complet descărcat.

Este recomandat să efectuezi o verificare a încărcării la pornire chiar înainte de drum. Iar dacă rezultatele nu corespund parametrilor producătorului, ar trebui să iei în considerare înlocuirea bateriei.

Inspecție frâne, suspensii și direcție

Pregătirea mașinii pentru o călătorie lungă ar trebui să includă un element precum verificarea frânelor. Acestea ar trebui să funcționeze fără eșec, așa că, dacă ai dubii, este recomandat să consulți un profesionist. Inspecția ar trebui să fie efectuată, de asemenea, pentru direcție și alte piese auto.

2. Sfaturi pentru pregătirea mașinii înainte de a pleca la drum lung - ce trebuie să fie în portbagaj?

În portbagajul oricărei mașini trebuie să se afle obligatoriu următoarele lucruri:

  • un stingător
  • o trusă de prim ajutor
  • un semn de oprire de urgență
  • diferite unelte și piese de schimb

Dacă portbagajul este mare și există loc, atunci este mai bine să faci un plan în siguranță și să faci un bilanț sau să cumperi o cutie portbagaj care îți poate suplimenta spațiul pentru bagaje. O tăviță de portbagaj te va ajuta să păstrezi toate elementele în ordine și va împiedica deteriorarea interiorului.

În cazul în care călătoria pe care o plănuiești include și drumeții parcurse cu bicicleta, vei avea nevoie de un suport de bicicletă fiabil. Indiferent dacă preferi un suport de bicicletă pe haion, un suport de bicicletă pe cârlig sau un suport de bicicletă pe barele transversale, asigură-te că este de calitate și că îl montezi corect.

De asemenea, pentru a pregăti mașina pentru un drum lung, poți lua cu tine:

  • o roată de rezervă
  • trusă de scule pentru schimbarea roților: cheie și cric potrivite
  • trusa de reparare a anvelopelor, compresor
  • un set de cleme pentru repararea sistemului de răcire
  • cablu de remorcare și alte accesorii (în cazul în care ai un cârlig de remorcare)
  • fire pentru „iluminat”
  • set de lumânări de rezervă
  • faruri de rezervă
  • instrumente precum
  • un set de chei, șurubelnițe, clești etc.
  • un set de șervețele, cârpe
  • mănuși

De exemplu, trebuie să știi ce ai nevoie pentru a lua într-o excursie cu mașina la Marea Neagră. Într-o călătorie lungă, trebuie să pregătești apă și mâncare, astfel încât să nu fii nevoit să cauți magazine sau cafenele pe drum.

Chibriturile, o brichetă și un cuțit pliabil pot fi la îndemână. De asemenea, lanterna cu baterii te va ajuta în cazul unei opriri de urgență sau în cazul unei probleme cu mașina pe timp de noapte și nu numai. Alege să iei cu tine și perne mici. Pasagerii vor fi mult mai confortabili cu ele, iar drumul lung va fi mai ușor de suportat. Nu uita să iei un dispozitiv de încărcare pentru telefon și/ sau pentru laptop.

De asemenea, verifică vremea. Oriunde ai merge, s-ar putea să ai nevoie atât de haine subțiri, cât și de haine mai groase. Nu uita să notezi în prealabil numerele de telefon și adresele serviciilor de asistență tehnică aflate pe parcurs și până la destinație.

2.1 Cum pregătești mașina pentru drum lung - asigurarea confortului și siguranței copiilor

Dacă ai de gând să pleci într-o călătorie lungă împreună cu copiii, necesitatea de a le oferi maximum de confort și siguranță este de o importanță deosebită. Conform regulilor de circulație rutiere valabile pe teritoriul României, copiii sub 12 ani nu trebuie transportați fără utilizarea dispozitivelor speciale, cum sunt centuri speciale sau scaune pentru copii omologate.

Asigură-te că scaunul selectat este potrivit pentru greutatea și înălțimea copilului și că este fixat corespunzător. Trebuie amintit că cel mic va trebui să petreacă mult timp în scaun și, prin urmare, trebuie să se simtă confortabil și să fie protejat de razele soarelui și de alte aspecte care apar la un drum lung.

Dacă pe geamurile autovehiculului nu sunt perdele sau folii de protecție, se recomandă montarea acestora. Dacă este posibil, încearcă să faci opriri frecvente la fiecare două ore pe vreme extrem de caldă.

2.2 Cum pregătești mașina pentru drum lung - cum să-ți aranjezi corect bagajele + alte sfaturi utile

Un pas important în pregătirea mașinii pentru o călătorie cu o durată mare este locația corectă a bagajelor. Lucrurile amplasate cu competență în portbagaj și în cutiile portbagaj de pe cârligul de remorcare sau cutiile portbagaj de pe barele transversale, vor asigura siguranța și confortul pasagerilor și, bineînțeles, a șoferului pe drum.

Se recomandă plasarea obiectelor grele și voluminoase chiar în partea de jos, pentru a menține centrul de greutate cât mai jos posibil. Cele mai grele articole trebuie plasate în partea din față a portbagajului și trebuie să fie cât mai aproape posibil unul de celălalt și de părțile laterale ale portbagajului pentru a distribui greutatea uniform.

Este recomandat să nu transporți bagaje în interiorul mașinii, deoarece chiar și cele mai ușoare obiecte pot dăuna pasagerilor și șoferului în cazul unei frânări de urgență sau pentru obținerea unei viteze semnificative pentru depășire sau pentru redresarea mașinii.

De asemenea, când folosești frâna, nu încărca portbagajul mai sus decât scaunele, deoarece acest lucru reduce vizibilitatea, iar la frânarea puternică toate obiectele de deasupra scaunelor vor ajunge în habitaclu, reprezentând o amenințare pentru pasageri.

Pentru a nu exista surprize și necazurile să nu interfereze cu o distracție plăcută, mașina trebuie să fie pregătită pentru o călătorie lungă! Cel puțin nu strică niciodată să verifici starea vehiculului și să te aprovizionezi cu cele necesare. Alte sfaturi folositoare:

Verifică mai întâi cele mai simple lucruri: dacă oglinda retrovizoare funcționează corect pentru că vei avea nevoie de ea pentru orice manevră dorită (și nu uita să te uiți la ea de fiecare dată când vei face ceva) și luminile de frână, precum și farurile.

Poate este timpul să instalezi lămpile de ceață pentru că într-un oraș pare un fleac, dar pe autostradă, și chiar și noaptea, lipsa lor poate duce la un accident.

Înlocuiește materialele consumabile: ulei de motor, lichid de frână, filtre, curele, plăcuțe de frână. Chiar dacă ai schimbat totul acum șase luni și nimic nu scârțâie sau fluieră. Ar fi bine să verifici nivelul lichidelor din mașină - antigel, ulei, lichid de frână - și să iei un stoc de siguranță, deoarece situațiile pot fi diferite și este bine ca totul să fie la îndemână.

Nu poți economisi pentru tine, mai ales pentru siguranța ta. Banii în plus te vor face să te simți mai bine, iar perspectiva de a întâmpina probleme cu mașina la drum lung nu pare tentantă, mai ales în lunile de iarnă.

De asemenea, nu uita de alinierea roților, pentru a nu fi dus din greșeală într-un șanț de pe drum. Și acordă atenție cauciucurilor, în special cu un montaj autorizat.

În plus, acordă o atenție deosebită sistemului de frânare. Furtunurile de frână crăpate se înlocuiesc cu altele noi, se elimină scurgerile de lichid de frână, se verifică discurile și plăcuțele de frână.

Asigură-te că suspensia și șasiul sunt în regulă, inclusiv capacele din cauciuc, iar dacă este necesar să înlocuiești amortizoare, arcuri, blocurile silențioase ale pârghiilor din față sau spate etc., alege să faci tot ce este necesar pentru a conduce în siguranță, înainte de a pleca la drum lung.

„Creierul” mașinii este motorul. Repară tot ceea ce este supus ajustării și este reglat în timpul funcționării (distanțe în mecanismul supapelor, tensiunea curelelor și a lanțurilor, sincronizarea aprinderii, carburator, radiator, ventilatoare de răcire etc).

Dacă există o posibilitate - atât financiară, cât și de timp - mergi cu mașina la service și las-o pe mâinile grijulii ale specialiștilor. Călătoria este un test serios pentru prietenul tău de fier, așa că toate „potcoavele” lui ar trebui să fie într-o stare cât mai apropiată de ideală.

A fost totul reparat, verificat? Minunat. Dar aceasta nu este o garanție că totul va fi bine. Ce trebuie să iei cu tine „doar în caz de incendiu”? Totul depinde de care dintre voi, pasagerii, este specialist în domeniul mecanicii auto.

Dacă nu știi prea multe, atunci este suficient un set „clasic”: trusă de prim-ajutor (verifică termenele de valabilitate ale medicamentelor!), frânghie, triunghi de avertizare și stingător. Este important ca toate acestea să nu fie împrăștiate în jurul portbagajului și al mașinii în ansamblu, ci organizat și îngrijit, eventual pliat într-o pungă mică sau o cutie de plastic.

Fii atent pe ce drumuri trebuie să conduci: un drum asfaltat sau de pământ. Este important să fii pregătit să conduci pe acele drumuri pe care ai decis să le străbați.

Te-ai hotărât să pleci într-o călătorie pe “calul” tău de fier de încredere? Desigur, mașina ta este fiabilă și o conduci regulat de luni/ săptămâni sau chiar de niște ani pe străzile orașului în care locuiești și împrejurimile sale. Dar trebuie să fii conștient că se poate întâmpla ceva departe de casă, în special la un drum lung cu mașina, așadar, pregătește-te corespunzător.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.