Cuplarea remorcii - în ce situații se poate face și ce trebuie să știi despre acest proces



Cu siguranță că te-ai întrebat cel puțin o dată în ce condiții se poate face cuplarea unei remorci la un vehicul. Procesul de cuplare a remorcii este unul relativ simplu, însă, este foarte important să cunoști ceea ce spune legea. 


Dacă vrei să știi care sunt toate condițiile pentru cuplarea unei remorci, citește mai jos. Vei afla informații esențiale despre tot ceea ce spune legea privind cuplarea remorcii, ce amenzi riscă cei care nu vor respecta standardele în vigoare și cum poți să afli care este greutatea maximă admisă pentru mașina și remorca ta. Nu subestima importanța respectării acestor principii. Te-ai putea trezi cu o amendă serioasă dacă nu vei ține cont de ele, așadar, citește cu atenție mai departe pentru a evita surprizele neplăcute.


Cuprins

  1. Cuplarea remorcii - cum afli care este masa totală autorizată pentru mașina ta?

  2. Cuplarea remorcii - ce riști dacă nu respecți legea?


1. Cuplarea remorcii - cum afli care este masa totală autorizată pentru mașina ta?


Înainte de a te apuca de treabă și a pune mâna pe cârligul de remorcare sau pe alte accesorii de remorcare, trebuie să știi ce prevede legea legat de cuplarea unei remorci la un autovehicul, ce greutate maximă ai voie să încarci atât pe remorcă, cât și în autoturism. Aceste standarde legale sunt valabile pentru toate persoanele, indiferent de categoria de permis pe care îl dețin. Orice permis ai avea, tu trebuie să respecți aceste prevederi legale.


Multe persoane nu fac diferența între masa totală maximă autorizată și greutatea reală a mașinii sau a remorcii. Mai departe vom vorbi despre masa totală maximă autorizată. Ea va fi trecută în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului. Ar fi recomandat să faci o verificare în cartea de identitate, pentru că acolo vei avea totul mult mai detaliat - atât greutatea vehiculului, cât și greutatea maxim admisă a ansamblului, dar și greutatea remorcabilă cu sistem de frânare sau chiar fără sistem de frânare. 


Este important să ții cont că există anumite prevederi legale impuse în ceea ce privește tipul de permis și alte prevederi privind capacitatea autoturismului. Uneori, permisul îți va permite să tractezi o remorcă grea, dar nu îți va permite autoturismul. Trebuie să respecți aceste condiții în totalitatea lor. Astăzi, însă, vom vorbi despre masa totală autorizată.


Mai întâi, însă, ce este această masă totală autorizată? Ce spune legea?


Ei bine, conform legii, masa totală autorizată reprezintă masa maximă a unui vehicul încărcat, declarată admisibilă în urma omologării de către autoritatea competentă. Acest lucru reprezintă greutatea maximă a vehiculului încărcat, indiferent dacă este vorba de vehiculul din față (mașina) sau cel din spate (remorca). Remorca este și ea considerată un vehicul, iar remorca agățată la mașina ta formează un ansamblu de vehicule. Trebuie să respecți greutatea maximă autorizată a ansamblului de vehicule.


Să luăm un exemplu. Un Renault Laguna are masa maximă autorizată de 1980 de kilograme, din care masa proprie este 1425 de kilograme. Astfel, tu mai poți să pui în autoturism, cu tot cu pasageri sau orice încarci în el, încă 555 de kilograme. Atât vei putea încărca. Cu acest Renault, însă, poți să remorchezi maximum 1500 de kilograme cu dispozitiv de frânare și maximum 650 de kilograme fără dispozitiv de frânare.



2. Cuplarea remorcii - ce riști dacă nu respecți legea?


Ce se întâmplă, însă, dacă masa maximă autorizată a vehiculului sau a ansamblului de vehicule este depășită? Dacă vei avea, de exemplu, o limită de 1000 de kilograme, iar această greutate va fi depășită, cu oricât de puțin, înseamnă că ai încălcat legea și va fi considerată o contravenție. Această contravenție îți va aduce o amendă minimă de 1305 lei. 


Legea spune clar: trebuie să circuli pe sectoarele de drum pe care îți este permis accesul și să respecți normele referitoare la masele totale autorizate și admise și/sau la dimensiunile maxime admise de autoritatea competentă pentru autovehiculele conduse. Fapta ta va fi sancționată de articolul 102, alineatul 1, punctul 24, “nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor”.


Așadar, înainte să încerci cuplarea remorcii cu ajutorul cârligului de remorcare, asigură-te că ești la curent cu toate prevederile legale și că le respecți pentru a evita amenzile usturătoare. De asemenea, pe lângă amenzi, vei scădea considerabil și riscul producerii unor accidente neplăcute.


Sursa foto: Unsplash.com


0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.