Curățare covoare auto – pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a le face să arate ca noi
Covoarele din mașina ta sunt elementele cele mai „abuzate” din întregul vehicul, putând fi uitate în timpul unei spălări auto. Pe covorașe se depun, în mod constant, urme de noroi, murdărie, nisip, bețe și pietre pe care le aduci de afară. În plus, se pot scăpa în mod frecvent alimente și se pot vărsa cafele și băuturi, în timpul unui drum. O garnitură ruptă a ușii va introduce apă de ploaie și va crește șansele apariției mucegaiului. Mecanicii pot lăsa, accidental, grăsime de motor. În ciuda acestei murdării, covoarele mașinilor primesc, rareori, mai mult decât o aspirare rapidă, înainte de a fi supuse altor factori ce ar putea duce la deteriorarea lor.
Cuprins
1. Curățarea covorașelor auto: eliminarea petelor
2. Spălarea covoarelor auto + instrumente necesare
Curățarea covorașelor auto: eliminarea petelor
Înainte să dai cu soluție de curățare pe întregul covoraș auto, examinează-l pentru pete care necesită mai multă atenție. De exemplu, bucățile de ciocolată sau bomboane, care s-au topit în fibrele covorului, sunt un bun candidat pentru tratamentul local. Vei dori să ai grijă de aceste probleme înainte de a spăla covorul. Cele mai multe dintre acestea ar trebui să se desprindă cu ușurință, dacă folosești abordarea corectă, dar unele, mai dure, vor necesita mai multe încercări, înainte de a putea fi eliminate.
Cele mai comune pete vor fi cauzate de noroi și murdărie, precum și de bucăți de mâncare scăpate, care au stat luni de zile pe covor. Într-o sticlă cu pulverizator, amestecă apă fierbinte, de la robinet, o cană de oțet alb și câteva picături de săpun de vase sau detergent de rufe. Agită bine și pulverizează pe zona cu probleme, cât timp apa este încă fierbinte.
Lasă soluția să acționeze timp de un minut, apoi pulverizează din nou și freacă cu o periuță de dinți veche. Ridică conținutul cu o cârpă și continuă frecarea și pulverizarea, până când fibrele sunt curate. De asemenea, poți folosi un aspirator umed/uscat, pentru a scoate orice reziduu care este încă atașat de fibrele de dedesubt. Săpunul de vase și detergenții de rufe au degresanți care ajută la descompunerea uleiurilor, grăsimilor și a murdăriei organice. Oțetul alb conține acid acetic, care va dizolva mineralele și, de asemenea, va ucide germenii și bacteriile care se acumulează în jurul gunoiului organic.
2. Spălarea covoarelor auto + instrumente necesare
După eliminarea tuturor petelor de pe covoare, ele trebuie să fie spălate. Această sarcină este foarte simplă, dar necesită câteva instrumente. Vei avea nevoie de o soluție de curățare special destinată covoarelor auto, o perie de nailon, lavete și, dacă este disponibil, un aspirator umed sau uscat.
Primul pas este achiziționarea unei soluții speciale pentru curățarea covoarelor auto. Scopul acestui produs este curățarea în profunzime și dezodorizarea covorului. Folosește, apoi, o perie rigidă, din nailon, și freacă în profunzime toată suprafața covorului. Nu aplica prea multă presiune, concentrează-te pe curățarea întregii zone în două direcții, astfel încât să distrugi toată murdăria depozitată în fibre. Când ai terminat de curățat, utilizează câteva lavete din microfibră și folosește mișcări lente, peste covor, cu o presiune medie, pentru a extrage soluția de curățare și umezeala.
Cea mai dificilă parte a spălării covoarelor este să le usuci. Dacă nu dorești mucegai în mașină, este recomandat să usuci acel covor cât mai repede posibil. Evident, această muncă este mai ușoară cu un aspirator umed/uscat sau cu un extractor de apă fierbinte, care va aspira cea mai mare parte a apei, lăsând covorul doar puțin umed, dar, cu siguranță, nu ud. Dacă nu ai acces la acestea, pregătește mai multe cârpe uscate, așază-le peste covor și apasă pe ele cu palmele, pentru a trage lichidul afară și în prosop. Acest lucru va dura ceva timp, dar, cu suficiente cârpe, ar trebui să reușești să finalizezi sarcina cu succes. După aceasta, tot ce poți face este să lași aerul să-și facă treaba. Vara, scoate mașina la soare și deschide complet toate ușile, pentru a lăsa interiorul să se usuce.
Așadar, curățarea covorașelor auto ar trebui să fie realizată în mod regulat. Cu cât reziduurile de murdărie vor sta mai mult în fibrele covoarelor, cu atât mai greu va fi procesul de îndepărtare a acestora. Spălarea frecventă a covoarelor auto va face ca mașina ta să arate mereu bine și, mai mult decât atât, îți va oferi o stare de bine de fiecare dată când vei merge la un drum mai lung sau mai scurt. Bineînțeles, nu uita de curățarea tăviței de portbagaj și a bordului, pentru a avea un autoturism impecabil.
Sursa foto: Shutterstock.com
Comentarii
Lasa un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicata.