Montarea corturilor auto - top 6 întrebări pe care le-ai putea avea

În acest articol ne-am propus să acoperim tot ce trebuie să știi despre condusul unei mașini cu un cort montat pe acoperiș. Unii oameni sunt nerăbdători să cumpere un astfel de cort auto, să-l instaleze și să conducă departe de aglomerația din oraș. Alții, în schimb,  sunt mai conservatori și mai precauți și doresc să înțeleagă mai întâi toate lucrurile pe care trebuie și mai ales pe cele pe care nu trebuie să le facă atunci când ai montat un cort pe plafonul mașinii. Indiferent de care parte a barierei te-ai afla, fii sigur că acest articol îți va răspunde la întrebări. Aici vom menționa cum sunt fixate corturile auto, ce vehicule suportă un cort pe plafon, cum se prinde corect un cort auto, viteze maxime permise pentru vehicul și nu numai.

1. Ce tipuri de mașină suportă corturi auto?

Răspunsul la această întrebare poate fi împărțit în trei. În primul rând, orice mașină care are sau suportă montate bare transversale pe plafon poate susține un cort auto. În al doilea rând, este recomandat ca barele transversale să fie din oțel, nu din aluminiu, pentru că sunt mai robuste și suportă o greutate mai mare. Iar în al treilea rând, limita greutății pe care o suportă mașina ta, fie că vorbim de un hatchback, sedan, pick-up sau SUV, să fie mai mare decât masa totală a cortului, a tot ce se află în cort, plus persoanele care vor sta înăuntru.

2. Cum sunt fixate corturile auto?

Ai auzit vreodată zicala „O casă este la fel de puternică precum fundația pe care stă”? Asta se aplică și la corturile auto. Barele pe care se sprijină cortul tău trebuie să fie puternice. În plus, cortul auto ar trebui să fie construit din materiale robuste pentru a suporta greutatea utilizatorilor. După ce am stabilit că barele sunt suficient de robuste pentru cort, putem începe instalarea. Baza cortului se va pune pe barele transversale și se va fixa de acestea prin prinderile din pachetul în care vine cortul. Partea de sus a cortului trebuie și ea ancorată corespunzător. Atunci când un cort auto este instalat și deschis complet și afară bate vântul, cortul va fi lovit de curenții de aer din diferite direcții, iar ancorarea trebuie făcută corect pentru ca întreaga structură să poată rezista la această presiune suplimentară.

3. Cum aleg un cort auto potrivit pentru mine?

Am menționat mai sus cum mașina și barele transversale trebuie să fie suficient de robuste pentru a suporta greutatea cortului. Totuși, la fel de importantă este și rezistența bazei cortului. Doi adulți și un copil vor campa într-un cort auto dur, prin urmare, familia ar putea cântări până la 200 kg. Cortul ales ar trebui să fie evaluat la cel puțin această greutate. După ce ai verificat ca baza cortului auto să fie suficient de rezistentă, totul depinde de cât de mult spațiu dorești să ai. Aici poți opta pentru orice variantă îți convine.

4. Unde am voie să folosesc un cort auto?

Pe scurt, răspunsul este oriunde poți parca mașina, SUVul sau duba. O să-ți dai seama ce tip de camping e pe placul tău doar încercând diferite locații. Dacă ești genul aventurier, dar totuși îți place confortul unei saltele de calitate și vrei să stai departe de aglomerație, cel mai probabil vei evita zonele specifice de camping unde ai acces la dușuri, toaletă, curent electric și altele. Este posibil să preferi mai degrabă malul unui râu, marginea unui lac, o plajă, o pădure sau poalele muntelui. Dacă ai cu tine și niște panouri solare, baterii, lumină, aragaz pentru camping sau grătar, nu mai ai nevoie neapărat de facilitățile specifice unei zone de camping. Alți oameni sunt foarte mulțumiți de campingul clasic. Sunt mulți oameni care preferă aceste zone, mai ales dacă vin cu copiii. E mai sigur să-i lași pe cei mici să se joace liberi în zonele special amenajate pentru camping decât în pădure. În concluzie, dacă poți parca mașina, poți desface și cortul auto.

5. Ce tip de bare transversale îmi trebuie pentru un cort auto?

Barele transversale vin în mai multe tipuri și forme. Cele mai bune sunt barele simple, care acoperă o suprafață mare a plafonului. Forma barelor transversale nu contează. Pot să fie drepte, pătrate sau circulare, important este să fie rezistente. Cele din oțel sunt cele recomandate pentru corturi auto.

6. Care este viteza maximă cu care pot merge dacă am un cort auto montat pe plafon?

Viteza maximă de deplasare a unui vehicul cu un cort auto montat pe plafon este de 120 km/h. Orice depășește această viteză poate să destabilizeze cortul și există riscul ca acesta să se detașeze, devenind astfel un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Este bine de menționat aici că și eficiența consumului de carburant va avea de suferit din cauza creșterii coeficientului de aerodinamică.

Sperăm că întrebările despre cum se montează un cort auto la care ți-am răspuns mai sus au fost și cele pe care le aveai. Dacă mai ai și altele, te invităm să le scrii mai jos, în secțiunea de comentarii.

Iar dacă acest material ți-a cam făcut poftă de vacanță cu cortul, „răsfoiește” lista de produse disponibile pe AutoGedal și comandă tot ce ai nevoie pentru un concediu așa cum îl meriți!

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.