Remorci categoria B - legislație și sfaturi utile pentru tractare

 

Majoritatea conducătorilor auto din România au în posesie un permis de conducere categoria B, ceea ce le permite conducerea unor autovehicule ce nu depășesc 3500 de kilograme și care au maximum 8 locuri pentru pasageri, la care se adaugă cel al șoferului. Permisul din această categorie oferă, însă, și posibilitatea tractării unor remorci, cu condiția respectării anumitor reguli și, în unele cazuri, a trecerii printr-un număr de ore de pregătire, chiar a susținerii unui examen suplimentar. Condițiile îndeplinite se referă, în special, la masa maximă autorizată a remorcii, limitată la anumite valori care permit, în aproape toate cazurile, îndeplinirea unor sarcini obișnuite.

 

În articolul de mai jos vei afla prevederile legislative cu privire la tractarea remorcilor dacă ai în posesie un permis categoria B și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a nu încălca prevederile legale. De asemenea, vei descoperi câteva sfaturi utile, ce trebuie aplicate la conducerea unui ansamblu autoturism - remorcă pe șosele și vei cunoaște care sunt tipurile de remorci ce pot fi tractate. 

 

Cuprins

1. Tractarea remorcilor de către șoferi ce dețin permis de conducere categoria B

1.1. Legislația cu privire la tractarea remorcilor cu permis de conducere categoria B

1.2. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite pentru tractarea unei remorci auto 

1.3. Pedepse aplicabile pentru încălcarea prevederilor legale pentru tractarea unei remorci auto

2. Sfaturi utile pentru conducatorii auto ce tracteaza remorci deținând un permis categoria B

2.1. Conducerea pe drumurile publice a unui ansamblu autoturism - remorcă

2.2. Încărcarea remorcii auto pentru categoria B și asigurarea corespunzătoare a încărcăturii

3. Tipuri de remorci ce se pot tracta cu permis de conducere categoria B

Tractarea remorcilor de către șoferi ce dețin permis de conducere categoria B

 

Autoturismele sunt, de obicei, utilizate pentru transportul de persoane, însă, legea permite ca acestea să tracteze câteva tipuri de remorci ce pot fi întrebuințate pentru transportul unor mărfuri diverse. Prevederile legale nu fac diferențiere în acest caz între persoanele fizice și cele juridice, condițiile fiind aceleași pentru ambele categorii. Șoferii cu permis de categoria B pot utiliza remorci limitate ca masă autorizată, dar acest lucru nu este o piedică în condițiile în care limitele sunt destul de generoase. 

 

Este adevărat că un permis de categorie superioară oferă posibilitatea tractării unor volume mai mari de mărfuri, dar obținerea unui astfel de permis este destul de complicată, atât din punct de vedere financiar, cât și ca dificultate a examenului auto susținut. 

 

1.1. Legislația cu privire la tractarea remorcilor cu permis de conducere categoria B

Documentul legislativ de referință cu privire la tractarea remorcilor auto este Noul Cod Rutier actualizat 2018, ce completează OUG numărul 195/2002. Astfel, în anexa numărul 1 a documentului legislativ se stipulează că posesorii unui permis de conducere categoria B îl pot utiliza pe șosea în trei ipostaze:

 

  • Atunci când conduc un autovehicul, cu masa totală maximă autorizată de până la 3500 de kilograme, care are cel mult 9 locuri pe scaune, incluzând locul șoferului;

  • Un ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător, ce poate fi condus de către posesorii permiselor de categoria B, și o remorcă cu masa totală maxim autorizată de până la 750 kilograme;

  • Un ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător și o remorcă ce nu depășește 4250 de kilograme în total, chiar dacă remorca depășește 750 de kilograme.

 

În condițiile în care în ultimii ani tot mai mulți șoferi auto ce dețin permis categoria B doresc să tracteze remorci tot mai grele, de tipul rulotelor, a fost nevoie să se adauge două noi categorii suplimentare, ce permit tractarea unor greutăți mai mari. Astfel, au apărut două noi subcategorii, ce pot fi obținute de cei care au deja permisul categoria B. 

 

În primul rând, este vorba despre categoria B extins (cunoscută sub numele de B96), ce poate fi obținută prin parcurgerea a 7 ore de pregătire practică în cadrul unei școli de conducere auto. După finalizarea cursului de pregătire, conducătorul auto va primi o adeverință pe baza căreia se va trece pe permis codul 96, ce atestă posibilitatea tractării unor remorci de mai mari dimensiuni. Pentru obținerea certificării, nu este necesară susținerea vreunui examen teoretic, ci doar parcurgerea stagiului practic. 

 

În al doilea rând, este vorba despre categoria BE, care se obține tot prin intermediul unei școli auto. În acest caz, numărul de acte necesare pentru obținerea subcategoriei este mai mare, fiind obligatorie prezentarea unui cazier judiciar, a analizelor medicale specifice și a unui test psihologic. Obținerea subcategoriei se va face în urma parcurgerii unui curs de 20 de ore, din care 10 sunt de teorie și 10 de practică, finalizat cu un examen atât teoretic, cât și practic. 

 

Șoferii care conduc ansambluri formate din autovehicul trăgător și remorcă trebuie să știe că mai există unele prevederi legislative, pe care trebuie să le respecte:

 

  • Viteza maximă admisă, în afara localităților, este mai mică cu 10 km/h față de limita pentru autovehiculele normale;

  • Un autovehicul poate tracta o singură remorcă;

  • În funcție de masa totală maximă autorizată a remorcii este necesară sau nu prezența unei instalații de frânare sau a amortizoarelor;

  • Masa remorcii nu trebuie să depășească masa autovehiculului trăgător.

 

1.2. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite pentru tractarea unei remorci auto

Pentru a utiliza în mod legal o remorcă pe șoselele din țară și din Uniunea Europeană, posesorii permisului de conducere categoria B trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime. În primul rând, este vorba despre respectarea maselor maxime autorizate în mai multe ipostaze:

 

  • Masa proprie se referă la greutatea autovehiculului sau a remorcii fără încărcătură;

  • Masa maximă autorizată rezultă din masa proprie, la care se adaugă încărcătura (este calculată de către producător și este trecută în documente);

  • Masa maximă remorcabilă se referă la greutatea totală ce poate fi tractată de un anumit autovehicul;

  • Masa maximă a ansamblului de autovehicule este formată din masele maxime autorizate ale vehiculului trăgător și ale remorcii.

 

Posesorii de permis de conducere categoria B pot atașa la vehiculul lor o remorcă ușoară, cu una sau două axe, ce are o masă maximă autorizată de până la 750 de kilograme. Șoferii care dețin subcategoria B extins au permisiunea de a atașa o remorcă mai grea de 750 kg, dar cu respectarea regulii ca ansamblul să nu depășească 4250 kg. În cazul în care se deține subcategoria BE, este permisă utilizarea unui ansamblu cu o masă de peste 4250 kg, dar cu respectarea limitelor indicate de constructorul vehiculului trăgător și a masei maxime autorizate a remorcii. 

 

În al doilea rând, este obligatorie îndeplinirea unor condiții tehnice, ce permit tractarea unor remorci în condiții de maximă siguranță. Obligatorie este prezența unui cârlig de remorcare de calitate superioară, omologat pentru utilizarea în Uniunea Europeană. Se recomandă ca montarea acestuia să fie făcută într-un service specializat. Se vor evita produsele second-hand, de la dezmembrări, care, de cele mai multe ori, au defecte ascunse și care pot ceda chiar la prima utilizare. Un astfel de cârlig este extrem de util în numeroase ipostaze, putând fi utilizat pentru conectarea unor remorci auto, a unor platforme, rulote, ambarcațiuni sau a diferitelor suporturi cu prindere pe cârlig.

 

Bineînțeles, cârligul va fi ales în funcție de marca și modelul mașinii. Așadar, există cârlige de remorcare pentru Skoda Fabia, cât și cârlige de remorcare pentru Audi A6, iar exemplele pot continua, acoperind toate mărcile și modelele de autoturisme. 

 

1.3. Pedepse aplicabile pentru încălcarea prevederilor legale pentru tractarea unei remorci auto

Legislația auto prevede și pedepsele ce pot fi aplicate de Poliția Rutieră, în cazul în care nu se respectă regulile. Dacă vreuna dintre prevederi este încălcată, fapta este sancționată în mod contravențional. Articolul 102 din OUG 195/2002 prevede la punctul 24 sancționarea persoanelor vinovate cu 6 - 8 puncte de penalizare, la care se adaugă și amenda. În plus, există posibilitatea realizării unui dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unor autovehicule de către persoane ce nu au permis de conducere corespunzător categoriei. 

2. Sfaturi utile pentru conducatorii auto ce tracteaza remorci deținând un permis categoria B

 

Conducerea unui ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător și a unei remorci reprezintă o provocare pentru majoritatea șoferilor. Dificultatea suplimentară vine atât în urma creșterii masei ansamblului, cât și a lungimii acestuia. Precauții speciale trebuie luate legat de distanța de frânare, de unghiul de bracare și de ținuta autovehiculului pe drum. Nu trebuie neglijată nici modalitatea de încărcare și descărcare a remorcii, deoarece și aici pot apărea situații nedorite, care pot chiar duce la accidente serioase.

 

Utilizarea unei remorci presupune o răspundere în plus, șoferii care fac un astfel de demers trebuind să cunoască dinainte la ce trebuie să se aștepte și să parcurgă stagiile de pregătire teoretice și practice dacă este necesar. 

 

2.1. Conducerea pe drumurile publice a unui ansamblu autoturism - remorcă

Cele mai multe precauții trebuie luate de către șoferii începători în tractarea unei remorci. Totuși, chiar dacă au permis de conducere de ani buni, acest lucru nu înseamnă numaidecât că știu să utilizeze în mod corect un astfel de ansamblu. Se recomandă ca primele sute de kilometri să fie făcute cu o viteză redusă, cu încărcături moderate și fără să se bruscheze comenzile autovehiculului. 

 

Fie că este vorba despre o semiremorcă, fie despre o remorcă, o platformă auto sau o rulotă, în cazul în care nu se respectă regulile, pot apărea situații nedorite, ca de exemplu pierderea controlului ansamblului, deraparea acestuia sau lovirea cu partea tractată a altor participanți la trafic. 

 

Pentru a nu apărea situații nedorite, specialiștii în siguranța auto îi sfătuiesc pe șoferii care tractează remorci să fie prudenți și să respecte următoarele reguli:

 

  • Conducerea cu o viteză mai mică decât cea maximă prevăzută de lege;

  • Adaptarea vitezei la condițiile de mediu;

  • Evitarea frânărilor bruște;

  • Abordarea curbelor cu viteză mică și într-un unghi larg;

  • Parcările să fie făcute cu ajutorul unei alte persoane.

 

2.2. Încărcarea remorcii auto pentru categoria B și asigurarea corespunzătoare a încărcăturii

Încărcarea și descărcarea remorcii trebuie făcute într-un mod responsabil, pentru a se evita diferite posibile incidente atât asupra persoanei care execută mișcările, cât și asupra altor participanți la trafic, deoarece există posibilitatea ca obiectele transportate sau chiar remorca să se desprindă și să ajungă în calea acestora. 

 

În primul rând, este obligatorie, chiar și din punct de vedere legal, transportarea unor obiecte care să nu depășească sarcina remorcată maximă admisă și masa totală a ansamblului. În al doilea rând, încărcarea și descărcarea remorcii se vor face cu aceasta cuplată la vehiculul tractor pentru a nu apărea basculări în momentul ridicării sau așezării unor obiecte cu masă mare. În al treilea rând, obiectele transportate vor fi așezate în așa fel încât greutatea să fie distribuită deasupra axei sau axelor. În ultimul rând, produsele transportate vor fi asigurate în așa fel încât să nu alunece la accelerare și frânare și să nu cadă din remorcă în cazul unor virări. Asigurarea se face fie prin intermediul unor chingi de ancorare, fie a unor plase sau prelate speciale, și nu improvizate. 

3. Tipuri de remorci ce se pot tracta cu permis de conducere categoria B

 

Remorcile ce pot fi tractate de către posesorii de permis de conducere categoria B sunt împărțite în trei categorii, în funcție de masa totală autorizată:

 

  • Remorca ușoară are o masă maximă autorizată de până la 750 de kg. Un astfel de ansamblu nu trebuie să aibă sistem de frânare propriu și nici amortizoare, fiind suficientă prezența elementelor de semnalizare. O altă regulă cu privire la remorca ușoară este că aceasta nu trebuie să depășească masa vehiculului trăgător (o remorcă ușoară nu poate fi tractată de un autovehicul cu greutate mai mică de 750 de kilograme, chiar dacă nu are vreo încărcătură);

 

  • Remorca mijlocie are o masă maximă autorizată de până la 3500 kg și trebuie dotată cu frână de staționare și sistem de frânare acționat prin inerție;

 

  • Remorca grea are o masă maximă autorizată de peste 3500 kg. Sistemul de frânare trebuie să fie prezent și acționat de frâna autovehiculului trăgător.

 

Acestor trei categorii se mai adaugă și semiremorca, a cărei masă totală maxim autorizată este preluată parțial de autovehiculul trăgător. 

 

În concluzie, conducătorii auto ar trebui să cunoască posibilitatea utilizării unei remorci pentru punerea în practică a unor proiecte ce presupun transportarea unor produse care nu încap în portbagaj sau în alte spații de depozitare obișnuite și să folosească cârlige de remorcare și alte accesorii de remorcare care să asigure siguranța întregului proces.

 

Sursa foto: Unsplash.com, Ro.pinterest.com

 
0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.