Schema electrică pentru cârligul de remorcare cu 7 pini - detalii și sfaturi utile


A venit momentul fericit în care ai găsit o rulotă perfectă pentru nevoile tale și ale familiei și ai decis s-o achiziționezi pentru a te bucura de concedii în deplină libertate, fără a depinde de condițiile și locația unei cazări?


Te-ai decis să cumperi ambarcațiunea la care visai și cu care vei stăpâni valurile ca un veritabil căpitan de corabie sau doar te-ai hotărât să cumperi o cutie de portbagaj ori un suport de biciclete pentru a face voiaje cu prietenii sau cu familia extinsă oriunde te vor duce pneurile mașinii tale și nevoia de aventură? Sau doar ai nevoie să sporești spațiul util de depozitare pentru a transporta diverse bunuri sau mărfuri pentru mica ta afacere sau pentru a presta mici servicii către terți? 


Ei bine, toate aceste acțiuni sunt legate de un lucru comun, indispensabil, un obiect care este absolut necesar pentru a transforma dorințele tale în realitate, și anume cârligul de remorcare și corecta lui instalare împreună cu cea a kitului electric sau a instalației electrice aferente. 


În acest articol vei afla câteva detalii despre motivele pentru care se recomandă montarea unei instalații electrice pentru cârligul de remorcare al mașinii, precum și despre schema electrică cu 7 pini a acestui device.


Cuprins 

1. Schema electrică pentru cârlig de remorcare cu 7 pini sau cu 13 pini? Ce kit de montaj să alegi?

2. Schema instalației electrice a prizei de remorcă cu 7 pini - poziționare și montaj corect

1. Schema electrică pentru cârlig de remorcare cu 7 pini sau cu 13 pini? Ce kit de montaj să alegi?

Kitul de montaj al instalației electrice pentru remorcă, peridoc, rulotă sau pentru suporții cutiilor de portbagaj ori a suporților de biciclete cu prindere pe cârligul de remorcare este necesar pentru a asigura transmiterea simultană a semnalelor și atenționărilor luminoase de la comanda vehiculului către stopurile sau blocurile luminoase încorporate în aceste unități tractate sau autopurtate.

 

În lipsa acestui kit electric, autovehiculul nu va reuși transmiterea impulsurilor electrice necesare semnalizării diverselor situații (semnalizare stânga/dreapta, frânare/stopuri, lumini de avertizare în caz de ceață, luminile de poziție pentru timp de noapte) către instalația corespunzătoare cu care este prevăzut ansamblul tractat (de exemplu, remorca, peridocul, rulota sau la anumite modele de cutii de portbagaj cu prindere pe cârligul de remorcare care obturează blocurile luminoase ale vehiculului și care sunt dotate cu astfel de blocuri proprii, dublându-le practic pe cele ale mașinii). 


Există două tipuri de instalații sau kituri electrice cu acest scop. Unele dintre acestea sunt cu 7 pini, iar o altă categorie este prevăzută cu 13 pini. Diferența dintre cele două tipuri de instalații este dată de numărul de funcții pe care le poate suporta fiecare în parte. 


Schema electrică a unei prize de remorcă cu 7 pini, de exemplu, va oferi doar luminile primare absolut necesare: semnalizarea de direcție, lumini de ceață, poziții, stopuri. Este un model suficient pentru suporturile de biciclete pe cârligul de remorcare dar poate fi insuficient pentru alte ansambluri remorcate. Astfel, modelele cu 13 pini oferă în plus lumini de marșarier, alimentarea iluminatului interior al unei rulote sau chiar a unor surse de curent pentru mini-frigidere din dotarea acestora.    

2. Schema instalației electrice a prizei de remorcă cu 7 pini - poziționare și montaj corect


Instalațiile electrice pentru ansamblurile tractate sau autopurtate, care obturează blocurile de lumini spate ale vehiculului, pot fi simple sau cu modul CAN-BUS (ori cu calculator, așa cum mai sunt cunoscute popular). Aceste din urmă modele pot fi originale sau de fabricație after-market. 


Kiturile electrice simple se montează mai ales la modele de vehicule fabricate înainte de anul 2004, care nu au un calculator de bord cu funcție de check control capabil să avertizeze defecțiunile instalației electrice. Kiturile electrice CAN-BUS sunt destinate mașinilor mai noi care au acest computer. 


Legarea oricărei instalații electrice cu priză de remorcă de 7 pini se poate efectua din trei locații:


  • De la blocul de lumini spate al vehiculului 

  • Direct de la instalația electrică a mașinii prin intermediul cablajului care vine din bordul de comandă

  • Direct de la mufele special prevăzute de producător, în cazurile în care modelul mașinii a fost astfel construit. În acest caz, nu se vor putea folosi modele de instalații electrice after-market, ci doar cele originale dedicate modelului specific al vehiculului. 


Merită notat faptul că, în cazul modelelor CAN-BUS universale, after-market, care au legătură cu instalația mașinii efectuată direct de la blocul de lumini spate (tripla), acestea vor asigura transmiterea impulsurilor electrice pentru funcționarea blocurilor de lumini ale ansamblurilor tractate sau autopurtate în tandem cu cele proprii vehiculului tractor, fără să provoace aprinderea martorului de avarie din bordul mașinii. 


Într-o schemă electrică a unei prize de remorcă cu 7 pini, aceștia sunt reprezentați prin culori diferite și au funcții diverse, după cum poți observa mai jos: 







Nr.

Denumire pin

Funcție

Culoare schematică

1

L

Semnalizare stânga

 

2

54G

Lumini de ceață

 

3

31

Masa

 

4

R

Semnalizare dreapta

 

5

58R

Lumini de poziție spate dreapta

 

6

54

Lumini de franare (stopuri)

 

7

58L

Lumini de poziție spate stânga

 


Modelele originale sau dedicate de instalații electrice se vor monta doar pe vehicule mai noi, fabricate după anul 2004, iar legăturile se vor efectua direct de la mufele prevăzute de fabricantul auto, fără a se interveni la instalația mașinii. Avantajul acestor kituri originale este că vor funcționa ireproșabil și se vor integra cu calculatorul mașinii. Totuși, este recomandat ca montajul să fie efectuat la un service auto prevăzut cu un tester special pentru a realiza codarea sau integrarea cu computerul auto fără de care nu vor exista semnale luminoase, iar ABS-ul, ESP-ul și senzorii de parcare nu vor funcționa corect la cuplarea unei remorci sau a unui ansamblu autopurtat. 


În concluzie, respectarea schemei de montaj a unei instalații electrice cu priză cu 7 pini poate asigura condiții ireproșabile de drum pentru un vehicul cu cârlig de remorcare. Vei putea, astfel, să pleci fără grijă la drum cu rulota sau cu peridocul, cu ambarcațiunea proprie ori cu bicicletele montate în siguranță pe suport și te vei bucura de relaxarea și aventura pe care ți le dorești.


Sursa foto: Shutterstock.com

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.