Schema prizei cu 13 pini pentru cârligul de remorcare - informații utile pentru rulotiști și nu numai

Mașina personală este un vehicul aproape indispensabil azi, când nevoia de mișcare a crescut considerabil. Dar, autoturismul poate fi folosit nu doar pentru transportul pasagerilor și al bagajelor aferente, ci și pentru a tracta sau purta o paletă largă de accesorii.

În acest articol vei afla câteva detalii despre modul corect de legare a instalației electrice în scenariul tractării sau poziționării unui ansamblu din gama remorcilor, rulotelor, peridocurilor sau suporturilor de biciclete și a cutiilor de portbagaj.

Cuprins

1. Schema electrică de cârlig de remorcare cu 13 pini - când și de ce ai nevoie de un astfel de dispozitiv? 2. Schema prizei auto cu 13 pini - indicații și sfaturi de montaj

1. Schema electrică de cârlig de remorcare cu 13 pini - când și de ce ai nevoie de un astfel de dispozitiv?

Prin instalarea unui cârlig de remorcare în spatele mașinii tale, vei putea accesoriza vehiculul cu un suport de biciclete foarte util atunci când ești adeptul excursiilor pe două roți în timpul concediilor sau cu o cutie de portbagaj pentru a extinde considerabil capacitatea de depozitare când pleci la un drum mai lung. De asemenea, atașarea unor remorci sau chiar a unor rulote, poate eficientiza transportul de obiecte voluminoase, care, altfel, nu ar încăpea în spațiul util al mașinii sau îți pot oferi un nou mod de a petrece concediul, în libertate totală față de cazări și de destinații fixate.

Totuși, pentru a putea adăuga astfel de extensii mașinii tale, este necesară, de cele mai multe ori, achiziționarea unui kit de montaj al instalației electrice din gama accesoriilor de remorcare care are rolul de a transmite semnale electrice de la sistemul de semnalizare al vehiculului către ansamblul remorcat (rulotă, remorcă, peridoc) sau purtat pe cârligul de remorcare (suport de biciclete, cutie de portbagaj etc.). Trebuie să reții că, dacă nu ai un astfel de kit electric instalat atunci când circuli pe drumuri publice, poți primi o amendă considerabilă, pe lângă punctele de penalizare și reținerea certificatului de înmatriculare. De aceea, pentru a evita o astfel de contravenție, este indicat să montezi kitul electric potrivit cu ansamblul remorcat sau purtat pe cârligul de remorcare.

Atunci când este vorba de rulote, remorci sau peridocuri pentru ambarcațiuni mai mari, precum și în cazul unor suporturi de biciclete, este necesară folosirea unei instalații sau kituri electrice cu 13 pini. Desigur, există și ansambluri care solicită kituri cu schema electrică pentru cârligul de remorcare cu 7 pini - în funcție de modelul constructiv.

2. Schema prizei auto cu 13 pini - indicații și sfaturi de montaj

Dacă schema electrică a unei prize sau kit electric pentru remorcă cu 7 pini oferă conexiuni doar pentru sistemul de semnalizare necesar din punct de vedere legal (semnalele de direcție, lumina de ceață, pozițiile și stopurile), priza auto cu 13 pini oferă în plus o serie de conectori precum: lumini de avertizare pentru mersul înapoi și alimentarea de curent de 12V pentru diverse întrebuințări în rulotă (iluminat, refrigerare etc.)

În mod schematic și explicativ, priza auto cu 13 pini prezintă următoarea dispunere în funcție de culorile fiecărui pin:

Montajul unui kit electric cu 13 pini se realizează prin mufarea de la diversele locații ale mașinii care sunt considerate surse. Astfel, sursele de curent unde se poate face mufarea sunt:

  • Mufe special prevăzute de fabricantul auto - cu precizarea că în acest caz nu vei putea folosi kituri after-market, ci doar pe cele originale, de marcă, conform modelului auto;
  • Instalația electrică a vehiculului;
  • Blocul de lumini și semnalizări din partea din spate a vehiculului.

Deși, teoretic, montajul instalației se poate face și în regie proprie, este recomandabil ca această operațiune să fie făcută în cadrul unui service auto autorizat unde există aparate speciale sau testere care pot facilita conectarea fără erori și recunoașterea noilor conexiuni de către computerul autoturismului.

Având, astfel, un sistem de semnalizare perfect funcțional și, în plus, opțiuni de alimentare cu energie electrică a unei rulote, vei putea să pleci în siguranță deplină la drum!

Sursa foto: Shutterstock.com

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.