sursa foto: https://www.pexels.com/photo/vehicle-near-mountain-2385249/

Perioada concediilor de vară s-a încheiat de ceva timp și știm că deja te gândești cu nostalgie la zilele libere petrecute departe de rutina orașului. Dar cine a spus că pentru o escapadă în toată regula ai nevoie de o săptămână întreagă liberă, când România este plină de trasee perfecte pentru a fi străbătute cu mașina într-un weekend? Tot ce trebuie să faci pentru a mai gusta puțin din sentimentul de relaxare în vacanță, înainte de căderea primei zăpezi, este să-ți echipezi mașina și să pleci într-o mini-aventură pe una dintre cele mai căutate rute din țara noastră. Iată unde poți evada la sfârșit de săptămână.

Transalpina

O primă bijuterie montană este reprezentată de Transalpina, cel mai înalt drum din România. Atinge 2.145 de metri în dreptul pasului Urdele și leagă localitatea Săliște din județul Sibiu de localitatea Novaci din județul Gorj. Drumul și-a câștigat numele din latină, limbă în care Transalpina înseamnă Țara de dincolo de munți. Regele Carol al II-lea este cel care a inaugurat acest traseu montan deosebit de frumos imediat după anul 1935, când a fost restaurat, fapt care a determinat supranumirea acestuia în Drumul Regelui

Deși a fost reasfaltat și redat spre folosință în anul 2009, drumul se poate dovedi a fi de o dificultate medie, date fiind serpentinele din care este alcătuit și porțiunile de drum pe care au reapărut fisuri sau chiar denivelări periculoase. Pentru a fi sigur că te întorci cu mașina în perfectă stare de funcționare, îți recomandăm să nu pleci în excursie fără a avea montat un scut auto metalic, care îți va proteja motorul și celelalte piese adiacente ale acestuia de praf, pietre sau alte obiecte dure care pot fi întâlnite pe un astfel de traseu montan.

De asemenea, e bine să știi că viteza prudentă și frânarea prin decelerare te vor ajuta să îți protejezi autoturismul, cât timp admiri peisajele care îți apar la fiecare curbă.

 autogedal traseu montan

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/vehicle-near-tree-2521560/

Nu uita să verifici, înainte de a pleca la drum, dacă șoseaua este deschisă circulației publice, în raport cu condițiile meteorologice înregistrate. Poți face acest lucru accesând site-ul oficial al Transalpinei

Transfăgărășanul

traseu transfagarasan

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/black-car-on-road-near-mountains-679072/

Un traseu montan de care s-au îndrăgostit până și cei mai mari împătimiți ai expedițiilor la înălțimi mari este reprezentat de Transfăgărășan, o comoară ascunsă între localitatea Bascov din județul Argeș și localitatea Cârțișoara din județul Sibiu. Interesante nu sunt doar peisajele care îți taie răsuflarea de pe acest traseu, ci și cifrele care arată unicitatea drumului șerpuit, inaugurat în anul 1974. La construcția Transfăgărășanului s-au folosit:

  • 3.573 de tone de ciment;

  • 89 de tone de oțel beton;

  • 24.000 de ancore;

  • 129 de tone de plase sudate;

  • 14.200 de metri pătrați de cofraje;

  • 1.750 de metri liniari de tuburi de beton;

  • 4.100 de metri liniari de țeavă;

  • 50 de tone de confecții metalice;

  • 6.900 de metri cubi de nisip;

  • 6.000 de metri cubi de pietriș;

  • 3.000 de tone de cribluri;

  • 740 de lămpi de iluminat.

trasee montane romania

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/black-framed-wing-mirror-2416591/

Printre obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratezi pe acest traseu se numără Lacul Vidraru, Cetatea Poienari, Cascadele Bâlea și Capra, Lacul Bâlea sau statuia lui Prometeu. În afară de produsele tradiționale ardelenești din care poți gusta din belșug pe acest traseu, dacă te oprești la cabanele special amenajate, mai poți cumpăra suveniruri handmade sau vase din ceramică ori alte obiecte create de localnici.

traseu montan vazut de sus

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/bird-s-eye-view-of-winding-road-1465938/

Și în acest caz va trebui să verifici pe site-ul oficial al Transfăgărășanului dacă traseul este sau nu deschis circulației, dat fiind faptul că în sezonul rece deszăpezirea drumului este aproape imposibil de realizat. Dacă ai posibilitatea de a-l vizita, îți recomandăm să iei cu tine și un suport de biciclete pe care să prinzi vehiculul tău preferat cu două roți, pentru o experiență inedită pe un traseu atât de spectaculos ca Transfăgărășanul.

Acest accesoriu auto se prinde foarte ușor de cârligul de remorcare al mașinii și te ajută să păstrezi locul din portbagaj liber pentru gențile de voiaj.

Transrarăul

Deschis nu demult, Transrarăul este mai puțin popular în rândurile excursioniștilor, dar cu adevărat încântător. Traseul traversează Munții Rarău, așa cum îi spune și numele, și pleacă din zona localității Pojorâta, o comună din județul Suceava, ajunge până la Cabana Rarău, făcând legătura mai departe cu DJ 175A, spre localitatea Chiril, foarte aproape de Vatra Dornei.

Traseul cuprinde 26 de kilometri de peisaje unice în România, cu munți încărcați de păduri de conifere și stâne la tot pasul, fiind ideal atât pentru un drum cu mașina, cât și pentru unul pe două roți, fiind suficient de bine construit.

Dacă frigul a pus deja stăpânire pe ținutul bucovinean care cuprinde și Transrarăul, nu trebuie să te demoralizezi, pentru că alternativa acestui traseu inedit rămâne cazarea într-una dintre stațiunile montane modernizate în ultimii ani, așa cum este și cazul orașului Gura-Humorului din județul Suceava. Înconjurată de mănăstiri vechi de sute de ani și sate în care timpul pare să se fi oprit, stațiunea are amenajată o pârtie de ski, un telescaun, o piscină acoperită cu sticlă și un aventura-parc, toate aflate în aceeași parte a orașului, denumită Ariniș.

Poți ajunge aici într-un weekend pentru o sesiune binemeritată de snowboard sau ski, ori poți merge să vizitezi locurile în care, odinioară, trăia Ștefan cel Mare.

traseu montan iarna

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-snowboarding-on-field-1705667/

Și ca să fii sigur că te vei putea întoarce acasă cu o mulțime de suveniruri, dar vei avea suficient loc în mașină și pentru bagaje sau articole dedicate sporturilor de iarnă, comandă o cutie de portbagaj și scapă de grija spațiului limitat în autoturism.

traseu montan romania

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/vehicle-passing-through-rural-area-2356071/

Doar până pe 27 Septembrie 2019, de Ziua Mondială a Turismului, îți oferim 5% reducere la toate categoriile de produse de pe site, dacă folosești codul primit în newsletter pe care ți l-am trimis pe 20 septembrie, ca să te bucuri de excursii și experiențe inedite pe traseele din România.

Alege produsele care te interesează și comandă-le cât încă mai sunt pe stoc, iar noi îți vom asigura transportul rapid și asistență în montarea accesoriilor auto pentru care ai optat.

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.