Montarea cârligului de remorcare: tot ce trebuie să știi



Cârligul de remorcare este unul dintre cele mai importante accesorii pentru orice mașină. Montarea cârligului de remorcare te poate ajuta într-o varietate impresionantă de sarcini: vei putea atașa la mașina ta remorci auto, platforme, rulote, suporturi de bicicletă, cutii de portbagaj cu prindere pe cârlig, diverse ambarcațiuni etc. Tocmai de aceea, pentru că este o unealtă atât de folositoare, este foarte important să achiziționezi un cârlig de remorcare de calitate.


Cârligul trebuie să fie eficient și durabil pentru a nu avea surprize neplăcute atunci când pleci la drum lung. Montatul unui cârlig de remorcare este unul dintre cele mai importante procese atunci când vine vorba de o mașină, iar ce trebuie să reții tu este că această montare trebuie să aibă loc la un service profesionist. 


În continuare vei afla tot ce ai nevoie despre montatul unui cârlig de remorcare tocmai pentru ca tu să poți lua cele mai bune decizii atunci când vine vorba de mașina ta.


Cuprins


  1. Montarea unui cârlig de remorcare: de ce este util?

  2. Ce ar trebui să știi înainte de montajul unui cârlig de remorcare?

  3. Montarea unui cârlig de remorcare: de ce ar trebui să eviți produsele second hand

  4. Montajul unui cârlig de remorcare: câte tipuri există?

  5. Ce spune legislația despre montarea unui cârlig de remorcare?



1. Montarea unui cârlig de remorcare: de ce este util?


Instalarea unui cârlig de remorcare poate să fie una dintre cele mai bune decizii pe care le vei lua ca șofer. Realitatea este că un cârlig de remorcare se poate dovedi extrem de util într-o varietate remarcabilă de situații și te poate salva din circumstanțe neplăcute când te aștepți mai puțin.


Montajul unui cârlig de remorcare îți oferă soluții simple pentru problemele care pot să apară oricând. Spre exemplu, dacă vei pleca într-o expediție la munte și vei merge alături de mai mulți prieteni, îți vor trebui cu siguranță suporturi de bicicletă. Cu un cârlig de remorcare, vei putea lega suportul de bicicletă de mașină și totul va merge mult mai ușor. De asemenea, poți lega și cutiile de portbagaj de mașină atunci când ai nevoie de mai mult spațiu într-o călătorie mai lungă iar portbagajul obișnuit nu îți ajunge. 


Cârligele de remorcare aduc un plus de utilitate și reprezintă o plasă de siguranță pentru orice călătorie. Vei putea adăuga chiar și o rulotă la mașina ta dacă te hotărăști să faci acest pas. Dacă vrei să ai călătorii mai liniștite și cu mai puține bătăi de cap, cu siguranță că achiziționarea unui cârlig de remorcare ar fi cea mai bună decizie. Însă înainte să faci orice fel de achiziție, este recomandat să fii cât mai informat pentru a putea lua hotărârea în cunoștință de cauză. Când vine vorba de cârligele de remorcare, există anumite lucruri pe care trebuie să le știi înainte să faci orice pas tocmai pentru a le putea utiliza așa cum trebuie și să obții ce îți dorești de la ele. Citește mai jos pentru a afla informațiile cheie de care ai nevoie.


2. Ce ar trebui să știi înainte de montajul unui cârlig de remorcare?


După cum este precizat și mai sus, un cârlig de remorcare poate să devină una dintre cele mai utile unelte pentru orice mașină și șofer. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să iei o decizie cât mai bună atunci când vine vorba de achiziționarea acestei unelte. La fel ca la orice fel de cumpărături, ar fi indicat să mergi să cumperi în cunoștință de cauză pentru a nu avea surprize nedorite ulterior. Tocmai de aceea, mai jos vei vedea câteva elemente cheie de care trebuie să ții cont atunci când îți vei cumpăra noul tău cârlig de remorcare.


În primul rând - probabil cel mai important criteriu atunci când vine vorba despre achiziționarea unui cârlig de remorcare - trebuie să iei în considerare ce mașină conduci. Elementul cheie pentru cumpărarea unui cârlig de remorcare este marca și modelul mașinii tale. După aceea, trebuie să iei în considerare caroseria autoturismului - nu uita că anul de fabricație precum și forma mașinii influențează cerințele atunci când vei alege un nou cârlig de remorcare. Încearcă, pe cât posibil, ca prețul cârligului de remorcare să nu fie printre principalele criterii pentru care vei alege un anumit produs. Până la urmă, este vorba despre un accesoriu auto pe care îl vei folosi pe termen lung și tocmai de aceea vei avea nevoie de ceva la o calitate superioară. Gândește-te la acest aspect ca la o investiție pe termen lung și drept urmare, altele ar trebui să fie criteriile care vor fi cheie pentru tine atunci când alegi un cârlig de remorcare. 


Un alt element important atunci când vine vorba despre achiziția unui cârlig de remorcare este cel legat de scopul în sine. Trebuie să știi exact pentru ce vei dori să folosești acel cârlig de remorcare. Poate vrei să iei după tine o barcă cu motor sau ai nevoie să cari un ATV. Poate că mergi cu prietenii la munte și v-ați luat bicicletele cu voi. Dacă știi că vei folosi des un cârlig de remorcare, atunci cu siguranță că ar trebui să optezi pe ceva cât mai de calitate, un cui puternic și cu stabilitatea necesară. Dacă, totuși, din calculele tale, îți dai seama că vei folosi acest cârlig de remorcare destul de rar, atunci ai putea opta pentru o variantă mai ieftină, dacă acesta va sta de obicei nefolosit în garaj.


Este indicat să știi din timp care va fi gradul de utilizare al cârligului astfel încât să iei o decizie în cunoștință de cauză când vine vorba despre achiziție. În orice caz, înainte să cumperi orice cârlig de remorcare, fă o analiză a mașinii tale și a planurilor tale pe viitor pentru a vedea care ar fi produsul care se potrivește cel mai bine pentru nevoile tale astfel încât să iei decizie corectă în final. În orice caz, ar trebui să cauți întotdeauna un raport calitate-preț care să te mulțumească. Evită să iei cel mai ieftin produs, dar nici nu investi sume considerabile dacă știi că îl vei folosi sporadic. 


3. Montarea unui cârlig de remorcare: de ce ar trebui să eviți produsele second hand


Atunci când vine vorba de achiziționarea unui cârlig de remorcare, cu siguranță că vrei să te poți bucura de acest produs în siguranță, fără să ai emoții privind calitatea sa. Dacă vrei să folosești cârligul de remorcare pentru o durată mare de timp și să fii sigur că nu va ceda în cele mai importante momente, atunci trebuie să iei o decizie simplă dar importantă: nu vei cumpăra un produs second hand.


Încearcă să eviți pe cât posibil produsele second hand pentru că riscurile sunt mult prea mari în comparație cu recompensele. Sigur, vei putea să cumperi cârlige de remorcare la sume mai mici, însă de multe ori diferența mare de preț față de unul nou vine la pachet cu probleme ascunse, care ți-ar putea aduce consecințe grave în timpul călătoriilor tale. Te-ai putea pune în pericol, atât pe tine și familia ta, cât și pe ceilalți participanți la trafic dacă vei achiziționa un cârlig de remorcare care va ceda când nu trebuie. Alege întotdeauna un produs nou pentru că acesta îți va oferi durabilitatea de care ai nevoie și cel mai probabil va veni și în garanție, astfel că orice probleme vei avea cu el vor putea fi rezolvate rapid, fără prea mari bătăi de cap. Aceste avantaje dispar când vine vorba despre produsele second hand, așa că ia decizia înțeleaptă și cumpără un cârlig de remorcare nou.


4. Montajul unui cârlig de remorcare: câte tipuri există?


Realitatea este că piața este plină și există o varietate impresionantă de cârlige de remorcare. Tocmai de aceea poate să fie dificil pentru cineva fără experiență să facă o decizie corectă având în vedere toate posibilitățile care îi apar constant în față. Pentru ca totul să fie mai ușor pentru tine, mai jos vei vedea care sunt mai exact tipurile de cârlige de remorcare și ce caracteristici are fiecare, tocmai pentru ca tu să poți lua cea mai bună decizie pentru tine și pentru mașina ta.


  1. Cârligele de remorcare verticale


Cârligele de remorcare verticale sunt, cel mai probabil, cele mai sigure dintre toate variantele existente pe piață. Pentru montarea lor, se va folosi o cheie lacăt, însă nu îți face griji pentru că ea va veni la pachet cu cârligul pe care l-ai comandat. Vei observa probabil că aceste cârlige de remorcare verticale, care vin la pachet cu sistem antifurt, sunt mai scumpe, însă ele aduc cu ele un grad de siguranță important.


  1. Cârligul de remorcare semidemontabil


Dacă dorești un cârlig de remorcare la un preț mai mic, vei putea să apelezi la cârligul de remorcare semidemontabil. El se fixează de obicei cu două șuruburi și o cheie și totul va fi gata pentru tine în doar câteva minute.


  1. Cârligul de remorcare demontabil automat cu maneta


Cârligul de remorcare demontabil cu maneta poate să fie eliberat fără probleme doar prin acționarea unei manete, nu va mai fi nevoie de unelte pentru a-l demonta. Aceste tipuri de cârlige demontabile automate reprezintă o variantă undeva între cele două de mai sus atunci când vine vorba de preț.


5. Ce spune legislația despre montarea unui cârlig de remorcare?


Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba despre cârligele de remorcare este legat de omologarea lor.


Acest lucru este menționat foarte clar în lege:


(1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea următoarelor reguli:

[...] c) remorcarea trebuie să se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m. Autoturismul ale cărui mecanism de direcţie şi sistem de frânare nu sunt defecte poate fi remorcat cu o legătură flexibilă omologată, în lungime de 3-5 m. Bară sau legătura flexibilă trebuie fixată la elementele de remorcare cu care sunt prevăzute autovehiculele; (Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 04.10.2006, art. 157)


Trebuie să îți omologhezi cârligul de remorcare la RAR, dar cum vei face asta? Acest proces nu implică un drum pentru tine până la sediu. Tu trebuie doar să te asiguri că vei cumpăra produsul de la o sursă avizată. Dacă vei face o alegere bună, atunci cârligul de remorcare va fi deja omologat de RAR. Așadar nu vei avea drumuri în plus de făcut, însă este foarte important să te asiguri că vei cumpăra din locul potrivit și că produsul pe care l-ai achiziționat este omologat de RAR. De asemenea, va trebui să pui marca de omologare la vedere pe cârlig pentru a putea fi verificată ușor de autorități.


Ar trebui să te preocupi de omologarea unui cârlig de remorcare nu doar pentru că ești obligat de lege, ci pentru că o astfel de omologare te va asigura că produsul pe care tu l-ai cumpărat nu vine cu defecte grave. Este o garanție a calității și a siguranței, atât pentru tine cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Nu ar trebui să sari niciodată acest pas tocmai din aceste motive importante. Atunci când vine vorba de siguranța în trafic, trebuie să se respecte legea spre binele tuturor. Mai mult decât atât, dacă nu vei face acest lucru, sancțiunile autorităților nu sunt deloc unele de neglijat. Nerespectarea normelor de remorcare îți va aduce o amendă care este prevăzută în clasa IV de sancțiuni - de la 9 la 20 de puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut.


Așadar înainte de a lua orice decizie privind cumpărarea unui cârlig de remorcare, asigură-te că ești bine informat și că vei putea lua această hotărâre în cunoștință de cauză. De asemenea, nu uita că montarea trebuie făcută la un service profesionist și nu este recomandată pentru persoanele amatoare.


sursă foto: unsplash.com








0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.