masina interior sofer

sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/lumina-u-or-drum-strada-3476402/

Traficul din ce în ce mai aglomerat din marile orașe și nevoia continuă de mobilitate ne-au transformat mașina în a doua casă. Petrecem cel puțin o oră în fiecare zi la volan sau pe scaunul din dreapta, în drum spre serviciu sau spre cumpărături, iar acest fapt ar trebui să ne determine să fim mai conștienți de riscurile la care ne expunem sănătatea în cazul în care igiena autoturismului nu este făcută cu responsabilitate.

Mai mult decât atât, de curățenia din interiorul mașinii noastre depinde direct gradul de uzură al acestuia, care, în cazul în care am putea decide să o vindem, la un moment dat, i-ar putea influența negativ prețul pe care îl putem obține pentru o astfel de tranzacție.

Bazându-ne pe aceste aspecte, ne-am gândit să îți venim în ajutor cu un mic ghid care îți va explica, pas cu pas, care sunt obiceiurile sănătoase pe care ar trebui să ți le însușești dacă vrei ca interiorul mașinii tale să fie păstrat cât mai bine pentru o perioadă mare de timp. Iată ce e necesar să faci!


1. Protejează podeaua mașinii

Fiind partea cu care intrăm cel mai des în contact, podeaua mașinii este cea mai expusă la murdărie, pete sau particule de praf. Inevitabil, tălpile noastre poartă înăuntrul autoturismului tot felul de materii care ar putea afecta grav podeaua mașinii, precum apă sau zăpadă, praf sau noroi, urme de ulei de motor, frunze moarte ori chiar gumă de mestecat. Odată intrate în contact cu suprafața inferioară a mașinii, toate acestea pot transforma podeaua într-o reală sursă de microbi, în timp distrugerea acesteia fiind un scenariu foarte plauzibil.

Soluția perfectă pentru protejarea podelei mașinii tale este folosirea unor seturi de covorașe auto care pot fi curățate foarte ușor, individual, atunci când mergi cu mașina la spălătorie sau chiar pe locul de parcare, dacă este cazul, cu un aspirator de mână. Iar dacă vrei să faci totul ca la carte, îți recomandăm să folosești aceste preșuri în funcție de sezonul traversat.

De pildă, iarna, toamna sau primăvara, când ploile sau ninsorile pun stăpânire pe tot teritoriul țării, e bine să folosești covorașe auto din cauciuc, care se pot curăța de apă, zăpadă sau noroi cu un simplu jet de apă. Vara, pe de altă parte, când nivelul prafului de pe străzi crește alarmant și când drumurile la plajă se lasă cu nisip adus pe tălpi și pielea picioarelor, covorașele din mochetă sunt cele mai indicate pentru a-ți proteja mașina. Acestea pot fi aspirate sau scuturate, pur și simplu, atunci când situația o cere.

2. Ai grijă și de portbagaj

Dacă pentru interiorul mașinii, preșurile auto reprezintă o protecție excelentă, partea din spate, în care transporți tot felul de materiale, poate fi menținută curată cu ajutorul unor tăvițe de portbagaj. Astfel, nu va mai trebui să îți faci griji atunci când mergi la cumpărături de materiale pentru bricolaj că sacul de ciment ar putea lăsa urme greu de îndepărtat în portbagaj. Ori că anvelopele de iarnă, pe care tocmai te pregătești să le schimbi, vor lăsa în urmă praf sau alt tip de murdărie, pe drumul de la vulcanizare spre casă.

Mai poți folosi cu încredere și plase pentru portbagaj, care îți vor păstra lucrurile transportate în spatele mașinii în același loc. Extinctorul, trusa de prim ajutor sau gențile de voiaj nu se vor mai plimba prin tot portbagajul la fiecare viraj pe care îl iei.

3. Pune preț pe tapițeria mașinii

Dacă nu ai ajuns niciodată la spălătoria auto cu pete serioase în tapițerie, probabil nu știi nici cât costă operațiunea de îndepărtare a lor, nici cât durează să se usuce scaunele sau bancheta mașinii, după o intervenție cu apă și substanțe speciale. Husele de mașină sunt accesoriile care te vor ajuta să ții praful sau murdăria scaunelor auto la distanță.

Odată montate, husele vor putea fi curățate direct în mașina de spălat. Astfel, autoturismul tău va ajunge nu doar să fie mereu curat, ci să și miroasă a balsamul tău de rufe preferat.

Situația stă cu totul altfel dacă tapițeria mașinii tale este din piele sau dintr-un material asemănător cu aceasta. În acest caz, atenția ta ar trebui să fie de două ori mai mare pentru evitarea apariției petelor sau a murdăriei pe suprafața scaunelor sau a banchetei din spate, pentru că igienizarea lor se va face mult mai greu decât în cazul tapițeriei din material textil.

4. Șterge frecvent praful

Bordul mașinii tale este și el expus factorilor externi. Lipsa unei rutine care ar trebui să își găsească loc săptămânal în programul tău te-ar putea costa prea mult pentru a fi ignorată. Alergiile cauzate de praf sau de particule de polen pot deveni serioase și îți pot afecta calitatea vieții.

Folosește substanțe speciale, care nu doar că vor face bordul să strălucească de curățenie, dar îl vor acoperi cu un strat generos de soluție antistatică, ce va permite mult mai greu particulelor de praf să se așeze pe acesta.

La fel de îngrijite ar trebui să fie și mânerele portierelor, care ajung să fie atinse de zeci de ori în fiecare săptămână. Pentru acestea poți folosi un lichid dezinfectant, alegându-l cu grijă, pentru a nu afecta în timp integritatea materialului cu care portierele sunt învelite.

5. Folosește suporturi

Dacă mașina pe care o conduci nu a fost prevăzută din fabricație cu așa-numitele cupholdere, adică suporturi de pahare, ar trebui să investești în acest tip de accesorii cât mai curând, mai ales dacă obișnuiești să transporți persoane și pe bancheta din spate ori dacă ai copii. O secundă de neatenție la o curbă sau o frână bruscă ar putea transforma interiorul autoturismului tău într-un mic dezastru cauzat de pete de cafea, ceai sau suc. Odată impregnate în tapițerie sau pe podea, acestea vor putea fi curățate cu greu și mulți bani cheltuiți.

La fel de indicate la acest capitol sunt și măsuțele cu pliere din tetierele scaunelor din față, mai ales atunci când pleci într-un roadtrip prin România sau prin Europa. Pe ele își pot găsi locul sandwichurile sau gustările de tot felul pentru care nu aveți prevăzut un popas, ori poate cartea preferată sau aparatul foto a celor care te însoțesc în vacanță pe bancheta din spate a mașinii.

Acestea au fost cele mai importante ponturi pe care am avut să ți le oferim în acest mic ghid de întreținere a interiorului autoturismului. Spune-ne într-un comentariu cum îți protejezi mașina și rămâi conectat la blogul AutoGedal pentru cele mai bune sfaturi auto!

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.