traseu vazut de sus

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/aerial-photography-of-forest-3109819/

Atunci când vine vorba de vacanțe, tindem să punem mai mereu pe primul plan destinațiile din străinătate, deși România mustește de locuri feerice, ideale pentru o escapadă de câteva zile. Când spunem city break ne ducem cu gândul mai degrabă către capitalele Europene, când avem la câțiva pași de noi așezări de poveste, rămase nedescoperite. Și ce poate fi mai antrenant pentru un concediu inedit decât un roadtrip către meleaguri noi?

Dacă plănuiești să pleci cu prietenii ori familia într-o excursie cu mașina, dar nu știai încotro să vă îndreptați, ai ajuns unde trebuie, pentru că am pregătit pentru tine cele mai interesante cinci trasee pe care să le parcurgi la volan, în diferite zone ale țării, care abia așteaptă să te uimească cu frumusețea lor. Iată care sunt cele mai interesante drumuri de străbătut într-un roadtrip.

1. Călătorie în timp în Bucovina

 bucovina zapada iarna
sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/bucovina-rarau-munti-ski-peisaj-3984828/

Ruptă parcă de tot ce înseamnă stres și agitație, Bucovina ascunde comori pe care rar le mai poți afla în România. Încărcată de mănăstiri vechi de sute de ani, păstrate cu strășnicie în inima munților, ținutul din nordul țării pare să fie unul binecuvântat cu peisaje care-ți taie respirația. Îmbrăcată în păduri seculare și presărată cu gospodării tradiționale, Bucovina este un loc în care îți poți regăsi liniștea pe care de mult o căutai.

Deși vremea în această parte a țării poate fi ceva mai aprigă, mai ales în sezonul rece, n-ar trebui să te gândești decât la experiența în sine, pentru că vei primi căldură suficientă de la sobele pe lemne ale pensiunilor din zonă și de la oamenii locului, care, cel mai probabil, te vor întâmpina cu bucate alese. Plăcintele cu brânză, slănina dolofană sau ciorba rădăuțeană te vor face să uiți de frig în câteva secunde.

Îți propunem să-ți începi periplul din localitatea Gura-Humorului, un oraș doldora de obiective turistice care au intrat în patrimoniul UNESCO grație splendorii lor. Mergi spre localitatea Marginea, ca mai apoi să te îndrepți către Sucevița, o comună cocoțată în munți. Traseul bucovinean se poate încheia cu vizita comunei Sadova, situată la aproximativ 80 de kilometri de Suceava. Roadtripul descris presupune călătoria pe două drumuri naționale, DN 2 E și DN 17 A.

Nu uita să te oprești și pe la porțile Voronețului, Suceviței, Moldoviței sau Putnei, mănăstiri unde timpul a uitat să mai curgă și a împietrit, păstrând bunătatea și ospitalitatea localnicilor neatinse de zeci de ani. Iar dacă vrei să guști din această experiență la maximum, te poți opri cu rulota la unul dintre campingurile din zonă.

Nu uita să îți comanzi din timp un cârlig de remorcare de pe site-ul nostru, dacă vrei să te bucuri de o adevărată aventură în inima naturii, într-o căsuță pe roți.

2. Periplu în Munții Apuseni

 muntii apuseni

sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/toamna-p%C4%83dure-arbore-lumin%C4%83-soare-1075821/

Ne mutăm mai spre vestul țării, acolo unde munții Apuseni adăpostesc unele dintre cele mai spectaculoase trasee din România. Cu gândul la tradițiile ardelenești și cu un playlist de vacanță, poți conduce pe drumurile județene care îmbrățișează aceste ținuturi.

Îți recomandăm să utilizezi o mașină de teren cu scut auto metalic, pentru că șoselele nu sunt întocmai potrivite pentru un roadtrip cu un autoturism de mici dimensiuni. Deși autoritățile din zonă promit refacerea drumurilor, acestea nu au fost complet reasfaltate, așa că este posibil să întâlnești și porțiuni de drum cu o dificultate moderată.

Începe cu traseul Aiud-Buru, la care poți adăuga un ocol către porțiunea de drum ce leagă Câmpeni de Arieșeni. Dacă tot ajungi în această parte a Ardealului, ar fi păcat să nu treci și pe la Roșia Montană. Te așteaptă un drum presărat cu peisaje superbe, care străbate poalele munților Trascău, prin Cheile Vălișoarei, dar și o mulțime de alternative, de o parte și de alta a șoselelor principale, cu drumuri off-road pe care îți poți potoli setea de adrenalină.

Tot prin zonă se află și rezervația Scărița-Belioara, dar și Muntele Bedeleu, shitul Posaga sau mănăstirea Lupșa, adevărate atracții turistice care te vor impresiona. De la Câmpeni, poți continua pe DN 75 către Arieșeni și ghețarul Scărișoara sau pe varianta a doua, pe DJ 762, către Vidra, Avram Iancu.

3. Aventură în Dobrogea

dobrogea romania
sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/dobrogea-verdeata-peisaj-natura-3735795/

Dată în folosință în totalitate în anul 2012, Autostrada A2 sau Autostrada Soarelui, cum mai este denumită, ne-a făcut să uităm de bătrânul tărâm dobrogean, în drumul nostru spre mare. Dacă vrei să calci din nou pe șoseaua veche către litoral, care conducea mii de turiști însetați de soare și aerosoli, și să te lași purtat de gânduri pe dealurile secetoase ale Dobrogei, un traseu pe aceste meleaguri este mai mult decât indicat pentru următoarea ta excursie.

Cu suportul de biciclete montat în spatele mașinii sau o cutie de portbagaj în care să îți încapă toate cele necesare pentru o vacanță reușită, pornește pe un drum care vă poate aminti de șoselele americane, izolate de restul lumii de dealuri întinse și scăldate în soare.

Poți începe experiența din Cernavodă și te poți îndrepta spre Măcin, ca mai apoi să ajungi în localitățile Isaccea, Tulcea, Babadag, Jurilovca, Cheile Dobrogei și înapoi în Cernavodă. Pregătește-te de un drum anevoios pentru primii aproximativ 53 de kilometri, unde asfaltul nu este în cea mai bună formă a sa. După această porțiune urmează una ceva mai pregătită de oaspeți. DN 22 este o șosea destul de puțin circulată, așa că poți face popasuri sau poți admira din mers frumusețea munților Măcinului.

Dacă ai un 4x4 te poți aventura în inima Dobrogei pentru un traseu cu adevărat inedit. Din vârful Greci, acolo unde pasionații de enduro se întâlnesc deseori, către culmea munților Măcinului, te așteaptă o experiență cu adevărat ieșită din banal. În localitățile din Dobrogea poți admira vechi cetăți grecești sau genoveze și te poți lăsa furat de peisajul Cheilor Dobrogei, unul cu totul deosebit.

Transalpina și Transfăgărășanul rămân și ele trasee pe care orice român ar trebui să le străbată măcar o dată în viață, însă dacă ești în căutarea unei experiențe noi, alege una dintre sugestiile noastre de mai sus. Și nu uita că oricând ai nevoie de accesorii auto care să-ți completeze vacanțele sau scurtele escapade cu mașina le găsești pe AutoGedal, partenerul tău de încredere la drum lung!

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.