Carligele de remorcare auto nu sunt universale, ele fiind dedicate fiecarui tip de masina, fapt care presupune o identificare corecta dupa mai multe criterii. Alegerea se face in functie de marca si modelul masinii, anul de fabricatie, tipul de caroserie, tractiune 4WD sau 2WD, sarcina maxima remorcabila admisa, sarcina de apasare verticala, gradul de utilitate, sistemul de montare/demontare al cuiului de remorcare, dar si de pret. Afla de ce anume trebuie sa tii cont in procesul de alegere a celui mai potrivit carlig de remorcare in functie de necesitati si buget.


Ce tip de carlig alegi: semidemontabil, demontabil automat cu baioneta sau demontabil vertical cu cheie?

 

Pe piata exista diferite modele de carlige de remorcare. Cele mai potrivite sunt cele semidemontabile sau demontabile. Un alt tip, cele fixe, prezinta ca dezavantaj major faptul ca nuca de remorcare este atasata sistemului prin sudura, astfel tot sistemul de remorcare este realizat dintr-o singura bucata, fapt care nu ne permite montarea si demontarea nucii de remorcare. Pe langa faptul ca acest tip nu permite demontarea, devenind inestetic, bila de remorcare nu poate fi schimbata in cazul in care se uzeaza. Va aducem la cunostinta ca daca diametrul bilei de remorcare scade sub 49mm, aceasta trebuie inlocuita intrucat exista riscul ca sistemul remorcat sa se desprinda. In concluzie, recomandam achizitionarea unuia dintre cele trei tipuri demontabile prezentate in continuarea articolului.

       1. Carligul semidemontabil

Principalul avantaj al carligelor semidemontabile este oferit de faptul ca reprezinta cea mai economica solutie atunci cand ne propunem sa achizitionam un carlig pentru masina. Un alt avantaj este constituit de faptul ca montarea si demontarea se realizeaza relativ usor, prin desfacerea celor doua suruburi, pentru aceasta operatiune fiind necesara o cheie fixa, inelara sau tubulara.

       2. Carligul demontabil automat cu maneta/baioneta

Carligele demontabile automat ofera un avantaj major atunci cand se doreste montara/demontarea acestora datorita manetei de eliberare cu care sunt echipate. Astfel, cuiul de remorcare se elibereaza sau se monteaza rapid, fara a mai fi nevoie de chei sau de alte unelte. Costurile de achizitie pentru acest tip de carlig sunt mai ridicate decat cele pentru unul semidemontabil.

       3. Carligul demontabil vertical cu cheie

Carligul demontabil vertical cu cheie este cel mai sigur dintre toate tipurile. Prezinta avantajul de a fi echipat cu un sistem antifurt. Cuiul poate fi montat/demontat cu ajutorul unei chei (tip lacat) livrata impreuna cu carligul, in dublu exemplar. Desi este cel mai scump dintre toate cele trei tipuri, pretul acestuia este compensat printr-o serie de avantaje.

Sfaturi utile pentru alegerea carligelor de remorcare auto

  • Tine cont de compatibilitatea cu marca, modelul si tipul de caroserie al masinii - carligele sunt proiectate individual, pentru fiecare tip de masina. Alegerea unui alt tip de carlig decat cel care se potriveste masinii tale nu este recomandata, consecintele putand fi nu doar cele de ordin financiar. Gandeste-te la o remorca desprinsa de pe carlig la peste 90km/h.
  • Asigura-te ca sunt omologate - carligele trebuie sa poarte inscriptia corespunzatoare normelor europene si sa aiba inscris codul de omologare.
  • Alege carlige demontabile - desi cele fixe sunt mai ieftine, luati in considerare ca bila de remorcare se uzeaza, iar diametrul acesteia nu trebuie sa scada sub 49mm. Mai poate fi inlocuita aceasta bila daca ea este sudata?
  • Achizitioneaza produse de la producatori de top - calitatea acestor carlige este foarte importanta, deoarece ele trebuie sa confere siguranta si sa fie durabile. Alege produse marca Auto-Hak, Galia, Hakpol, Thule sau Westfalia, acestia fiind cei mai renumiti producatori de profil.

 

Pentru calatorii sigure, alege produse de calitate, care respecta normele legislative UE si standardele de calitate ISO, de pe Auto-hak.ro!

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.