Rulotă sau autorulotă - care este potrivită pentru tine?

Dacă îți place campingul, ai două opțiuni principale - rulota de turism sau autorulota. Să știi dacă să cumperi un tourer sau un motorhome este esențial pentru a-ți maximiza plăcerea de călătorie.

Așadar, aici vom discuta diferențele dintre ele, avantajele și dezavantajele deținerii de rulote sau autorulote. Acest lucru te va ajuta să iei o decizie informată cu privire la ceea ce este potrivit pentru tine.

Cuprins

1. Rulotă sau autorulotă - Care este diferența?

2. Rulota vs autorulota - Care este mai bună pentru tine?

2.1 Avantaje și dezavantaje rulotă

2.2 Avantaje autorulotă și dezavantaje pentru rulota/ camper

2.3 Rulotă sau autorulotă - Care este potrivită pentru tine din punct de vedere financiar?

1. Rulotă sau autorulotă - Care este diferența?

Deci, să începem cu elementele de bază. Înainte de a ști care este mai potrivită pentru tine, mai întâi trebuie să știi ce pot face diferite vehicule sau rulote.

Mai exact, rulota este un vehicul tractat printr-un cârlig de remorcare omologat și o poți amenaja ca o mică garsonieră pentru diferite vacanțe. Autorulota reprezintă un vehicul complet, care nu mai are nevoie de tractare și alte accesorii pentru remorcare.

  • Rulota

O rulotă de turism este un spațiu separat de locuit remorcat în spatele unui vehicul obișnuit. Aceasta este principala diferență când vine vorba de rulotă vs autorulotă. Mai exact, o rulotă de turism este o remorcă individuală care trebuie tractată, pe când o caravană sau o autorulotă este un vehicul autonom care poate fi condus.

  • Autorulotă sau autocaravană

O autocaravană sau o autorulotă este un singur vehicul care poate fi condus, adică nu trebuie tractat folosind cârlige de remorcare. O altă diferență dintre rulotă și autorulotă este că autocaravanele tind să fie mai mari, încorporate în caroserii în stil camion/ autobuz/ dubiță mare. Rulotele tind să fie mai mici, mai simple și de dimensiuni mai convenționale. Este posibil să alegi între o caravană mică sau o rulotă care ar putea avea dimensiuni similare - diferența în acest caz se va datora probabil echipamentului și dotărilor. O autocaravană este concepută pentru ca tu să poți locui confortabil în ea, pe când o rulotă este mai mult concepută pentru sejururi scurte și necesită diferite accesorii extra.

2. Rulota vs autorulota - Care este mai bună pentru tine?

Dacă te întrebi ce să alegi dintre o autorulotă și o gamă variată de rulote pentru avantaje si dezavantaje, nu există un răspuns universal pentru că depinde foarte mult de tine și de ceea ce vrei să faci.

2.1 Avantaje și dezavantaje rulotă

Avantajele și dezavantajele rulotei reprezintă criterii care depind foarte mult de tine. Avantajul unei rulote este flexibilitatea acesteia. Deoarece este o remorcă, înseamnă că o poți configura unde dorești să stai în vacanță și apoi să folosești vehiculul obișnuit pentru cumpărături și pentru vizitarea obiectivelor turistice.

Parcurgerea străzilor strânse/ înguste de țară, a orașelor aglomerate și a parcărilor este mult mai ușoară în acest fel.

De asemenea, campingul cu rulota este ușor și sigur. Unii oameni nu plătesc niciodată pentru un loc, iar alții fac o combinație a celor două. În special în Europa, campingul este ușor datorită numărului de puncte de service disponibile care nu se află în locuri de campare. De multe ori garajele și supermarketurile vor avea o stație de gunoi și apă disponibilă doar pentru câțiva lei.

Un alt avantaj al rulotelor este că acestea pot fi adesea mai bine izolate. Ca o remorcă autonomă, acestea pot fi complet închise. O autocaravană trebuie întotdeauna convertită pe un șasiu existent, ceea ce poate însemna că sacrifică puțin izolația și ai nevoie de un montaj autorizat.

Principalul dezavantaj al rulotei este nevoia de mai multă îndemânare pentru a o manevra, în special la mers înapoi. Trebuie să fii conștient de punctul de pivotare în care remorca se întâlnește cu vehiculul tău la cârligul de remorcare și este nevoie de puțină practică înainte ca manevra să devină lină.

De asemenea, remorcile pot deveni dificil de manevrat în condiții meteorologice nefavorabile. Dacă plouă sau este vânt, poate fi mult mai ușor să pierzi controlul asupra unei remorci decât dacă conduci un singur vehicul. Aceasta înseamnă că sunt necesare abilități avansate de conducere pentru a călători în siguranță.

De asemenea, ai nevoie de un vehicul potrivit. Nu poți tracta o rulotă mare cu o mașină foarte mică! Dar asta înseamnă că ai și un vehicul cu care să vizitezi obiectivele turistice și să explorezi, odată ce nu ești conectat la rulotă.

Totodată, în general, rulotele nu au rezervoare de apă uzată. Aceasta înseamnă să folosești un rezervor portabil pe care trebuie să îl duci singur la punctul de service și să îl golești acolo, sarcină care trebuie făcută zilnic.

2.2 Avantaje autorulotă și dezavantaje pentru rulotă/ camper

Când începi să te uiți și să cauți online autocaravane de vânzare, vei descoperi că autocaravanele noi sunt niște "animale" scumpe, mai ales dacă dorești o clasă A aerodinamică, cu toate accesoriile.

Folosirea unei caravane pentru a te deplasa explorând sau pentru a vizita obiectivele turistice nu este ideală. Înseamnă să îți faci bagajele pentru a călători de fiecare dată când vrei să pleci pentru o zi, să găsești unde să parchezi și apoi să faci totul în sens invers când te întorci.

Unele autocaravane au o mașină de remorcare, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o bară de remorcare montată și să te asiguri că autocaravana ta are capacitatea și greutatea permisă pentru a fi tractată.

Totodată, permisul de care ai nevoie pentru a conduce o caravană depinde și de masa maximă autorizată a vehiculului. Aceasta este greutatea vehiculului plus sarcina maximă pe care o poate transporta.

O autocaravană are avantajul de a fi un singur vehicul. Acest lucru îl face mai rigid și mai ușor de manevrat pe vreme dificilă sau dacă trebuie să “negociezi” cu un teren dificil. Are și avantajul de a fi un vehicul utilizabil, ceea ce unii consideră că o face o investiție mai valoroasă. Îți poți folosi în continuare rulota pentru nevoile tale zilnice de condus dacă trebuie, ceea ce înseamnă că o poți folosi tot anul, nu doar când pleci în vacanță.

Unul dintre dezavantajele de care trebuie să fii conștient este că va trebui să o conduci peste tot. Așa că, dacă pleci în vacanță și vrei să vizitezi obiectivele turistice, va trebui să iei cu tine toată caravana. Acest lucru poate fi dificil atunci când trebuie să găsești parcare și să conduci pe drumuri înguste.

De asemenea, va trebui să iei în considerare costurile de funcționare ale unei caravane. Trebuie să fie în legalitate din punct de vedere rutier, trebuie plătit impozitul și trebuie plătită asigurarea.

De asemenea, autorulota va folosi mai mult combustibil pentru a pleca în vacanță, deoarece va trebui să o conduci peste tot în loc să detașezi rulota când ajungi și să poți conduce doar mașina.

2.3 Rulotă sau autorulotă - Care este potrivită pentru tine din punct de vedere financiar?

Bineînțeles, pentru orice achiziție este important să faci o analiză de cost/ beneficiu. De aceea, trebuie să răspunzi la întrebarea: Care este cea mai bună valoare pe care o va aduce în viața mea?

Costul dintre o rulotă sau autorulotă este destul de evident, respectiv o autorulotă este mai scumpă. Însă, acest criteriu nu trebuie sa fie cel definitoriu pentru alegerea ta. Rulotele sunt întotdeauna mai ieftine de cumpărat decât autorulotele pentru că nu au motor și, prin urmare, nici elemente asociate sau costuri de construcție.

Pentru că nu este o perspectivă ușoară, deoarece există atât de multe opțiuni disponibile, este greu de spus care aduce „cea mai bună valoare” pentru că totul depinde de bugetul tău, de cerințele și necesitățile tale și, în cele din urmă, de ceea ce preferi.

De asemenea, cumpărarea unui produs nou sau a unui produs folosit este o decizie cheie, din punct de vedere al prețului. Cumpărarea unei rulote sau cumpărarea unei autorulote noi are beneficiul unei garanții și liniștea sufletească care vine din faptul că știi că ești primul proprietar.

Știind că alți oameni au „locuit” într-o rulotă sau într-o autocaravană îi poate descuraja pe oameni. Dar cumpărarea de produse noi va fi întotdeauna mult mai scumpă decât cumpărarea unor articole folosite.

Cumpărând la ocazie, vei economisi bani, dar trebuie să te asiguri că rulota sau caravana sunt în stare bună. Dacă te-ai decis să cumperi second hand, alege să cumperi numai de la vânzători reputați și de încredere. Rulotele au nevoie de întreținere la fel ca și caravanele pentru a le menține în stare bună, așa că este important să cumperi sau să faci o achiziție cu înțelepciune.

Nu cumpăra o caravană crezând că vei deveni un tip tare de viață de dubă. Viața cu rulota sau autorulota este un concept cu totul diferit și a deține o autocaravană sau o rulotă cu siguranță nu este doar cool. De asemenea, pentru a fundamenta o alegere înțeleaptă ia în considerare combustibilul, întreținerea motorului, taxa rutieră și asigurarea în bugetul tău, pentru caravană sau camper.

Pentru a îți ușura alegerea, am redactat în continuare o serie de întrebări cu care poți să pornești la drum în a face o alegere potrivită ție. Să decizi dacă să folosești o rulotă sau o caravană pentru vacanțele în Europa sau călătoriile interne poate fi dificilă. De aceea, este important să te întrebi pe tine însuți:

  • Care este bugetul meu?
  • Care este preferința mea?
  • Cum voi folosi această investiție?
  • Câți oameni ar trebui să doarmă în excursie?
  • Ce sunt capabil să conduc?
  • De la cine pot avea încredere să cumpăr?

O rulotă de șapte metri va oferi întotdeauna mai mult spațiu de locuit decât o caravană de șapte metri, deoarece autorulota trebuie să includă și motorul și cabina șoferului în măsurători, iar cabina nu este toată spațiu util.

Totodată, portbagajele rulotelor sunt, în general, la scară mică și doar foarte puține au un loc suficient de mare pentru biciclete, probabil pentru că de obicei înseamnă să plasezi o greutate suplimentară chiar acolo unde nu dorești, în spatele osiei. Deci, trebuie să folosești un suport de bicicletă cu prindere pe barele transversale pentru mașină.

Ține cont și de următoarele:

  • Flexibilitate

O rulotă înseamnă că ai o flexibilitate completă odată ce te afli în locația de călătorie. Poți decupla și folosi mașina pentru a explora și a vizita obiectivele turistice. Rulotele nu sunt ideale pentru camparea sălbatică din cauza dimensiunii și pentru că trebuie să rămână cuplate în cazul unei evadări rapide.

Dacă ești în vacanță cu copiii sau rămâi într-un singur loc pe termen lung, atunci o rulotă este opțiunea perfectă pentru camparea în familie.

O caravană nu este vehiculul ideal pentru vizitarea obiectivelor turistice; trebuie să împachetezi de fiecare dată când vrei să te muți și să pleci. Găsirea unei parcări potrivite și prietenoase cu autorulotele la destinație poate să nu fie ușoară.

Unii oameni remorcă cu o mașină mică, dar toate acestea sunt cheltuieli suplimentare. Totuși, dacă îți petreci timpul campând dintr-un loc în altul, făcând tururi și campând sălbatic, atunci un motorhome este cu siguranță cea mai bună alegere.

  • Spaţiu

Metru cu metru, o rulotă va avea mai mult spațiu de locuit și vei putea folosi și mașina pentru depozitarea lucrurilor. S-ar putea să te străduiești să găsești un loc suficient de mare pentru biciclete și o mulțime de accesorii, dar securitatea va fi mai puțin importantă și poți transporta lucruri suplimentare într-o cutie de portbagaj a mașinii.

Poți avea, de asemenea, o cameră de copertine pentru rulotă pentru a oferi mai mult spațiu dacă este necesar; mulți oameni le-au amenajat ca bucătărie și spațiu de luat masa, cu mese și scaune exterioare care pot fi mutate cu ușurință în lumina soarelui. Sunt, de asemenea, locuri grozave pentru ca cei mici să doarmă pe vreme deosebit de caldă sau dacă doresc o mini aventură de camping!

Așadar, rulotele sau autorulotele nu sunt mai bune una decât cealaltă. Totul depinde de tine, de ceea ce cauți, unde mergi și ce fel de buget ai. Ambele au totuși avantajele și dezavantajele lor.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.