Tot ce trebuie să știi despre cum să-ți protejezi mașina pe perioada pandemiei

sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/arbori-automobile-autostrada-autoturisme-1004409/


Situația actuală ne-a determinat să modificăm multe aspecte ale vieții noastre, care până deunăzi făceau parte din rutină. Putem spune, în sfârșit, pentru prima dată pe bună dreptate, că am fost luați prin surprindere. Nu e cazul, însă, să lași schimbările pe care suntem nevoiți să le facem să te copleșească, ci mai degrabă să îți reorganizezi obiceiurile, eliminându-le pe cele care ți-ar putea face rău și introducând altele noi, precum o recalculare a traseului pe care aplicațiile cu GPS o fac uneori. 

Există trei situații în care te-ai putea afla. Fie ești nevoit să mergi în continuare, la fel ca până acum, la lucru, fie ai trecut cu munca de acasă sau ai pus pe pauză total orice activitate. Pentru toate aceste posibile circumstanțe în care te-ai putea regăsi avem pentru tine câteva sfaturi în ceea ce privește protejarea mașinii tale, pe care te invităm să le afli în rândurile de mai jos.


Cum îți poți dezinfecta corect mașina?

sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/de-protec-ie-protector-costum-de-protec-ie-seif-3951899/


Dacă natura jobului tău impune deplasări zilnice, înseamnă că va trebui să te concentrezi mai mult pe igienizarea habitaclului, măsuri care te pot ține departe de spitale în perioada următoare. În afară de masca de protecție și mănușile fără de care nu îți recomandăm să pășești în afara casei, în mașină va trebui să aplici câteva metode de dezinfecție.

Ține aproape o sticluță cu alcool medicinal și o cârpă curată, eventual o bucată mare de tifon pe care să o înlocuiești la câteva zile, cu care să ștergi bine volanul, schimbătorul de viteze, portierele și întreg bordul. Dacă folosești un recipient cu pulverizator, împrăștie și pe covorașele auto spirt de fiecare dată când intri în mașină. Nu uita să lași puțin geamul deschis înainte să pornești la drum, pentru că vaporii de alcool îți pot da stări de amețeală și confuzie. 


Cum îți protejezi mașina atunci când nu o folosești?

sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/aerian-aspect-automobile-autoturisme-2402235/


Dacă deplasarea cu mașina nu face parte din planurile tale pe termen scurt sau mediu, va trebui să aplici câteva metode de protejare a acesteia, dacă vrei ca autoturismul să pornească la prima cheie atunci când vom putea reveni la normal. Multe dintre componentele auto mobile nu trebuie să stea nemișcate pentru mult timp, pentru că praful și rugina care se pot depune le pot distruge. De aceea, pornirea motorului și deplasarea chiar și în jurul blocului pentru măcar cinci minute pe săptămână sunt esențiale. 

Iată care sunt toate măsurile pe care le poți lua pentru a-ți păstra mașina aproape intactă, chiar dacă nu o folosești zilnic.


Nu lăsa frâna de mână trasă
Arcurile frânei de mână pot rugini din cauză că vor rămâne o perioadă îndelungată întinse la maximum. Dacă ești nevoit să parchezi în rampă sau în pantă, securizează mașina cu ajutorul unor greutăți puse la roți, cum ar fi pietre mai mari sau bucăți de lemn, apoi las-o în treapta 1 de viteze, în ordinea aceasta. 


Dă drumul la aerul condiționat
De fiecare dată când ieși să pornești motorul, adu-ți aminte să dai drumul și la aerul condiționat, pentru că altfel garniturile sistemului rămân nelubrifiate și se pot fisura, ceea ce va duce la evaporarea freonului din instalație.


Frânează de câteva ori
Cel puțin o dată pe săptămână dă o tură de bloc sau de cartier la volan și frânează de câteva ori. Acest lucru îți va asigura plăcuțele de frână, discurile de frână și etrierele, care altfel pot rugini dacă mașina rămâne nemișcată zile sau chiar săptămâni la rând. 
De asemenea, o simulare, chiar și una de scurtă durată, de condus te va ajuta să-ți menții partea electrică, pompa de apă, termostatul, dar și garniturile mașinii sănătoase.


Verifică presiunea anvelopelor
Presiunea în pneuri va începe să scadă, mai ales dacă nu ai reușit până acum să schimbi cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Verifică în mod constant dacă anvelopele tale s-au lăsat sau nu sub greutatea mașinii, iar dacă vei constata că acestea sunt prea moi, echilibrează presiunea cu ajutorul unui compresor, pe care e bine să îl ai la dispoziție mereu. 


Acoperă mașina cu o prelată
Chiar dacă nu vor fi vizibile încă din primele zile, petele își pot face loc pe caroseria mașinii tale din pricina frunzelor aduse de vânt, a picăturilor de ploaie sau a excrementelor de păsări. Vopseaua se poate mătui, iar micile fisuri se pot transforma în urme de rugină pe care cu greu le vei putea îndepărta. Pentru a evita aceste situații neplăcute, care te vor costa mult ulterior, acoperă mașina cu o prelată dintr-un material impermeabil, după ce ai demontat suportul de biciclete sau cutia de portbagaj pe care le foloseai înainte. 


În loc de încheiere, nu uita că spălatul pe mâini cu săpun timp de 20 de secunde face minuni!

Sănătate multă și nu uita că noi, cei de la AutoGedal, suntem încă pe metereze!


sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/adult-apa-curat-cura-enie-545014/

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.