Legislaţia privind cârligul de remorcare: află de aici cele mai importante informații

 

Legislaţia privind cârligul de remorcare este foarte importantă atunci când îţi doreşti să adaugi un astfel de accesoriu pentru maşina ta. Acesta poate fi util într-o mulţime de activităţi, însă, trebuie să te asiguri întotdeauna că respecţi normele în vigoare şi că faci cele mai bune alegeri pentru maşina ta şi pentru siguranța celorlalţi participanţi la trafic.

 

Cârligul de remorcare este necesar pentru mai multe feluri de activităţi, fie că deţii o rulotă, cutii de portbagaj sau o firmă ce se ocupă cu platforme sau remorci auto. Din acest articol vei afla ce trebuie să ştii despre lege şi cârligul de remorcare.

 

Cuprins

  1. Cârligul de remorcare: legislaţie

  2. De ce mai trebuie să ţii cont în afară de legislaţia pentru cârligul de remorcare

 

1. Cârligul de remorcare: legislaţie

 

  Iată ce spune legea despre remorcare:

 

“Un autovehicul poate tracta pe drumul public o singură remorcă. Se exceptează tractorul rutier care poate tracta două remorci, precum şi autovehiculele amenajate pentru formarea unui autotren de transport persoane în localităţile turistice, cu condiţia ca acesta să nu fie mai lung de 25 m şi să nu circule cu viteză mai mare de 25 km/h”. (Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 04.10.2006 art. 153, al. 1)

 

 

 

Aşadar, trebuie să ştii că poţi avea, în general, o singură remorcă, fie ca o foloseşti pentru uz personal sau în cadrul unei firme specializate în tractări ori transporturi. Tot legislaţia în vigoare oferă anumite condiţii ce trebuie îndeplinite de cârligele de remorcare:

 

“Cuplarea unui vehicul cu una sau două remorci, pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai dacă:

a) elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate şi compatibile”. (Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 04.10.2006 extras din art. 154)

 

Atunci când alegi cârligul de remorcare, nu trebuie să te ocupi pentru a-l omologa la RAR, ci tot ce trebuie să faci este să alegi o piesă deja omologată. Achiziţionează întotdeauna accesorii de remorcare numai din surse avizate. Bineînţeles, pe lângă omologare, piesele pentru remorcare trebuie să fie şi compatibile între ele.

 

Dacă alegi un produs neomologat, rişti atât amenzi usturătoare, cât şi probleme ascunse, ce pot duce la accidente şi alte daune materiale. Atunci când accesoriile pentru remorcare sunt alese corect şi omologate, nu numai că respecţi legislaţia, ci beneficiezi şi de garanţia calităţii pentru un produs despre care poți să fii sigur că îşi va face treaba foarte bine.

 

2. De ce mai trebuie să ţii cont în afară de legislaţia pentru cârligul de remorcare

 

 

Pentru a te bucura de siguranţă în trafic atunci când vrei să tractezi o remorcă, dar şi pentru a putea să beneficiezi de calitate, astfel încât să foloseşti accesoriile cât mai mult timp, există alte două lucruri de care ar trebui să ţii cont, în afară de ceea ce specifică legislaţia:

 

  • Nu cumpăra produse second-hand. Produsele second-hand pot avea o mulţime de probleme ascunse, ceea ce înseamnă un risc mai mare de probleme sau accidente pentru tine. În plus, atunci când investeşti într-un accesoriu nou, vei avea garanţie, dar şi o durată de viaţă mai mare a produsului.

  • Ţine cont de nevoile tale atunci când alegi accesoriile. Accesoriile de remorcare şi cârligele de acest tip trebuie alese şi în funcţie de nevoile tale. Dacă ai o firmă de transporturi sau tractări, astfel de elemente sunt esenţiale şi merită să investeşti în calitatea lor. Dacă le vei folosi pentru uz personal, spre exemplu pentru cutii de portbagaj, poţi opta pentru variante de preţ mediu.

 

Legislaţia rutieră privind cârligul de remorcare nu trebuie neglijată dacă vrei să eviţi amenzi mari şi probleme sau daune în trafic. Alege piese omologate şi investeşte în calitate, deoarece vei avea mai mult de câştigat pe termen lung. Fie că ai nevoie de accesorii de remorcare pentru firma ta sau pentru uz personal, ține întotdeauna cont de compatibilitatea dintre piese şi apelează la profesionişti pentru instalarea lor. 

 

Sursa foto: Pexels.com



0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.