Legislaţia privind cârligul de remorcare: află cele mai importante informații
Legislaţia privind cârligul de remorcare este foarte importantă atunci când îţi doreşti să montezi un astfel de accesoriu pe maşina ta. Acesta poate fi util în diverse situații, însă trebuie să te asiguri că respecţi normele aflate în vigoare. De asemenea, compatibilitatea, utilitatea și siguranța în trafic sunt aspecte esențiale, atunci când alegi un cârlig auto. Din acest articol, vei afla care sunt condițiile legale de folosire a unui cârlig de remorcare, precum și recomandări utile de care să ții cont, atunci când achiziționezi un asemenea accesoriu pentru mașină.
- Legislația privind cârligul de remorcare: condiții și reglementări
- Omologarea cârligului de remorcare
- Unde efectuezi un montaj cârlig de remorcare
- Ai voie să circuli cu un cârlig de tractare pe mașină fără a avea remorcă?
- Recomandări utile atunci când alegi un cârlig de remorcare
Legislația privind cârligul de remorcare: condiții și reglementări
Cârligul de remorcare este necesar pentru mai multe situații, indiferent că deţii o rulotă, o barcă, vrei să transporți diverse lucruri cu o remorcă, folosești o cutie de portbagaj sau deții o firmă ce se ocupă cu platforme sau remorci auto. Vom vedea imediat ce spune legislația privind cârligul de remorcare și ce condiții trebuie să îndeplinească acesta.
Citește mai multe despre care sunt avantajele unui carlig de remorcare.
Care sunt reglementările privind tractarea
Hotărârea nr. 1.391 din 4 octombrie 2006 pentru regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completările din Hotărârea nr. 815 din 8 septembrie 2023, specifică în art. 153, al. 1, următoarele: „un autovehicul poate tracta pe drumul public o singură remorcă. Se exceptează tractorul rutier care poate tracta două remorci, precum şi autovehiculele amenajate pentru formarea unui autotren de transport persoane în localităţile turistice, cu condiţia ca acesta să nu fie mai lung de 25 m şi să nu circule cu viteză mai mare de 25 km/h”. În Hotărârea nr. 1.075/2021, sintagma „tractor rutier” a fost înlocuită cu expresia „tractor agricol sau forestier“.
Prin urmare, poți circula pe drumurile publice cu o singură remorcă, fie că o foloseşti pentru uz personal, fie în cadrul unei firme specializate în tractări ori transporturi.
Ce condiții trebuie să îndeplinească un cârlig de remorcare
Tot în aceeași hotărâre, la art. 154, găsești și condițiile care trebuie îndeplinite de cârligele de remorcare:
„Cuplarea unui vehicul cu una sau două remorci, pentru formarea unui ansamblu de vehicule, se poate efectua numai dacă:
- elementele care compun dispozitivul de cuplare sunt omologate şi compatibile;
- ansamblul de vehicule poate realiza raza minimă de virare a autovehiculului trăgător;
- dimensiunile ansamblului de vehicule nu depăşesc limitele prevăzute de lege;
- elementele de cuplare ale echipamentelor de frânare, de iluminare şi semnalizare luminoasă sunt compatibile;
- vehiculele care compun ansamblul nu se ating la trecerea peste denivelări, la efectuarea virajelor sau la schimbarea direcţiei de mers.”
Așadar, legislația privind cârligul de remorcare impune o serie de cerințe în vederea cuplării și a circulației pe drumurile publice cu o mașină căreia să îi atașezi o remorcă sau o rulotă.
Omologarea cârligului de remorcare
Trebuie omologat cârligul de remorcare? Pentru omologare cârlig remorcare, trebuie doar să iei o decizie simplă și corectă. Tot ce trebuie să faci este să cumperi o piesă originală, dintr-un magazin auto care comercializează legal cârlige și accesorii de remorcare, de la producători consacrați.
Omologarea unui cârlig de remorcare se poate verifica pe cârligul de remorcare. De regulă, producătorii folosesc o plachetă metalică, vizibil poziționată pe cârlig, pe care sunt inscripționate informațiile necesare unui control: caracteristici tehnice, autorizare și nume producător.
Descoperă categoria noastră de carlige de remorcare adaptate mărcii de autovehicul și nevoilor tale de tractare. Ele sunt omologate, provenind de la producători consacrați în domeniu. Nu știi de ce accesorii de remorcare ai nevoie? Îți oferim consultanță pentru a alege corect toate produsele de care ai nevoie pentru remorcare.
Trebuie să mergi la RAR pentru omologarea cârligului de remorcare?
Știm cu toții că unele modificări aduse unui autovehicul trebuie omologate de Registrul Auto Român (RAR). De exemplu, dacă îți schimbi culoarea mașinii, din negru în roșu, va trebui să faci o vizită RAR.
În privința cârligului de remorcare nu va trebui să mergi la RAR pentru a obține omologarea lui, respectiv să îl folosești pe drumurile publice din România. Acesta nu trebuie menționat în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Altfel spus, cârligele de remorcare comercializate în magazinele auto specializate vin deja omologate de producător, deci sunt gata de montat și de utilizat.
Totodată, pe lângă omologare, piesele pentru remorcare trebuie să fie compatibile între ele, să îți deservească utilitatea de remorcare de care ai nevoie și, nu în ultimul rând, să nu pună în pericol circulația pe drumurile publice.
Află mai multe informații despre omologarea carligului de remorcare și de ce este importantă garanția calității pentru un asemenea produs.
Ce riscuri sunt dacă nu folosești un cârlig omologat
Dacă alegi un produs neomologat, rişti atât amenzi mari, cât şi probleme ascunse, ce pot duce la accidente şi la alte daune materiale în trafic. Chiar dacă prețurile sunt mai mici și, în esență, fac același lucru ca produsele omologate, îți recomandăm să nu cumperi produse neomologate.
Conform Codului Rutier, amenda pentru un cârlig remorcare neomologat este între 1.485 – 3.300 lei, la care se adaugă reținerea certificatului de înmatriculare până la demontarea acestuia de pe autovehiculul pe care îl conduci. De asemenea, poți primi între 9 și 20 de puncte-amendă din clasa a IV-a de sancțiuni rutiere.
Așadar, atunci când accesoriile pentru remorcare sunt omologate și sunt alese corect, nu numai că respecţi legislația aflată în vigoare, ci beneficiezi şi de garanţia calităţii pentru un produs de care poți să fii sigur că îşi va face treaba conform specificațiilor tehnice.
Unde efectuezi un montaj cârlig de remorcare
Atunci când alegi un cârlig de remorcare, te aștepți să funcționeze conform specificațiilor tehnice și în condiții de maximă siguranță rutieră. De aceea, modul în care montezi un asemenea accesoriu este esențial pentru a evita neplăceri și daune. În plus, există mai multe tipuri de cârlige de remorcare, fiecare cu caracteristici și modalități de operare diferite.
Dincolo de a face o achiziție inspirată, montajul este un proces la fel de important, de care trebuie să te interesezi. Montajul unui cârlig de remorcare, precum și al accesoriilor necesare folosirii lui se realizează în service-uri sau ateliere specializate și autorizate. Evită alte soluții și gândește-te că este un accesoriu ce poate avea o utilizare frecventă și pe termen lung.
Pentru că este un accesoriu foarte important, descoperă tot ce trebuie să știi despre montarea carligului de remorcare. De asemenea, la Autogedal îți oferim montaj autorizat de cârlige de remorcare, în peste 70 de locații din țară. Te asiguri, astfel, că produsele de remorcare achiziționate din oferta noastră sunt montate la standarde de calitate, cu garanție valabilă.
Ai voie să circuli cu un cârlig de tractare pe mașină fără a avea remorcă?
Sunt mulți șoferi care își echipează mașina cu un cârlig de tractare, chiar dacă nu plănuiesc să-și cumpere o remorcă. O fac în special pentru un plus de protecție în cazul unui impact din spate. Cu alte cuvinte, indiferent că o mașină are sau nu cârlig, respectarea distanței de deplasare în trafic este obligatorie. Mai sunt și cazuri în care mașinile rămân cu un cârlig de tractare montat, chiar dacă proprietarii acestora nu mai dețin o remorcă sau o rulotă.
Legislația privind cârligul de remorcare nu prevede faptul că nu ai voie să circuli cu un cârlig de tractare pe mașină, fără a avea cuplată și o remorcă. Acest lucru e valabil, cel puțin pentru moment, în România. Se respectă, totuși, cerințele de omologare și de cuplare.
Circulația în străinătate cu o mașină care are cârlig de tractare și nu deține o remorcă sau o rulotă atașată poate fi interzisă. Verifică, așadar, legislația țărilor în care urmează să tranzitezi. În acest sens, unii producători propun folosirea unui cârlig remorcare demontabil sau, mai modern, cu retractare electrică. Așadar, pentru călătorii în străinătate, va trebui să iei în calcul demontarea cârligului de remorcare.
La întrebarea dacă ai voie să tractezi un autovehicul rămas în pană cu ajutorul cârligului de remorcare, răspunsul este „NU”. Pentru aceste situații nedorite, tractarea unui autovehicul se face cu cârligul special conceput pentru tractarea unei mașini, aflat în spoilerul din spate sau sub bara de protecție. Amenda pentru remorcarea unui autoturism, prin folosirea cârligului de remorcare, se sancționează de la 9 până la 20 de puncte din clasa a IV-a de sancțiuni rutiere.
Pentru uz personal și manevrare facilă, carligele semidemontabile pot fi o soluție ideală. Descoperă care sunt caracteristicile acestor tipuri de cârlige de remorcare.
Recomandări utile atunci când alegi un cârlig de remorcare
Dincolo de a respecta legislația privind cârligul de remorcare, îți prezentăm câteva recomandări utile, pe care să le iei în considerare. Prin urmare, pentru a te bucura de siguranţă în trafic, atunci când vrei să tractezi o remorcă sau o rulotă, dar şi pentru a putea să beneficiezi de garanția calității, astfel încât să foloseşti accesoriile cât mai mult timp, există alte două lucruri de care ar trebui să ţii cont:
- Nu cumpăra produse second-hand. Cârligele de remorcare deja folosite pot avea o mulţime de probleme ascunse, ceea ce înseamnă un risc mai mare de probleme sau de accidente. În plus, atunci când investeşti într-un accesoriu nou, vei avea o garanţie, o durată de viaţă mai mare a produsului, cât și o funcționalitate optimă.
- Ţine cont de nevoile tale, atunci când alegi accesoriile de remorcare. Accesoriile de remorcare şi cârligele trebuie alese nu doar în funcție de buget, cât şi în funcţie de nevoile tale. De exemplu, dacă ai o firmă de transporturi sau tractări auto, merită să investeşti în produse performante și fiabile pe termen lung. Dacă le vei folosi pentru uz personal, spre exemplu, pentru cutii de portbagaj, poţi opta pentru variante de preţ mediu.
Este ideal să cunoști cum se intretine carligul de remorcare. Ți-am pregătit sfaturi de întreținere regulată, pentru o funcționalitate corespunzătoare a acestuia.
Legislaţia privind cârligul de remorcare nu trebuie neglijată în niciun fel, dacă vrei să eviţi amenzile mari şi daunele în trafic. Prin urmare, alege un cârlig mașină omologat şi investeşte în calitatea accesoriilor de remorcare. Nu în ultimul rând, apelează la profesioniști pentru montajul lor și bucură-te de funcționalitatea și de garanția produselor. La Autogedal, îți oferim consultanță în alegerea produselor și montaj autorizat în diverse locații din țară.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Comentarii
Lasa un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicata.