Omologarea cârligului de remorcare: ce paşi trebuie să fie urmaţi


 Fie că ai o firmă de transporturi, îţi doreşti să îţi deschizi una sau vrei să tractezi o rulotă, cutii de portbagaj sau suporturi de biciclete, omologarea cârligului de remorcare este un aspect peste care nu trebuie să sari. Există atât legi ce reglementează tractările şi remorcarea, cât şi mai multe seturi de bune practici care te pot ajuta să beneficiezi de calitate atunci când vine vorba de accesoriile de remorcare. Iată ce trebuie să ştii despre omologarea cârligului la RAR şi cum să ai parte de garanția calităţii la accesoriile pentru remorcare:


Cuprins:

  1. Trebuie omologat cârligul de remorcare?

  2. Omologarea cârligului de remorcare şi garanţia calităţii


1. Trebuie omologat cârligul de remorcare?

 

Legea menţionează aspectul omologării în mai multe articole:


(1) Remorcarea unui autovehicul se face cu respectarea următoarelor reguli:

[...] c) remorcarea trebuie să se realizeze prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m. Autoturismul ale cărui mecanism de direcţie şi sistem de frânare nu sunt defecte poate fi remorcat cu o legătură flexibilă omologată, în lungime de 3-5 m. Bară sau legătura flexibilă trebuie fixată la elementele de remorcare cu care sunt prevăzute autovehiculele; (extras din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 04.10.2006 , art. 157)


Într-adevăr, cârligul de remorcare trebuie să fie omologat la RAR, însă procesul nu este unul în care tu te vei duce cu actele sau te vei ocupa personal de această problemă. Mai exact, tot ce trebuie să faci este cumperi un produs original, dintr-o sursă avizată, deoarece toate produsele ce întrunesc aceste condiţii sunt deja omologate RAR. Astfel, tu nu mai trebuie să îţi faci griji legate de preţul omologării cârligului de remorcare la RAR, ci tot ce trebuie să faci este să alegi un cârlig de remorcare nou, original. De asemenea, această marcă de omologare va trebui să fie plasată la vedere pe cârligul de remorcare, conform legii.


Iată care sunt practic paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a putea adăuga cârlige de remorcare şi a tracta în siguranţă:


  • Stabileşte pentru ce ai nevoie de remorcare. Ai propria firmă de tractări, îţi vei deschide o firmă de transporturi sau ai nevoie de un astfel de accesoriu pentru a-ţi remorca rulota, cutii de portbagaj sau suporturi de bicicletă? De scopul activităţii va depinde bugetul, tipul de cârlige, dar şi numărul de produse de care vei avea nevoie;

  • Alege unul sau mai multe cârlige de remorcare de la un vânzător autorizat, care îţi va vinde produsele noi şi omologate;

  • Apelează la montaj într-un service autorizat. Montajul unor astfel de accesorii de remorcare poate părea uşor, dar orice mică greşeală te va costa scump. Lasă montajul cârligului de remorcare şi al accesoriilor de remorcare pe mâinile profesioniştilor. În acest fel, eviţi problemele ce pot apărea la drum şi te asiguri că nu îţi scapă nicio defecţiune ascunsă.


2. Omologarea cârligului de remorcare şi garanţia calităţii


Există o legătură directă între omologarea cârligului de remorcare şi garanţia calităţii. Astfel, cârligele de remorcare omologate prezintă garanţia că acestea nu au defecţiuni, probleme şi că pot să tracteze fără a-i pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic. Din acest motiv, este o idee bună să eviţi produsele second-hand, care nu numai că au un grad înalt de uzură, dar pot avea şi probleme ascunse. În plus, un cârlig second-hand nu îţi poate oferi întotdeauna garanţia omologării, ceea ce înseamnă un risc în plus de amende foarte usturătoare. Vânzătorii autorizaţi îţi vor putea oferi produse 100% originale, noi şi omologate, dar şi sfaturi preţioase în alegerea acestora.


Omologarea cârligului de remorcare la RAR nu este un aspect de care trebuie să te ocupi personal şi nu trebuie să însemne drumuri, acte şi bătăi de de cap. Ai nevoie doar de achiziţionarea unui produs deja omologat şi de plasarea mărcii de omologare la vedere pe acesta atunci când pleci la drum. Chiar dacă acest aspect nu pare foarte important, amenzile pentru nerespectarea omologării cârligului de remorcare sunt foarte mari, iar o bătaie de cap în plus nu este niciodată de dorit. Alege întotdeauna vânzători autorizaţi şi produse noi, originale, compatibile cu maşina ta, nu numai pentru a respecta legea, ci şi pentru a fi în siguranţă în trafic.


Sursa foto: Pexels.com.



0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.