Acte necesare schimbare permis de conducere

Schimbarea permisului de conducere reprezintă o obligație legală de care trebuie să te preocupi atunci când situația o impune. Vezi care sunt actele necesare schimbare permis, în funcție de fiecare situație în parte. Află cum poți să achiți mai simplu taxa de eliberare și, totodată, să nu stai foarte mult la cozile care se formează la ghișee.

  • Situațiile când trebuie schimbat permisul de conducere
  • Acte necesare schimbare permis, în funcție de fiecare situație în parte
  • Taxe schimbare permis auto
  • Unde trebuie să mergi pentru schimbarea permisului auto
  • Cât durează eliberarea permisului de conducere

Situațiile când trebuie schimbat permisul de conducere

Situațiile obligatorii în care permisul auto trebuie schimbat sunt descrise în Ordinul nr. 123/2013 privind condițiile de eliberare a permisului de conducere. Prin urmare, documentul care îți oferă dreptul să conduci vehicule motorizate pe drumurile publice se schimbă atunci când:

  1. permisul de conducere urmează să expire;
  2. permisul de conducere este declarat pierdut;
  3. permisul de conducere este deteriorat;
  4. permisul de conducere trebuie modificat în ceea ce privește numele (în caz de căsătorie, divorț etc.);
  5. ai un permis de conducere străin și vrei să îl schimbi cu unul românesc.

Dacă în prima situație, și anume permis auto expirat, ai nevoie de eliberarea unui document cu o nouă valabilitate, în celelalte situații, de pierdere, furt, deteriorare sau modificări de nume, ți se va elibera un duplicat permis. În ultimul caz, este vorba despre o preschimbare permis, unde sunt incluse condiții speciale.

Imediat vei afla de ce acte pentru schimbare permis ai nevoie, în funcție de fiecare situație prezentată.

Dacă te interesează să montezi un cârlig de remorcare, trebuie să respecți anumite norme în vigoare. Află  legislatia in privinta carligului de remorcare, astfel încât să eviți amenzi sau daune în trafic.

Acte necesare schimbare permis, în funcție de fiecare situație în parte

Ce acte trebuie pentru schimbarea permisului? Actele necesare pentru schimbarea permisului de conducere sunt stabilite în funcție de fiecare situație în parte. Prin urmare, vezi în ce situație te încadrezi, pentru a urma pașii corecți de schimbare a documentului.

Acte necesare schimbare permis auto expirat

  • cerere - se obține și se completează / semnează în format electronic la ghișeu;
  • actul de identitate, în original;
  • dovada plății taxei de 89 lei;
  • permisul de conducere expirat sau care urmează să expire curând, în original;
  • fișa medicală, din care rezultă că ești apt din punct de vedere medical să conduci autovehicule din categoria pentru care soliciți eliberarea permisului de conducere.

Conducerea cu permisul expirat se sancționează cu o amendă, cuprinsă între 870 și 1.160 de lei, stabilită în funcție de circumstanțele constatate de poliția rutieră. Așadar, schimbarea permisului expirat este o obligație legislativă.

Acte necesare furt sau pierdere permis auto - eliberare duplicat

  • cerere - se obține și se completează / semnează în format electronic la ghișeu, împreună cu declarația de furt / pierdere permis, după caz);
  • actul de identitate, în original;
  • dovada plății taxei de 89 lei.

Acte necesare permis auto deteriorat - eliberare duplicat

  • cerere - se obține și se completează / semnează în format electronic la ghișeu;
  • actul de identitate, în original;
  • dovada plății taxei de 89 lei;
  • permisul de conducere deteriorat.

Acte necesare permis auto schimbare nume - eliberare duplicat

  • cerere - se obține și se completează / semnează în format electronic la ghișeu;
  • actul de identitate, în original;
  • dovada plății taxei de 89 lei;
  • permisul de conducere.

Aceste acte sunt valabile și pentru schimbarea permisului după căsătorie sau divorț.

Acte necesare preschimbare permis străin cu unul românesc

  • cerere de preschimbare permis străin;
  • permisul de conducere emis de autoritățile străine și traducerea lui legalizată în limba română (în funcție de anexa OMAI nr.163/2011);
  • documentul de identitate, în original și copie. Paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România (cetățeni străini) sau cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate (cetățeni români);
  • dovada plății taxei de 89 lei;
  • fișa medicală, din care rezultă că ești apt din punct de vedere medical să conduci autovehicule din categoria pentru care soliciți eliberarea permisului de conducere.

În cazul în care schimbi adresa din buletin, nu este necesară schimbarea permisului.

Pentru permisele de conducere emise după data de 01 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea duplicatului, împreună cu restul actelor necesare, poate fi transmisă și prin e-mail la adresa de serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior.

Ridicarea noului permis de conducere se realizează la sediul serviciului public comunitar și este nevoie să te prezinți și cu documentele originale transmise prin e-mail.

Informații suplimentare poți găsi consultând site-ul DGPCI - Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.

Achiziționează produse și accesorii din oferta noastră, precum un scut de motor sau cârlig de remorcare, și apelează la serviciul de  montaj autorizat. În acest mod te asiguri de o funcționare corectă și de garanție.

Taxe schimbare permis auto

Taxa de schimbare a permisului auto este de 89 lei. Aceasta se poate achita:

  • Online, pe ghiseul.ro sau pe DGPCI în secțiunea de plăți;
  • Internet Banking, unde pentru confirmarea tranzacției este necesar să aștepți 24 ore;
  • Virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalele BCR / CEC BANK în contul RO94RNCB0082000367331018, cu mențiunea „beneficiar RA-APPS”;
  • Stații de plată SelfPay, situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine, universități etc.

Cu excepția primei variante, asigură-te că poți prezenta dovada de plată taxă schimbare permis.

Fișa medicală, în situațiile în care este necesară, costă în funcție de tariful stabilit de fiecare clinică în parte. Nu în cele din urmă, este important ca aceasta să fie autorizată de Ministerul Sănătății.

Unde trebuie să mergi pentru schimbarea permisului auto

Pentru schimbarea permisului auto poți merge la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din țară, indiferent de adresa de domiciliu.

Îți recomandăm să îți faci o programare schimbare permis auto pe DGPCI, selectând serviciul de care ai nevoie, respectiv preschimbare permis românesc sau străin. Alege ora și data potrivită și prezintă-te la ghișeu cu actele necesare schimbare permis.

Cât durează eliberarea permisului de conducere

Eliberarea permisului de conducere durează câteva ore. Îl poți ridica chiar în aceeași zi sau în ziua următoare depunerii actelor, cu prezentarea actului de identitate. Excepție face preschimbarea permisului străin într-unul românesc, unde termenul de eliberare este de 15 zile lucrătoare de la terminarea verificărilor necesare. În orice caz, pe site-ul DGPCI există o secțiune denumită „Verificare emitere permis”.

Totodată, dacă nu ai timpul necesar pentru a ridica personal permisul, ai posibilitatea de a indica adresa la care vrei să îți fie livrat permisul de conducere (domiciliu, la locul de muncă sau oricare altă adresă). Acest serviciu este valabil doar pentru situațiile de preschimbare.

Dorința de spațiu suplimentar, pentru călătoriile cu familia, se poate rezolva printr-o  cutie portbagaj potrivită nevoilor de depozitare. Descoperă soluțiile AutoGedal pentru călătorii în siguranță.

În concluzie, schimbarea permisului de conducere nu este o operațiune deloc complicată, atât timp cât te informezi bine și respecți cerințele impuse. Asigură-te că ai toate actele necesare schimbare permis și alege cea mai simplă cale de rezolvare a situației în care te regăsești.

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata.